2015. október 3., szombat

Salamon, most minek van ideje ?



Néha - csak úgy "maguktól" jönnek témák a szemem elé....Tegnap is "filozofáltam" itt a blogban - még ha nem is saját videóval. Aztán valami egészen mással kapcsolatban, egy idézetet keresve, este meg egy mondattal találkoztam, amin elgondolkodtam, különös tekintettel arra, hogy Salamon király kb. 3000 évvel ezelőtt írta üzenetét.

1.9
"Ami volt, ugyanaz, ami ezután is lesz, és ami történt, ugyanaz, ami ezután történik; és semmi nincs új dolog a nap alatt."




Már máskor is beleolvastam a prédikátorok könyvébe, most is, csak most ki is másoltam pár sort belőle, habár valószínűleg nem ismeretlenek ezek a mondatok….Nagyon szeretnék Salamon királlyal beszédbe-elegyedni  és rákérdezni, hogy szerinte most minek van „ideje” ?  És hogy a csudában lehet, hogy ma sem vagyunk "előrébb", mint 3000 évvel ezelőtt?


3.7.
1. Mindennek rendelt ideje van, és ideje van az ég alatt minden akaratnak.
2. Ideje van a születésnek és ideje a meghalásnak; ideje az ültetésnek, ideje annak kiszaggatásának, a mi ültettetett.
3. Ideje van a megölésnek és ideje a meggyógyításnak; ideje a rontásnak és ideje az építésnek.
4. Ideje van a sírásnak és ideje a nevetésnek; ideje a jajgatásnak és ideje a szökdelésnek.
5. Ideje van a kövek elhányásának és ideje a kövek egybegyűjtésének; ideje az ölelgetésnek és ideje az ölelgetéstől való eltávozásnak.
6. Ideje van a keresésnek és ideje a vesztésnek; ideje a megőrzésnek és ideje az eldobásnak.
7. Ideje van a szaggatásnak és ideje a megvarrásnak; ideje a hallgatásnak és ideje a szólásnak.
8. Ideje van a szeretésnek és ideje a gyűlölésnek; ideje a hadakozásnak és ideje a békességnek. 

És ha valakinek van még ideje, elolvasásra ajánlom ezeket is:  


2 megjegyzés:

  1. Ha más is elolvasta a kapcsolódó linkek között Raj Tamás tanításait, akkor nem is kell részleteznem. Állítólag élete alkonyán,fáradtan és kiábrándultan íródott,pesszimista látásmód. (stb.) Esetleg még érdemes elolvasni (?) - Magyar Katolikus lexikon -Példabeszédek könyve ( a linket hosszadalmas lenne beírnom) -benne a feltételezés, hogyan íródott,- stb. Lenne még egy terjedelmesebb anyag : Salamon a tudomány tükrében a címe,- annak (leginkább) a végén vannak még vélekedések Salamonról.
    Más : Hankiss E. utolsó (?) könyvét olvasom, A befejezetlen ember - úgy emlékszem abban írja ő,(amivel én is egyetértek) Kb. Napjainkban igen sokan olvassák,terjesztik, stb. a bölcs mondásokat,közmondásokat,aforizmákat - stb.- de jó lenne,ha az emberek (próbálkoznának ?) - hogy nekik is legyenek saját, "okos gondolataik." (Nem tudom, ez mennyire érthető,-most nincs lehetőségem a könyvből pontosan kimásolni.) - Mit válaszolna Salamon ?... (feltételezem (?) - olyasmit, hogy talán próbáljon meg ki-ki úgy élni, hogy (lehetőleg) mindenre maradjon ideje. (Gondolom, napjainkban nehezen jutnál a közelébe (eléje) - és legjobb esetben pl. a "szóvivője" válaszolna,- már ha válaszolna. "Alacsonyabb szinten" pedig maradna a "lakossági fórum" - (ott pl. az, hogy majd írásban válaszolnak, X-nap múlva.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nos, igen, reményem egy csepp sem volt, hogy bárki is (akár a túlvilágról Salamon) választ adna a kérdésemre....
      Csak úgy elmeditáltam - hangosan, vagy olvashatóan - a dolgon.

      Törlés