2015. október 4., vasárnap

Szépséges Dráva-mente

Végre, végre lejutottam Drávasztárára… Elmúlt a nyár – forró volt. Jöttek hűvösebb napok – eső volt. Valami mindig közbejött, de aztán csak beültem az autómba és lementem végre, belekalkulálva, hogy a Drávához esetleg le se jutok a sár miatt.
Így is történt – no de remélem jövőre is ott lesz még a Dráva, ahol idén, s talán újra eljutok Sztárába.
Két régebbi képpel azért hadd emlékezzem arra, hogy milyen szép is ez a táj:


Drávasztárai kikötö
Mivel öreg a barátnőm  meglátogatása volt az elsődleges célom, hát ott időztem. 80 éves, teljesen egyedül él – habár a Sellyén lakó fia majdnem naponta benéz hozzá, és a pécsi lánya minden hétvégén ott van nála.
Mivel váratlanul mentem (telefonálni nem lehet neki, mert „elvből” nincs telefonja, akármennyire is könyörögnek a gyerekei…) szóval nem tudtam értesíteni látogatásomról, így aztán nem is várt a híres-neves sós túrós rétessel, miképp azt több mint 40 éve, majd minden alkalommal elkészíti, ha tud az érkezésemről.
Valóságos legenda az ő rétese, nem is ettem soha máshol ilyent, és – aminek örülök – néhány sztárai látogatás emlékét idézően, a gyerekek is nagyon szeretik. (Ha más nem, hát a sós túrós rétes emléke velük marad….)

Az ország-széli kicsi falu lassan tejesen kihal, embert alig látni, sok házon ott az „Eladó” tábla – de ide senki se jön, nyaralni túl eseménytelen, élni meg nem nagyon lehet itt. Az öregek pedig lassan elmennek, az egyébként nagyon szép, rendezett, idén új járdát kapott temetőbe.

Hazafelé nem Drávaiványi, hanem Zaláta-Piskó-Vejti felé jöttem – ez az út a Dráva nyomvonalát követi – ártéri erdők, üde legelők szegélyezik. Világvégi út,  csend és béke árad mindenből...      


 



Egy helyen megálltam, mert már messziről láttam az idei első kikericseket !
Én nem tudom az okát, hogy miért, de két virágnak annyira tudok örülni, ha felfedezem: az egyik kora tavasszal a hóvirág, a másik az őszi kikerics.
Ezeket is elhoztam "emlékül"   magammal, erről a kellemes kis kirándulásomról:






11 megjegyzés:

  1. szépet írtál
    és mennyi virág
    és milyen békességes szép vidék

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, békességes, de tudod, a temető is az, mégse szeretnek nagyon oda járni az emberek. Volt ez a falu hangosabb, vidámabb is a hetvenes években - én sajnálom, hogy ennyire a végét járja. A táj pedig gyönyörű, lehetne itt kemping, vagy valami csendes pihenőhely a gyagyás városi népnek. De nem, mennek inkább repülővel a tengerre, mert az sikk. Drávasztára meg nyugodtan haljon ki....

      Törlés
  2. Azért ott élni sem könnyű!Én két évig éltem abban a faluban,az Anica vendéglőt vezettem.Hááát...
    Talán ismerem is a barátnődet,hiszen ott a nők is betértek a vendéglőbe,mert sokszor volt rendezvény.
    Három-négy név létezik a faluban,mert egymás közt házasodtak.Így aztán,ha azt mondják:Dudás vagy Matoricz,van belőlük húsz is.
    A lélekajtós

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :-) Bingó !!! az egyik név passzol... és szerintem biztos ismered, a kocsmától a negyedik, vagy ötödik házban lakik....
      A vendéglőt is ismerem, az árvízkor ott kaptunk ebédet.
      De az tény, hogy nem könnyű ott élni - én évtizedek óta járok oda, láttam "fényében" is Sztárát és most látom haldoklásában is. Sajnos, nem az egyedüli magyar falu, amelyik ilyen szomorú sorsa jutott....

      Törlés
  3. Kikericsekről, az ősziekről Polcz Alaine jut eszembe, nagy kedvence volt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Oly szépek. A színük, a formájuk, a törékenységük...
      Van valami hasonló - nem védett - kerti virágféle is, a nevét sajnos nem tudom, nyáron virágzik, nekem is van... És mégis ez, az őszi réteket felékesítő a kedvencem....

      Törlés
  4. Utólag már elárulhatom... (tudtam a tervedről) - de inkább hallgattam arról, amikről meg én tudok. ( sok hónapja ) - Igaz, közben csak-csak az Év Ökoturisztikai Látogatóközpontja címet is kiosztották,- meg volt/van az a... Ős-Dráva Program is... vagy mi a neve.Na, de...minden jó, ha a vége jó. :-) ( ha ilyesmik nem zavarták meg a programodat.)
    Más : épp' olvasom (vasárnap) - valamilyen áradás (?) van készülőben ? (bama.hu)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ??? Hát ezt nem nagyon értem...miről is hallgattál hónapok óta....(menekülteket nem láttam, ha erre céloztál)
      Az Ős-Dráva Látogatóközpontba talán azért jövőre majd eljutok.
      Árvízről meg nem hallottam. Hiszen nem is volt annyi eső....

      Törlés
  5. Kislányomék voltak az iskolával a látogatóközpontban, mi már nyáron terveztük családilag, talán majd tavasszal eljutunk.
    Teljes döbbenetemre két hete a Sós-hegyi kilátó felé menet láttunk kikericset. Tavaly a tavaszi hérics döbbentett meg szőnyegben ugyanerre. Én is nagyon szeretem a kikericset :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem tudom megmagyarázni, mi az, ami "megfog" ebben a kis virágban ? Hiszen millió szép, talán ennél szebb is van - s mégis...
      Nekem is van egy kikericses rétem, Magyaregregy felé menet, a volt zobáki bányavíz tározó tó mellett. El is kellene mennem megnézni.....még ha százszor is jártam már arra.

      Törlés
  6. Szépek a kikericsek, most érdemes fotózni, sok réten megtalálható.

    VálaszTörlés