2015. október 21., szerda

Szigetvári döbbenet....

A három napos megye-járó barangolásunk első állomása Szigetvár volt.
Mielőtt azonban bementünk volna a városba, lekanyarodtam a Kaposvárra vezető útra, mert már rég terveztem, hogy egyszer, ha arra járok, felkeresem a turbéki templomot.
Kicsit bizonytalan voltam a helyszínt illetően, ezért megálltam az út elején egy valamiféle mezőgazdasági telepnél, ahol embert nem, de hat kutyát találtam, akik cseppet sem kedvesen fogadtak. Kutya-szeretetem ide, meg oda, a végén ordítva, követ hajító mozdulatokat téve tudtam csak az autóba visszamenekülni, majdnem megharaptak. Szóval, ha valaki arra jár, azt a helyet kerülje !!! Végül  autóval hajtottam be az udvarra, ahol előkiabáltam valakit a házból, s megtudtam, jó az irány, hamarosan a templomhoz érek.

A templom pedig  arról híres, hogy itt temették el Szulejmán szultán szívét és belső szerveit, majd föléje egy nyolcszögletű aranyozott kupolájú síremléket emeltek. Emiatt aztán Turbék a mohamedánok egyik zarándokhelye Európában. Írja ezt egy ismertető - de nyomát ennek nem látni. A zarándokszállások, vagy mik, a templom háta mögött,  (nem tudom pontosan a funkciójuk mi lehetett ) is összeomlás előtt állnak...


A turbéki templom
Innen átmentünk a Török - Magyar Barátság Parkba,  amelyet Szulejmán halálának 500. évfordulóján avattak fel (1994).


 

Majd irány a város….Nem gondoltam, hogy újdonságokkal fogok találkozni, épp eleget jártam az utcáin… És mégis…
Először a József Attila úton lévő Deák Ferenc téren sétáltunk keresztül, ahol megdöbbenve tapasztaltam, hogy a festett porcelán-képes szökőkút díszei eltűntek.
Azt nem tudom, hogy felújításon vannak-e, avagy véglegesen valakinek a házfalát díszítik… De rossz ránézni most erre a valaha szép kútra.


Vendégem valami „Török ház”-ról beszélt, elsőként azt próbáltuk felkeresni. Hamar rá is bukkantunk a buszpályaudvar közelében. Miként megtudtuk, vagy karavánszerájként, vagy iskolaként funkcionált a maga idejében, a vélemények e tekintetben megoszlanak. Jelenleg egy török otthon berendezései láthatók benne.
 


A főutcán a központ felé sétálva több szobrot is lefényképeztünk, majd a Zrínyi térre érve, ott állt előttünk a hófehérre festett  Ali pasa dzsámija, (1588-89-ben épült tölgyfacölöpökre !! )  mely manapság római katolikus templom, de nem tudja letagadni eredeti rendeltetését. Akkor sem, ha már nincs meg a minaretje. Bemenni sajnos nem lehetett, csak befényképezni, ill. körüljárva, kívülről megörökíteni. Sajnos a kupolát sem láthattuk, melyet Dorffmeister István freskója díszíti. Ez 1788-ban készült, ekkor tüntették el az imafülkét és  bontották el Ali pasa sírkápolnáját is.

A Makovecz ház....meg egy Zrínyi szobor
Kossuth Lajos több változatban....
Ez nem a pisai ferde torony...de valahogy ilyenre sikeredtek a képeim   :-)
Templombelső - freskók nélkül....

A török zászlót taposó oroszlán....
Természetesen Szigetváron minden út a várba vezet, mi is ott kötöttünk ki a séta végén. Ugyan a vár valójában csak egy várfal, nincs itt igazándiból semmiféle vár…
De még ha csak ez lenne a baj….
 
Ilyen nyalka vitézek várják a látogatókat....

Egy pompás légifotó a várfalról
Amikor a hatalmas kapun bejutottunk, a döbbenettől földbe gyökerezett a lábam….A park közepén a hajdani „vár” mellett valami szörnyűséges „nyúlvány” éktelenkedik…
Nem is akarom tudni a milliókat, amit ebbe beleöltek. (És az sem érdekel, hogy ki adott rá pénzt...) "Látogató-központ" a neve ennek a borzalomnak és igen jó példája az esztelen pénzpocsékolásnak. 
(És még valami. Ez itt az én blogom, az én véleményemmel. Nagyon szívesen meghallgatom az ellenvéleményt is, helyt adok az épületet pártolóknak, ez esetben meg különösen szeretném, ha valaki meg tudná magyarázni, hogy ezt miért kellett így csinálni, amikor – tudomásom szerint – a józan emberek tiltakoztak is ellene. A „csak” nem válasz…) 

Tény, hogy a „vár” sosem volt „vár-szerű” – inkább valami kastélynak mondanám, amiből aztán múzeum, meg most minidzsámi lett minaret csonkkal az oldalán, amihez egy fehér undormány csatlakozik …. A meglepetéstől még a fényképezőm is felmondta a szolgálatot, pont a minaretes kép mozdult be használhatatlanul… (Belülről meg őszintén szólva nem sok látszik…)

ÉSZBONTÓ !!!!!!!!

(Minaret-kép innen: http://www.nagykar.hu/keptar/1898/23073/preview.html )

A dzsámi-maradék  belülről
No de mindez nem is érdekes, mint ahogy a kiállítás az interaktív várvédő harccal és diaképes csatajelenetekkel sem az, ahhoz képest, ahogy ez a toldalék tönkreveri az eredeti épületet.  Ha volt a helynek valamiféle „hangulata” történelmi feelingje, akkor az mindörökre eltűnt. Ez a förmedvény, amit hozzányomtak, szerintem az építészet szégyene.


  
Gyengébb idegzetűek készüljenek jó előre az élethű csatazajra !!!!

Ez olyan, mint valami automata történelmi videójáték  - feltételezem gyerekeknek készült.
Szegény, szegény Zrínyi Miklós...jobb, hogy meghaltál.....
Rettentően szeretném, ha valaki, aki látta ezt, kommentelne, s elmondaná a véleményét.
Bár most tudom, lesz, aki azonnal azt replikázza, hogy hát ez a fészbukon téma volt. (Sajnálom, vagyis nem sajnálom, csak jelzem, nem vagyok és nem leszek ott tag soha. Nem győzöm ismételgetni, attól még ember vagyok, magyar lakos vagyok, hogy nem vagyok tag ott…. Persze lehet, hogy kisebb értékű, mint azok, akik ott élnek…)
Egyébként jó, hogy nincs feltámadás, mert Zrínyi ha visszajönne, szétverné ezt a bagázst….

Ez a megdöbbentő felfedezés megkeserítette az egész szigetvári látogatásomat. Elmentünk még ugyan a fürdő felé – ahol láttam egy fantasztikusan csodálatos művészi alkotást, melyért valószínű rendes árat fizettünk(-tem) – de aztán ennyi kb. elég is volt nekem egy időre Szigetvárból….

De szeretném tudni, mennyibe került ez a kő fürdőkád........
És hogy ne keserű szavakkal érjen véget a beszámolóm, ide teszek még két szép képet. Mert Szigetvár szép - leszámítva azt, ami ronda benne..... 
 
Kilátás a várkaputól a főtérre
 
Az Almás patak (nagy esők után), háttérben a meleg-vizes strand épülete

17 megjegyzés:

  1. Jó volt veled kirándulni.
    Nem tudom láttad-e Tihanyban az Apátság mellett épült látogatóbarát förmedvényt. A csodás apátság mellett 5 méterre van egy hasonló kockaépület,sok üveggel,mint ez és még fekete is.! :( Lehet,hogy sötétszürke. Borzalmas!!!!!!!! Mindig kiakadok,minden nyáron.Nem lehet megszokni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kifejezetten ízléstelen. És ha ezt normálisnak, vagy jónak tartja valaki, annak szerintem valami baj van a fejében. Gyűlölöm, amikor a millió okos dologra is felhasználható pénzt így elherdálják. És egyszerűen nem vagyok képes felfogni, hogy ez miért történhetett meg.
      Valaki ma azt mondta, az EU megkötötte, hogy a "pénzéből" mit lehet építeni. Egyrészt ezt nem nagyon hiszem, de ha mégis, akkor nekem inkább nem kellett volna ez a pénz.

      Törlés
    2. Sajnos az EU rengeteg mindent megköt ,és sok lökött dolguk van.:(

      Törlés
    3. No de kérdezem, hát normális emberek vannak ott ? És ők döntenek helyettünk ??? Mert rendben van, ellenőrizze, hogy arra a célra fordítjuk, amire adják. No de hogy ilyen mértékben beleszólnak - ezt én abnormálisnak tartom. És kérdem én, hát normális ember az, aki ilyen döntést hoz, mint ez a szigetvári ?????

      Törlés
    4. Nem tisztem az EU megvédése, de nagyon sok esetben olyasmit is rájuk fogunk, amihez semmi közük sincs.Pl. az akác kapcsán kitört hiszti.
      Az EU témaköröket határozz meg, amikhez a pénzt rendeli, de mivel a szubszidiaritás elvét vallják, ránk bízzák a felhasználást. Persze vannak olyan területek, amiket előzetesen látni akarnak, de ezek csak a nagy volumenűek közül kerülnek ki.
      A szigetvári projektről ezt találtam:
      Civitas Invicta projekt a Dél-Dunántúli Operatív program Turisztikai attrakciók és szolgáltatások fejlesztése című DDOP-2.1.1/A.B-12 kódszámú felhívásában kerül benyújtásra Történelmi és kulturális örökség turisztikai hasznosítása témában.
      A projekt megvalósítója Szigetvár Város Önkormányzata.
      A projekt összköltsége bruttó 300 millió forint.
      Támogatás intenzitás 100%.
      Javaslom a részletek elolvasását, tanulságos! http://szigethvar.hu/var/civitas-invicta-projekt

      Törlés
    5. Elolvastam, amit ajánlottál, de sehol se látom benne azt, hogy ILYEN rondaságot KELL ide építeni. Mert rendben van, használják a pénzt a vár felújítására, bővítésére, fejlesztésére. EU adta, megmondja, mire menjen. De hogy elcsúfítsák, azt nem írta elő az EU. Vagy csak én nem találom. Az én véleményem pedig az, hogy ez így ronda.És azt hiszem, nem vagyok ezzel egyedül.
      Ha ezt a módozatot (ami számomra nem derült még ki) a szigetvári polgármesteri hivatal döntötte el (NEM hiszem !!!I - másutt is hasonló rondaságok vannak, lásd majd holnap Siklóst !!) akkor meg végképp nem értem a dolgot.
      Egyébként a 300 ezer nem is sok a máriagyűdi 500 ezerhez képest...Arról is fogok írni. Csak úgy repkednek a milliók ilyesmikre....

      Törlés
    6. Tényleg nincs benne, ők csak azt mondták, hogy a pénzt "Történelmi és kulturális örökség turisztikai hasznosítására" lehet felhasználni.
      A hogyant a megrendelő dönti el, ők fogadják el azt a tervet, amit az EU, jelen esetben 300 millió forintból finanszíroz. A megvalósító az Önkormányzat.
      Ez is érdekes cikk: http://epiteszforum.hu/a-szigetvari-zrinyi-var-es-dzsami valamint http://www.arch.hu/tovabbi-kozponti-tervtanacs/a-szigetvari-varmuzeum-tobbfunkcios-epuletszarnyanak-epitese-meglevo-epulet-atalakitasa-tervtanacsi-beszamolo.

      Törlés
    7. Mikor tegnap elolvastam nekem is ez ugrott be elsőre, hogy inkább "szórják" a pénzt dolgokra és nincs igazán ellenőrizve, hogy mire (jogosan) költötték el az adott országok azt. Nekem eddig "innen" így tűnt és mindennel kapcsolatban. Igaz, pontosan semminek sem jártam utána :-(

      Törlés
    8. No, hát a másodikban vannak a jó és nekem tetsző érvek. Az első egy megálmodott valami - ami még ha egyszer el is készül(ne) - akkor is valami katyvasz lenne, kastély-dzsámi-kockaház....hát förtelem. Hangsúlyozom ismételten, ez az én véleményem. Lehet, vannak, akik az efféle semmilyenstílust értékelik.
      A krumplifőzelék legyen krumplifőzelék...

      Törlés
    9. Kavics, de egyszerre böngésztünk itt ! :-) Gondolom elolvastad a PZS által ajánlott anyagokat. Örülök, hogy egyetértünk - de nem lep meg.

      Törlés
  2. Köszönöm a kirándulást!
    Sajnos ezt és amit Mamka írt nem igazán látta művészettörténész. De kíváncsi lennék a véleményére, vajon mit keres egy betonkocka a várban?
    (Csak szólni szeretné, ne sértődj meg de a ferde templomfotónál elírtál valamit. (písai ferde torony helyes, és bocs, hogy szóvá tettem :-) )
    Kata

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :-) :-) könnyesre röhögtem magam az "elírásomon" és piszok hálás vagyok, hogy szóltál !!
      És SOHA nem sértődöm meg, ha valaki jó szándékkal felhívja a figyelmemet bármire. Akár a saját hibáimra is. Mert vannak....
      Amúgy meg, hidd el, tényleg nem tudok napirendre jutni a dolog fölött, fel nem foghatom, miképp történhet meg ilyesmi....Kétségtelen, nem nyomoztam utána, és Magyarországon MINDEN elképzelhető. Sőt, még annak az ellenkezője is....

      Törlés
  3. Nem is tudom... ki a "szerencsésebb," - az, aki már évek óta tud jó pár dologról, vagy az, aki 2015-ben "szembesül" ilyesmikkel ? (Aranyosfodorkának legalább volt kb. 2 éve,amíg ezek nem idegesítették fel.) Nem fogok linkeket beírni,- akit érdekel, keressen utána,- pl. az Építészfórumban ott van a "betonkocka" leírása - ( A szigetvári Zrinyi-vár és a dzsámi (2014) - ill. még 2013-as hír volt (?) - Pécs-Szigetvár : milliárdok török emlékekre. (valami el is kezdődött... pl. a Török kút a Sörgyár mögött... sajnos,pl. a Kazinczy u.-i "romhoz" hozzá sem kezdtek. ) Ismerjem el, ami azért engem is kissé meglepett, az a "térinstalláció"... ( de én már semmin sem vagyok meglepődve.) Ki ne feledjem : Készül az animációs kisfilm (is) Szigetvár ostromáról. (Van már előzetese is.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. No, ebben igazad van, amíg nem tudtam róla, nem idegesített. Nem írtam a fentiekben, épp ma mást is megtudtam, és valahogy nem is tudom mit mondjak, gondoljak az egészről.
      Ha a pécsi török kút mellé is ilyesmit terveznek - nagyon el leszek keseredve - még akkor is, ha ez senkit nem érdekel....

      Törlés
  4. Megnéztem az önkormányzati előterjesztést...(2013) " a medence" (térinstalláció) 5 millió Ft - ( 70%-a támogatás volt) valahogy nem látom a fotón,hogy fák lennének ültetve,ill. a "térkövezést"... (tervben szerepel) - viszont (bizonyára) mert jön a tél - a medencében lévő 3 db. "vízrózsa" (vagy mi)- sem működik,nincs víz a medencében. Szóval, - lehet, hogy nyáron kevésbé hangulatromboló.(?)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :-) Nagyszerű ! Én nem kerestem a ráfordított költséget, egyszerűen a látványa a táblával elég volt, hogy felmenjen a vérnyomásom. Majd elküldök neked egy nagyobb képet, SEHOL nincsenek fák körülötte ! A térkövezés azt hiszem elkészült - bár a helyszínt régebbről nem ismerem. Az pedig, hogy nyáron működik, nem hinném, hogy sokkal szebbé tenné....

      Törlés