2015. október 19., hétfő

A beremendi Megbékélés kápolna. Ezt látni kell !!!

Idegenvezető voltam két napig „hazámban” Baranyában. Túl sokat nem kellett gondolkodnom, hogy kedves pesti vendégemnek mit mutassak meg, épp eleget jártam kicsit tágabb otthonom környékén az elmúlt évtizedekben. 
Kiruccanásaink jól sikerültek – dacára, hogy az időjárás teljesen nem fogadott kegyeibe minket. Siklóson olyan hatalmas felhőszakadásba kerültünk, hogy nem mostanában láttam olyant, de ahogy csendesült, mégis kiszálltunk, s bár tocsogóssá ázott a cipőnk, csak elmentünk két helyre is – aminek kifejezetten örülök, mert még nem jártam egyikben sem.

Képekkel szeretnék egy kis úti-beszámolót tartani olvasóimnak. Ám mindenek előtt kiemelten szeretnék egy meglátogatott helyszínt kezelni, ma csak erről írok. Ez pedig a beremendi Megbékélés kápolna.

Először is rettenetesen szégyellem, hogy még csak nem is hallottam róla. Főképp azért értetlenkedem, mert a kápolna megépítése óta több mint  tíz év telt el….
Nem tudok rájönni, mégis miképp kerülhette el a figyelmemet ez a téma, nem találok rá magyarázatot, de hát ez történt, nincs rajta mit szépíteni. (Most majd mondhatja, aki akarja, hogy a magyar nyelvű média  negligálásának ez az eredménye…hát elismerem, talán ha újságot olvasnék azért tudtam volna erről…)

részletesen tudtok olvasni róla, amit ajánlok, s emiatt én kicsit kevesebbet szövegelek róla, mint amennyit a téma megérdemel.

Amikor „néznivalókat” kerestem utunk ezen szakaszán (Villány-Nagyharsány-Siklós-Harkány-Máriagyűd) valahogy képbe került Beremed, és mint látnivalóra, egyszer csak rábukkantam erre a kápolnára. Mivel meg volt adva a telefonos  elérhetőség, valamelyik számot felhívtam, melyen egy rendkívül kedves és segítőkész hölggyel beszéltem, aki azt mondta, 10 óra körülre tudna odaérni. Így hát mi is ehhez igazítottuk az utat.
Amit meg is említettem a helyszínen is és itt is leírom, bosszantó és zavaró, hogy pl. a falu elején, sőt beljebb sem EGYETLEN reklámtáblája nincs ennek a csodának, ami a kápolnát kereső, vagy a véletlenül csak erre tévedt utast elirányítaná, ami felhívná a figyelmet erre a  szépségre.(Még akkor is, ha nincs állandóan nyitva, akkor is érdemes ide felmenni….)
Nekünk szerencsénk volt, mert egy boltba érdeklődve betérve, egy  kedves, udvarias beremendi úriember, azonnal az autójába pattant és szabályosan „kézen-fogva” elvezetett a helyszínre bennünket, mert kissé körülményes a fellelése. (Már csak emiatt is kellenének táblák !!!)

A kápolna csodálatos helyen épült, egy szőlőkkel beültetett domboldalból került kihasításra a terület, fájdalmasan gyönyörű kilátással…. Kilátással a volt Jugoszláviára, a mostani Horvátországra, a beremendi határátkelőre, és az erdőre, mely mögött – bár fentről nem látszik, de ott szörnyülködik már a gyilkos kerítés…
Komolyan mondom, összeszorul az ember szíve, ha ezt a tájat látja, ami olyan, mintha a híres-neves Harka „kötényét” ( történetét itt olvashatod: http://www.harkanyturizmus.hu/harka-legenda ) kiterítette volna, tarkán zöld rétekkel, felszántott földekkel, erdős-bokros mintákkal -  a táj, amely így egyben olyan harmonikusan csodálatos, hogy tényleg szinte fizikai fájdalom tudni erről az átkozott, újra megépült határzárról, emberek, állatok tragédiájának helyszínéről….

Amikor megérkeztünk abban a pillanatban, szinte varázsütésre a kedves templom-nyitók is odaértek, s örömmel üdvözöltük egymást. Kinyitották a kápolnát, meghallgattuk a történetét majd betérve, és körülnézve csak csodálkoztunk. A szép szobrokon, a nyolcszögletű tükörasztalon, a különlegesen fel/megépített harangtornyokon – a kápolna alatti kis kiállítótermen. Igaz, sajnos, innen a kápolnaépítés történetét bemutató vetítő-berendezést a szezon elmúlása miatt már levitték a faluba, de én egészen biztos nyáron még egyszer visszajövök ide – mert nagyon szeretném azt is meghallgatni.
Az egész „létesítmény” tele van a múlt szörnyűségeire emlékeztető „jelekkel” és jelzésekkel,  a harangtornyok tájolásától, formázásától, a harangok feliratától, a kereszt feliratán át, a kerítésig – aki ezt megálmodta – rettenetet álmodott és csodát alkotott…
Minden kis részlet emlékeket ébreszt… a kitelepített sváboktól az elhurcolt zsidókon át, a jugó háború menekültjeiig…ez egész kápolna emlékek tárháza.
Szívszorító…..

Megbékélés Kápolna Cím: 7827 Beremend, Szőlőhegy (mellékelek egy térképet!)
Tel.: 06/30-390-81-59,  06/20-569-27-48,  06/20-485-12-10
GPS: +45°47'15.05" +18°26'29.85"
A nyolc-szögletű tükör-oltár


Rózsakerti Anita alkotásai: Mária szobrok
A lejárati lépcsőt szegélyező, környékbeli kövek, borsócseppkő
Kiállítás a kápolna alatt

  


34 megjegyzés:

 1. ( Én pl. "zsiványbecsületből" ... elmentem a pécsváradi Leányvásárba... (ne részletezzem) - (szerencsémre csak az utolsó 10-15 percben "beszélgettünk" ..."belpolitikai eseményekről"...) Épp' ott említettem : (ismétlés) ahogy a tv. távirányírója is a kezünkben van, úgy a számítógép egere is ! Hogy,ki,mit néz, olvas,- ... az nagyon relatív ! ( főleg, ha vannak - sokan - akik teljesen "elzárkóznak" bizonyos "beállítottságú " médiumoktól. Csak azt tudom mondani,- ( sokadszorra) - a polihisztorok kora lejárt ! - én egy pillanatig sem fogok magamnak problémát okozni azzal, ( abból), hogy tudok-e valamiről, vagy sem. Viszont - ha valamiről nem tudok,- azt megmondom őszintén... ( nem pedig "fröcsögök"... - úgy, hogy még csak nem is láttam/ hallottam/vagy olvastam volna róla.) (Ezt "általánosságban értem" - nem erre a témára vonatkoztatva.)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Én kifejezetten sajnálom, hogy nem tudtam erről a helyről. Egészen biztos már ellátogattam volna ide régebben is.

   Törlés
 2. Nagyon szép és különleges bimbót, nyíladozó virágot sejtető formák. Érdemes megnézni a Kossuth- és egyéb díjas művész, Csete György többi alkotását is!!!
  Érdekelne a kiállíás is, listára került hely, köszi Aranyos. :-)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Keressetek rá a gugliban, valóban sok alkotásáról van fent kép.....

   Törlés
 3. A kerítés nem gyilkos.Határvonal.Idáig és ne tovább!Mint ahogy kerítés áll minden ház körül.Nálunk még kell a védelem a saját portánk körül is...
  Különben pár év múlva mecset épülhet itt,a lerombolt megbékélés kápolna helyén...Ne legyen igazam!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Márpedig a kerítés igenis gyilkos - fennakadnak rajta a vadállatok. (Egy ember simán át tud jutni rajta, miként azt a fotók is igazolják. Nekik csak akadály, amit meg kell és lehet kerülni, s ezt meg is teszik. De az állatok belerohanva elpusztulnak.....)
   És igen, szerintem is mecsetek fognak épülni Európában - miként már látható is. És a távoli jövőben Európa NEM fehér lesz, meg nem katolikus.... ezt nem én találtam ki, olvass kicsit utána..... És bizony meglehet, hogy müezzin fog kiabálni a megbékélés templomából - ha megmarad....
   Tetszik ez nekünk, vagy se, sajnos ez lesz. Az egyetlen jó dolog a jövőben, hogy ezt már mi nem fogjuk megélni....

   Törlés
  2. Egy ismerősöm nem régen járt Siklóson, ahol a vendéglátója elvitte a Malkocs-bej dzsámihoz, mely jelenleg is rendeltetésének megfelelően működik. A Délszláv háború idején a városba menekült és itt maradt muzulmánok használják.
   Egyébként a kerítés gyilkos, az emberségünket, a lelkünket gyilkolja, indokolatlan félelmet generál, ami pusztítja mindazokat az értékeket, amiket állítólag meg akarunk védeni.
   A kerítés határvonal, de egyben kiváló eszköze a szomszédos országok szívatásának, hiszen segítségével toljuk át rájuk a problémát. És a képmutatás magasiskolája az, hogy közben a kerítéshez érkezőket halkan, mondhatni lábujjhegyen osonva buszokon, vonatokon átvisszük a lábszomszéd kerítésig.

   Törlés
  3. Na most akkor ez a 20:57-kor "névtelen" kommentelő azonos a 2015. október 19. 10:56-kor kommentelő "névtelen"-nel ???

   Gyerekek, legalább annyit tegyetek meg, ha nem jelentkeztek be, hogy valami "ismertető-jelet" írjatok a komment végére !!!!
   Ugyanis gyanítom, hogy ez két különböző hozzászóló kommentje, kissé összekeveredve... hiszen a második szövegben már a kerítés gyilkosnak van nevezve !!! vagy megváltozott volna a véleménye(d) ?? Nem hinném....
   Szóval ha kérhetem, írjatok valami azonosítót a szövegeitek végére ! Köszönöm előre is !
   A második névtelen MINDEN sorával egyetértek.

   Törlés
  4. Kedves Névtelen, lehet hogy szerinted a kerítés nem gyilkos, nos kérlek nézd meg a képeket! A kerítésen kívül emberek, ismétlem emberek vannak!
   http://hvg.hu/nagyitas/20151020_menekultek_esoben_nagyitas

   Törlés
  5. Én sokkal inkább gyilkosnak tartom az aknákkal kirakott zöldhatárt mellettünk.Mert ugye,ott is vadak járnak.Mégsem mondja senki nekik,hogy ejnye-bejnye,fel kéne szedni,mert nem humánus.Minek is rakták le Magyarország felől?!
   Nem tudom megnézni a linket,de látjuk a TV-ben.Hidd el,én is sajnálom őket-azokat,akik az életüket féltve jönnek a bombázások elől.De ugye,mindenki tudja,hogy ez a töredék...

   Törlés
  6. Sajnos linkként nem tudtam betenni, ezért jelöld ki, másol, majd új ablakban beilleszt a cím sorba és enter. Bocs a kényelmetlenségért. :-)
   Ami az aknamezőt illeti, "Több mint két évtized után nem kell tartaniuk a természetjáróknak és másoknak sem a horvát-magyar határ közelében a földben rejtőző robbanóeszközöktől." Forrás: Mohácsi újság 2014. március 17.) Vagyis a délszláv háborúk során telepített aknazárat a közelmúltban felszámolták.
   Nem régen olvastam: 2013 nyara óta 2705-en szereztek magyarországi tartózkodási engedélyt kötvényvásárlással, míg további 4568-at a kérelmezők családtagjainak osztottak ki. Ez azt jelenti, hogy szeptember 21-ig összesen 7273-an jutottak pénzért tartózkodási engedélyhez.
   2013 nyarától mostanáig a kötvényekből összesen 742 millió euró, azaz 230 milliárd forint, melyből a diszkont miatt 660 millió euró, mai árfolyamon számolva 204,6 milliárd forint folyt be a költségvetésbe. A névérték és a kibocsátási árfolyam közötti különbözet, illetve a 45-60 ezer euró közötti adminisztrációs díj pedig a közvetítő cégeknél maradt.
   Szóval, miről beszélünk? Ők melyik töredékhez tartoznak?
   Aranyosfodorka, bocsáss meg nekem.

   Törlés
  7. 1. sz. névtelen, nem tudom, hol laksz/élsz. Magyarországon ? Mert tudomásom szerint itt NINCS a határ aknákkal kirakva... Valami tévedés lehet az információid sorában...
   Egyébként igen, mindenki tudja, aki csak egy kicsit is böngészi a sokféle írást, jóslást, jövendölést - igenis változóban van a világ, tetszik ez nekünk, vagy sem. EL FOGNAK TŰNNI a fehér emberek. És a folyamat most, így kezdődik. Sorry....Nem én találtam ki. Keress rá a témára.
   Egyébként
   AZ AJÁNLOTT CIKK IDE KLIKKELVE OLVASHATÓ

   Törlés
  8. Úgy tettem:"másol,beilleszt" és nem található-kipróbálhatod.
   Én arról a töredékről beszéltem,akik a háború elől menekülnek.
   Két év óta kik vettek tartózkodást,nem tudom és bevallom,nem is vagyok jártas ennyire a politikában.Ez a nagy migrációs hullám nem két éve indult be szerintem ilyen mértékben.Vagy csak én nem tudtam róla,meglehet...

   Törlés
  9. PZS: akkor ezek szerint te voltál a második "névtelen" kommentelő ? :-)
   Nincs mit megbocsátani. Úgy vélem, mi egyetértünk.
   Ha érdekel, megírom, hogyan kell a kommentelésnél linket beilleszteni, hogy klikkeléssel azonnal működjön....

   Törlés
  10. 22.20-kor író névtelen klikkelj rá arra a kék sorra, amit a válaszomban írtam. BEJÖN !!!!!!!!!!!!!
   És ismételten kérlek, írj valamit, ami által beazonosítható vagy/leszel. XYZ,123, akármit, de akkor mindig azt használd, ha írsz. Komolyan mondom, a névtelen kommenteket a jövőben törölni fogom.Ebből ugyanis csak keveredés és értetlenkedés származik. Nem szeretem az ilyesmit.

   Törlés
  11. Tudom,hogy nincs akna Magyarországon.Félreérthető volt a mondat.Úgy hittem,egyértelmű,hogy kik aknáztak,A Magyarország felől azt jelenti,hogy nem Szlovénia felől vagy másik határainál.
   Névtelen 1.

   Törlés
  12. Névtelen1, csak nem Szlovéniából írsz ??????????

   Törlés
 4. Ha módom lesz rá, megkeresem. Kösz, hogy felhívtad rá a figyelmet.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Bízom benne, hogy tetszeni fog. Valami különleges hangulatot áraszt, maga az épület is, a története is, a környéke is.....

   Törlés
 5. Köszönöm, hogy feltetted. Én pont ma láttam a Fb.-on egy képet erről a kápolnáról, amin elámultam, mert SOHA nem hallottam róla!... Pedig egy csoda! Nem vagy ezzel egyedül. Jó, én nem vagyok olyan tájékozott, mint te, hozzám ne is mérd magad, de érdekes, hogy mennyire nem volt visszhangja! Tavasszal feltétlenül megnézem.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A felfedezése óta nem vagyok képes agyilag megérteni, miképp lehetséges, hogy ennek a híre nem jutott el hozzám. Most nem azért mondom, mert mindenről tudok, no de hogy egy ilyenről nem....hát az ledöbbentett...Kissé megnyugtat a tudat, hogy te sem tudtál róla...és egészen biztos vagyok benne, hogy neked is tetszeni fog.

   Törlés
 6. Húha, ez nagyon különleges és szép!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Legközelebb, ha erre jársz (ajánlok néznivalót!), próbáld ezt is beiktatni !

   Törlés
  2. Hú, néznivaló akad arra bőven, az egyszer biztos!

   Törlés
  3. Ha alaposan akarsz körülnézni, csak erre a kis körre (Villány-Nagyharsány-Siklós-Harkány-Máriagyűd) talán nem is elég egy nap, vagy reggeltől estig lenne itt néznivaló...

   Törlés
 7. Hát ez gyönyörű!!!!Holdgyönggyel tavasszal felkeressük.Én is itt élek és én sem hallottam róla.Most jött el az ideje,úgy látszik,hogy tudnom kell róla.Általad.Köszönöm!
  Szeretem Makovecz alkotásait is.Van egy gyönyörű épülete a Balaton nyugati sarka fölött egy szép parkban.Amikor elmentem mellette kocsival,mindig megcsodáltam-mondván,milyen jó lenne ott élni,abban a házban.Na,most akkor nevessetek!!!!A fiam közölte egyszer,hogy:Anyu!Ez egy krematórium!Na,ilyen az én szerencsém...persze,attól még szép az épület,csak már nem vágyom oda.
  Ezt a csodát meg ki nem hagyom!Lehet,hogy nem várok tavaszig sem.
  (lélekajtós)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Komolyan mondom, kezd a lelkiismeretem megnyugodni. Tiffanylda sem tudott róla, te sem - aztán mindketten itt éltek Baranyában....Valami nem stimmelhetett ennek a létesítménynek a közhírré-tételében, vagy nem is tudom...
   Ha most a hét végén, vagy a jövő héten megjavul az idő, nyugodtan lemehetsz, majdnem a templomig aszfaltos út vezet, ill. ahol gyalogolni kell, az is köves, kőszórásos.Ám mindenképp javaslom, hogy telefonálj előtte, jelezd az érkezésedet, mert különben nem tudsz bemenni, ami kár lenne....
   06/30-390-81-59, 06/20-569-27-48, 06/20-485-12-10.

   Törlés
  2. Köszönöm a telefonszámokat!
   Előbb hallottam a Farkaslaka melletti Gordon tetőn állított Krisztus-kilátóról,mint erről a kápolnáról.Igaz,rengeteg helyen reklámozták,nem úgy,mint a kápolnát.Azért a 22 méter magasságával az sem semmi,de egy napon sem lehet említeni a kettőt,szépségét tekintve.Hercegszántó mellett pedig egy nagyon nagy Mária szobor van,a világon a legnagyobb a 11 méter magasságával.Oda is csak készülök elmenni.Ideje lesz realizálnom is a tervet.
   Lélekajtós

   Törlés
  3. Igen,ezt készülök felkeresni.
   lélekajtós

   Törlés
  4. Igen,ezt láttam és ezt tervezem felkeresni.Előbb válaszoltam,de nem jelent meg,azért írok újra.
   Erről is tájékoztattak több helyen.
   (Lélekajtós)

   Törlés
  5. A blog jobb felső sarkában van egy piros betűs figyelmeztetés, amit többnyire nem olvas el senki - de akkor most itt is leírom: a 2 napnál régebbi anyaghoz írt kommentek csak utólagos jóváhagyásommal jelenhetnek meg. Önvédelmi okokból....
   Szóval bármikor, bármihez írhatsz, ellenőrzöm a letiltott kommenteket is, és az után megjelenik. Mint ez(ek) is.

   Törlés
  6. Bocsánat,bocsánat,bocsánat!Úgy látszik,olvasni nem tudok.
   Most már tudom.Igazad van!
   Lélekajtós

   Törlés
  7. :-) :-) Ne aggódj, a "lélekajtós" kommentek mindig meg fognak jelenni....

   Törlés