2015. október 31., szombat

Csak állok itt és bámulok…..



Kaptam egy olvasni/nézni-való ajánlatot. Sokszor nincs is időm az ilyeneket alaposabban végigolvasni, csak belepillantok és máris száguldok tovább, de most, most szemem szám tátva maradt és napok óta nem térek magamhoz az ámulatból.
Itt van tehát tíz érdekes kép:

Ebből engem a negyedik ejtett ámulatba és nem is tudok szabadulni a gondolattól:
Afrika sokkal nagyobb, mint azt gondolná


Ezt ismered.....

Ez meg a valóság
"Az emberiség bölcsőjében is lenne elég helyünk az élethez, Afrika ugyanis hatalmas. Nem is gondolná, hogy mennyire. Általában az emberek nem tudják, hogy a fekete kontinens valójában milyen nagy, köszönhetően a megszokott világtérképeknek, ami a Mercator-vetület alapján ábrázolja síkban a földgömböt – és amin Afrika akkorának tűnik, mint Grönland. A valóság azonban nem is lehetne ennél távolabb. Az Economist térképén jól be van mutatva, hogy nem csak az Egyesült Államok és Kína, de egész Európa és India is elférne Afrikában."

Most nézd csak meg, és szerfelett kíváncsi volnék néhány őszinte véleményre: te valóban tudtad ezt ???? Mert én bizony nem. És az ilyesmik kapcsán állandóan felébred bennem a gyanú, hol, kik, hányszor és miért „vernek át” akár jó szándékkal, akár céltudatosan ?
Az ember már tényleg nem tudja, hogy kinek és mit hihet el…
Akármi is igaz lehet, meg az ellenkezője is.
Csak állok itt és bámulok…..
                                                            **********


Ezt a linket @x-től kaptam már a beírásomat követően. Érdemes megnézni !!!


8 megjegyzés:

  1. Természetesen nem tudtam,- ezt sem... Viszont,nem nagyon értem akkor ezt : Afrika a világ 3.legnagyobb földrésze... (Azt tudtam, hogy az "oroszok" sok mindent nem a valóságnak megfelelő helyre rajzoltak a térképeiken,- de az egy más történet.) Valahogy én nem érzem "átverésnek"... nemrég volt is erről egy frissebb cikk is. ( majd átküldöm e-mailben)
    Más : hagyján, hogy "nincs időnk végigolvasni" - ezt nagyobb gondnak tartom Hogyan olvasunk weben

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nos, engem a második térkép lepett meg. Valahogy el nem képzeltem volna, hogy Afrika "ekkora" - és ebben igenis a közismert térképek a ludasak - avagy azok, akik nem hívták fel a figyelmemet(figyelmünket) erre az érdekes tényre.

      Törlés
  2. Megleptél. Sosem hittem volna, de az igazsághoz tartozik, hogy sosem gondolkodtam ezen és persze, hogy nem tudtam! Látod, ezért szeretek hozzád járni!:) Valószínű nélküled sosem tudtam volna meg!
    Nem gondolnám átverésnek, s mivel nem foglalkoztatott a téma, magamat okolom a tájékozatlanságom miatt.
    Egyébként, ahogy a felső képet nézem - földgömb -, kb. így is látszik, nem? Esetleg kisebb optikai csalódás lehet benne.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem mondták, nem tanították, nem érzékeltették - honnan a csudából kellene egy kisembernek tudni efféle térkép-trükköket ? Ezt nem lehetne pl. az iskolában megmagyarázni ? 70 év alatt én ilyesmiről nem hallottam. bennem lenne a hiba ?

      Törlés
  3. Nagyon csodálkoztam ezen az ábrán és nem nagyon tudom elhinni, hisz most már az ürböl le tudják fényképezni az egész földet, söt a másik bolygókat is. Onnan biztos nincs "optikai csalódás" és helyre lehet tenni a földrészek nagyságát. Arról már hallottam, hogy a Mercator féle térképek mindig "Europa centrikusak" és nem felelnek meg a valóságnak, de hogy ekkora eltérések legyenek ?! Nem hiszem, hogy manapság ennyire félre lehet vezetni mindenkit.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tudod Piros, az a baj, hogy nem tudom ellenőrizni sehogy máshogy a dolgot, minthogy a neten keresgélek. De tény, hogy nekem az első kép az "ismerős", és a másodikat döbbenetesnek találtam. Meglehet, hogy nem igaz - de lehetetlennek se tartom. Az utólag beírt linken elég jól el van magyarázva, miképp is "torzult" el ennyire a térkép....
      És az a gyanúm, még ha az ISS-szel is repülnék odafent (amit rettentően szívesen tennék) - igazából akkor se tudnám felmérni a dolgot. Egy viszont tény : rettentően kicsi vagyok én, mint ember, a Földhöz képest.

      Törlés
  4. A helyzet az,hogy az ember nem gondol arra a térkép láttán,hogy mekkora lehet,de nagyon egyszerűen utánanézhetünk,ha megnézzük az egyes államok és Afrika területét négyzetkilométerben.
    Utánanéztem a neten és így egyértelmű,hogy mekkora.
    Ha nem dobod fel a témát,eszembe nem jutott volna.Köszönöm!
    (Lélekajtós)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na, erre a gyakorlatias megoldásra én nem gondoltam.....Pedig igazad van.

      Törlés