2015. október 6., kedd

Püspökszentlászló



Olyan jó hozzám a Sors, hogy  néha egymáshoz viszonylag közeli napokon is ad ajándékot….
Pár napja jártam Hosszúhetényben – ahol Papp János említette, Püspökszentlászlón épült egy kálvária. Természetesen felkeltette érdeklődésemet, és délután ki is mentem megnézni.
Először is a több napos borongós szomorú idő után végre  hétágra sütött a nap. Délután kifejezetten meleg volt – de azért az erdő sűrűje már nem engedte át a napsugarakat, amikor kiszálltam, éreztem, ez már nem nyár, ez bizony az ősz…
 
Elképesztően rossz minőségű az út Püspökszentlászló felé....
Aki olvassa a blogomat tudja, jártam én Püspökszentlászlón írtam  is róla. De be kell valljam, valami miatt inkább az arborétummal, vagy később az elpusztult kálváriával voltam elfoglalva, és különösebb érdeklődés nélkül mentem el az „Életrendezés Háza” mellett. A helyszín történetéről itt lehet részletesebben olvasni: http://eletrendezeshaza.hu/?p=201  Mint utóbb kiderült, itt létesült a különös kálvária.
 

 





 Nagy bátran bekopogtam egy ajtón, majd beléptem, s hangosan „Jó napot !” kívántam – amire az egyik helyiségből érkezett is válasz.  Lépkedtem tovább – s az étkező ajtajában megállva, egy hölggyel találkoztam, aki épp az ebédjét fogyasztotta.
Kérdeztem, merre találom a ház gondnokát –  sajnos ezt ő sem tudta. Nem hallott a kálváriáról sem. Kicsit elbizonytalanodtam, ám mivel a bejövetelemkor a ház melletti domboldalon valami „üvegmadár-féléket” láttam, gondoltam, ha lehet, elmegyek és felderítem a terepet, hátha vannak ott még egyéb dolgok is….

Nos, jó volt a megérzésem !! Megtaláltam a helyszínt, megtaláltam ezt a furcsa, művészi, nagyon különös "kálváriát", melynek hivatalos neve: Mária meditációs sétaút.
A szobrok tervezője: Kertészfi Ágnes,  az építmények tervezője: Novotny Béla.

A kilátás fentről csodás, a domboldal, a helyszín, ahol ezek a modern „stációk” felállításra kerültek még nagyon „friss” – nemrég készülhetett a parkosítás, apró kis bokrok ülnek  mindenütt, valószínű egészen másképp fog ez pár év múlva kinézni.

Innen indul a kálvária útja







 „...A mintegy 200 méter hosszon megépített  elmélkedési pontokon különös, modern, üvegből készült műalkotások jelenítik meg azokat az evangéliumi eseményeket, melyek Szűz Máriához kötődnek. Az alkotások környezete is az adott esemény helyszínét jeleníti meg,  így pl. beléphetünk Jézus születésének istállójába, vagy a bemutatás templomába...."

Amikor lejöttem a dombról, mintegy varázsütésre csordogálni kezdett egy „vízesés” és a halkan csobogó hang egész ünnepélyessé, vagy nem is tudom megfogalmazni milyenné – misztikussá? – mindenesetre még szebbé tette a környezetet.
Majd bementem a házba, kicsit körülnézni. Egyszerű szobák, tisztaság mindenütt. Valóban elmélkedésre, elcsendesedésre, önmagunkba-nézésre kényszerítő környezet. Kicsiny házi kápolnájában szép üvegmozaik látható a kis oltár mögött.
 
Egy ágyas és....
 
...két ágyas szoba.
 
Kápolna
 
Csodálatos csobogó....
Bejárva a „terepet” a házban ugyancsak vendégként tartózkodó kedves hölggyel hosszasan elbeszélgettem. Szeretem és sokra tartom az efféle csodákat, amikor találkozol egy vadidegennel, és pillanatok alatt olyan baráti beszélgetés alakul ki köztetek, amilyen csak régi ismerősök között természetes. Valami titok, titkos szál összeköt benneteket, nem is kell keresni, ott van, megvan, érzi azt az ember…
De mostanság már olyan gyorsan elbújik a nap a hegyek mögé, hogy hamarosan ideje volt hazaindulnom.

És a nap végére maradt a „bónusz” – mert ahogy leértem Heténybe, a falu legszélső házának kertjében, picinyke „rétjén” tehenek legeltek, közülük egyiknek kis kolomp volt a nyakában. Naná, hogy lecövekeltem, természetes, hogy fotót készítettem róla, s bár az alábbi videó nem az enyém, de pontosan ilyen volt ez a tehénke is. Nem szégyellem, nekem sírnom kell a meghatottságtól – ha ilyent látok/hallok. Vagy tízszer egymás után lejátszottam magamnak…természetesen nem a hetényi tehén miatt… (Ha valaki nem értené a célzásomat, nos, ott a „boldogságos hegyeimnek” mindennapos zenéje volt ez…)


„Ha kimerült és ideges vagy, eleged van mindenből, unod a banánt, kapcsolódj ki. Nézd meg a "Tehénlegelészés kolomppal" című kompozíciót, hátha segít. Ha ez nem elég, akkor  találkoznod kell egy tehénnel aki éppen legelészik, és nézd legalább negyedóráig.”





Értékes, érdekes, szép délutánom volt ! Kellőképp hálás is vagyok érte !

(Zárójelben: elnézve a tehenet, a környezetet,  akár még az a csoda is megtörténhet, hogy ez a tehén az a tehén....vagyis, azt a tehenet fotóztam, amit valaki feltett kolompjával a netre. A kolomphang ugyanaz, a kert hasonló, meg a tehénke is. És mondja valaki, hogy nincsenek csodák....)

11 megjegyzés:

  1. Utólag visszagondolva... ( ezt-azt csak hallottam Kaszap Istvánról,ill.olvastam is) - "elmentem mellette," hogy Kaszap-év is van... ill. a pécsi egyházmegye honlapon olvastam a "munkálatokról" - viszont a jezsuiták nem nagyon említődtek ott. Még szerencsés, hogy ellátsz bennünket ilyen hírekkel. (Bár pl. a hosszúhetényi - üveges - napot is olvastam (anno) - ott nem figyeltem fel, (nem kerestem utána) Kertészfi Ágnesnek sem... (életrajza,munkássága, stb.) -most legalább azt is megtettem. [ Kicsit zavaró volt nekem, hogy hol meditációs sétaútnak, hol kálváriának nevezed...(szerintem nem kálvária,- de ne kössek bele.- persze, elolvastam azt is, mibe kerül 1-2 napot ott eltölteni ( a házban) - de az megint egy más történet.]

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az elnevezés-zűr nem véletlen, a másik blog miatt van. Ez - igazából - mivel ott kálváriákat gyűjtök - nem passzolna oda, de egyszerűen nem volt szívem kihagyni. A hivatalos elnevezése is meditációs sétaút és nem a "Mária 7 fájdalma" stációkat tartalmazza.
      Hát elnézést, hogy kissé zavaros az ügy, de inkább nézni kell az alkotásokat, nem engem olvasni :-) Tényleg nagyon különös szobrok !

      Törlés
  2. Az ilyen tehénkéket látva mindig arra gondoltam, milyen szörnyű lehet nekik egész életükben kolompszót hallgatni.HM

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Talán van igazságod - de én inkább az echte alpesi legelőkön legeltetett teheneket sajnálom, azokat is az abtrieb-kor, amikor többtíz kilós hatalmas kolompokkal KELL végigjönniük az otthonaikig a nyári almokról. Ez a kis kolomp ....hát lehet, hogy állandóan ezt hallgatni se jó, de számomra valami mennyei zene volt, ez viszont tény. És itthon 10-szer 15-ször lejátszva is az volt. Persze lehet, ha egész nap ezt kellene elviselnem, akkor sokallnám....

      Törlés
  3. Nem olcsó a házban pár napot eltölteni-így van!
    Azt biztosan tudod,hogy nálunk itt csak egy oldalon sütik a libát.
    ...

    ...

    ...

    ...mert nincs másik oldal a faluban.Egy házsor,egy oldal.
    Húsz éve fillérekért sem kellett a ház senkinek ebben a faluban.A lakók beköltöztek Hosszúheténybe,mert minden megszűnt,nem volt út,buszjárat...stb.
    Most sokkal drágább kint egy ház,mint bent a faluban.Nyaralónak veszik újgazdagék...
    Betett ennek a falunak Mayer Mihály is azzal,hogy megszüntette az itt működő apácák szoc.otthonát a kastélyban.Akik 50 évig éltek itt,elvonultan a csendben.
    Ha benézel a temetőbe,látod,hogy közel 100 éves korukig éltek ebben a környezetben.És akkor a "drága"püspök úr a még életben lévő 90 éves volt apácákat szétszórta az ország minden részébe(Nyíregyháza is). Szegények ebbe haltak bele.Öreg fát átültetni ugyebár...
    A pap,aki velük élt és ültette az arborétum fenyőit és különleges fáit,meghalt még a szétszórás előtt.
    Életében ültetett egy kaukázusi jegenyefenyő templomot,olyan alakzatban,mint a templomhajó.Aztán a "Bejáratnál"egy fatörzsön ott a mosolygós képe,alatta ezzel a szöveggel:
    "Fák,virágok hű kertésze volt,embertestvérhez jósággal hajolt.A lelke itt él,csak a teste holt".
    És valóban,amire mindig büszke volt,hogy a fenyői a feje fölé nőttek-öntözte,gondozta a parkot-most susogásukkal mintha az ő sóhajtását hallatnák.
    Vannak képeim az apácasírokról,a pap emléktáblájáról,de ide nem tudom feltenni.
    A lélekajtós

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ITT láthatod az apácasírokat is
      ITT pedig vannak képek az arborétumból
      Nagyon remélem, hogy előbb-utóbb helyre fogják hozni a kolostor épületét és a templomot is.
      A mondást én palacsintával ismertem :-) ráadásul a T. Kálmán mesélte először nekem egy külszolgálat alkalmával....

      Törlés
    2. Igen,már tatarozzák.Tetőcsere,meg belső-külső felújítás,minden tervezve.Aztán látogatható lesz.
      (lélekajtós)

      Törlés
    3. Jövő tavaszra előjegyeztem.....
      Jó lenne, ha a régi kálváriát is megcsinálnák, de a leghalványabb reményem sincs erre nézve.....

      Törlés
    4. Arra nekem sem.

      Törlés
    5. Most kaptam a hírt: október 29-én lesz a püspökszentlászlói, teljesen felújított kastélyépület és zarándokház átadása !

      Törlés
  4. Mi tavasszal voltunk itt, elég reménytelenül nézett ki a helyzet, ahhoz képest csodákat műveltek! talán emlékszel az akkori posztomra, ami inkább családi jellegű volt... Vajon hogy vannak a platánok??? Engem ez érdekelne legfőképpen!
    http://tiffanylda.blogspot.hu/2015/04/tavaszi-kirandulas.html
    Ami a tehénkét illeti, mindig van/vannak, mi is megcsodáltuk és folyamatosan visszasírom a tehenes időszakunkat!:( Kell az a kolomp, nem lehet megunni!!!
    Nagyon szép képeket készítettél, kösz a beszámolót!

    VálaszTörlés