2015. szeptember 10., csütörtök

Templomjárás



Már májusban megnyílt a nagyközönség számára is – de csak most jutottam el a pécsi szerb ortodox kápolnába. Aki régi olvasóm, tudja, hogy már jártam egy hasonlóban – ami csodálatos volt -  itt olvashat róla, aki esetleg nem ismeri a grábóci templomot:

Ez a pécsi, Zrínyi utcai Szent Andronikosz és Junia kápolna és a hozzá tartozó harangtorony persze sokkal kisebb, de van valami sajátos, egyéni bája, vagy én nem is tudom mit is lehet írni egy templomra. Kicsi, kedves, szép.

Kívülről semmi sem látszik....
A kápolna az egyelőre harang nélküli toronnyal
Ez a harang fog felkerülni a toronyba...
Még hiányoznak képek a kerítésről...
A kis kápolna belseje
Nem kész még minden teljesen. A harang is csak a bejáró kapualjból hívja imára a hívőket, még nem került fel a toronyba, a kertben, a kerítésen is hiányzik még 8 szent faliképe.
A régi kápolna imaházában látható  egy szerb ortodox vallási értékeket bemutató kiállítás, ahol több száz éves ikonosztázok láthatóak. Sajnos itt nem lehet fényképezni, így hát hinnetek kell, hogy valóban szépek ezek a régesrégi (van 16.századi is) képek.
A templomot egyébként idén május 3-án a szerb ortodox egyház első számú vezetője, Irinej pátriárka szentelte fel  - ehhez tudni kell, hogy pátriárka Pécsre még soha nem látogatott el. 
Honlapjuk:  http://szerbortodoxkapolna.mindenkilapja.hu/

NYITVATARTÁS:

hétfő:          10:00–15:00
kedd:           10:00–16:00
szerda:                  ZÁRVA
csütörtök:     10:00–16:00
péntek:                  ZÁRVA
szombat:                ZÁRVA
vasárnap:      10:00–16:00

Teljes árú jegy: 400 Ft
Diák / nyugdíjas / pedagógus: 200 Ft

Volt a fejemben némi zavar a görökeleti és az ortodox vallással kapcsolatban. Próbáltam kideríteni. Ha mást is érdekel, itt lehet utána-olvasni, habár eléggé kell figyelni, mert az elnevezések között könnyű eltévedni:
De leegyszerűsítve a dolgokat: az ortodox görögkeletiek egyházi vezetője a pópa.  A görög-katolikusok a 16. század óta elismerik a pápa fennhatóságát.

Magam is meglepődtem, amikor  a szerb-ortodox templomok után kutattam, Baranya megyére vonatkozóan az alábbi templomokat találtam.: Beremend, Dunaszekcső, Erdősmecske, Illocska, Lippó, Magyarbóly, Majs, Mohács, Pécs, Sárok, Siklós, Somberek, Villány. Bevallom, nem tudtam, hogy ilyen sok helyen van.

A téma kapcsán eszembe jutott még csodás és kalandos meteorai utazásom – ugyanis azokban a kolostorokban is ortodox görögkeleti szerzetesek élnek. Aki kíváncsi rá, itt olvashatja:

https://aranyosfodorka.blogspot.com/2019/04/ha-husvet-akkor-gorogorszag.html






 

7 megjegyzés:

  1. Bocs' ha most ( időhiány miatt...) nem írom be a linket.
    Tudod, volt az a pecskep.hu weboldal - ami megszűnt,- (ne részletezzem) - szerencsére pár kép azért még ott van - és akit érdekel, az említett ortodox kápolnával kapcsolatban vannak képek.( egyházi vezetők (?) is - stb. )
    (Bár - hagyjam a napi politikát... (?) - eseményeket... vannak a muszlimoknak is "imahelyei"- ( na, elnézést az eléggé "pongyola" hozzászólásomért. )

    VálaszTörlés
  2. Kaptam egy listát a baranyai meglévő és már megszűnt/elbontott templomokról. Közreadom, hátha érdekel valakit.Köszönöm Biki Endre Gábornak.
    Szerb templomok listája Baranya megyében
    12 db van még a megyében + a szerb kápolnák

    Még álló templomok:
    Beremend – Úr Mennybemenetele (szerb)
    Dunaszekcső – Szent Miklós ereklyéinek átvitele (szerb)
    Erdősmecske – Szent Demeter (szerb)
    Illocska – Szent Paraszkéva (szerb)
    Lippó – Keresztelő Szent János születése (szerb)
    Magyarbóly – Szent Lukács apostol és evangélista (szerb)
    Majs – Szent Paraszkéva (szerb)
    Mohács – Szent Háromság (szerb)
    Sárok – Szent Demeter (szerb)
    Siklós – Szent Demeter (szerb)
    Somberek – Szent György (szerb)
    Villány- Isten Anyja elhunyta (szerb)

    Kápolnák:
    Mohács – Szent Konstantin és Heléna kápolna a szerb temetőben (szerb)
    Pécs – Oszlopos Szent Simeon kápolna (szerb)
    Pécs – Rilai Szent János kápolna (bolgár)

    Elbont ott templomok:
    Borjád – Istenanyja bevezetése a templomba. (szerb) – elbontott
    Egyházaskozár – Teológus Szt. János (szerb) – elbontott
    Görcsönydoboka – Szent Mihály arkangyal (szerb) – elbontott
    Hidas – Szent Miklós (szerb) – elbontott
    Ivándárda – Szent György (szerb) – elbontott
    Lánycsók – Három Nagy Szent Atya (szerb) – elbontott
    Liptód – Szent Lukács apostol és evangélista (szerb) – elbontott
    Nagybudmér – Szent Mihály arkangyal (szerb) – elbontott
    Pécsvárad- Istenanyja elhunyta (szerb) – elbontott
    Szigetvár – Három Nagy Szent Atya (szerb) – elbontott
    Töttös – Szent Demeter (szerb) – elbontott
    Véménd – Szent István első vértanú ereklyéinek átvitele (szerb) – elbontott

    VálaszTörlés
  3. Azt írod "Volt a fejemben némi zavar a görökeleti és az ortodox vallással kapcsolatban.". Ezzel én is sokáig így voltam, aztán mindenfelé tartozó embereket megismertem és tisztult kicsit a kép. Tehát a görögkeleti inkább szinonimája az ortodoxnak, bár ortodoxból van görög, szerb, orosz stb, de ők mind az ún. keleti vagy bizánci kereszténység tagjai. (Harmadik ág a szírek - vajon vannak még??? Negyedik pedig a koptok Egyiptomban.)
    A katolikusoknál van római és görög katolikus, Pécsett a Xavér templom görög katolikus, itt is volt nagy esemény nemrég, a máriapócsi ereklye zarándokútjának egyik állomása Pécsett volt - a Xavért templomban és a Székesegyházban lehetett látni. Egyébként a Nyírségben van sok görög katolikus Magyarországon. A görög katolikusoknál ugyanúgy megvan a hét szentség és a római pápa alá tartoznak, de a pappá még nem szentelt egyházi személy házasodhat. Az ortodoxokkal két szentség közös, ha jól emlékszem: a keresztség és az Oltáriszentség, vagyis egy katolikus áldozhat ortodox szertartáson és egy ortodox is a katolikus szertartáson. Ennek a két ágnak a szétválása bő ezeréves történet, azóta zajlik külön a fejlődésük. A görög katolikusok azok a görögkeletiek, akik visszatértek a római egyház szárnyai alá, de a görög rítust megőrizték.

    A siklósi szerb ortodox templomban sajnos a felújítása óta még nem jártam, de már felújítás előtt is gyönyörű volt úgy 15 éve, amikor arra jártam. Lánykám a most felújított kápolnával szemben jár iskolába, így már kacérkodom egy ideje, hogy benézzünk, a mostani írásod adott megint a lendülethez ;) Köszönöm.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a részletes leírást - tényleg kissé kacifántos a sokféleség. A Xavér utcaiban igen sokszor voltam, most visszakerestem, kétszer írtam is már róla
      http://aranyosfodorka.blogspot.hu/2010/06/ikon-kiallitas-templomban.html
      http://aranyosfodorka.blogspot.hu/2010/12/kis-karacsony-nagy-karacsony-szep.html
      Egyébként a listát olvasva nekem is megfordult a fejemben, hogy esetleg végig lehetne látogatni ezeket, vagy ezek közül a közelieket. A gondom csak ott van, hogy manapság már bejutni egy templomba elég nehéz. Márpedig ha elzarándokolok valahová épp a templom miatt és zárva van, hát ez elég bosszantó....Azért a siklósi - hogy írtál róla, csábító. Majd megpróbálom kideríteni a nyitvatartását. Elvileg ennyi előkészület után máshová is el lehet indulni. Grábócon voltál ???? NAGYON ajánlom !!! Gyönyörű !
      http://aranyosfodorka.blogspot.hu/2014/03/graboc.html

      Törlés