2015. november 10., kedd

Amit nem látunk....



Ma  is egy  nézegetni-valót ajánlok csak, igaz, az én előző fotóimnál sokkal különlegesebbek, s azért hívom fel rá a figyelmeteket, mert hátha nem mindenki bukkant erre a képsorra a böngészés közepette. (köszönöm @x-nek)

Márpedig – szerintem - érdekes képek, mint ahogy érdekes elgondolkodni azon is, hogy mi az, amit látunk és mi a valóság ? Ez kicsi és nagy témákra egyaránt vonatkoztatható – mert ugye azt a szólást mindenki ismeri és el is fogadja, hogy  „a fától az erdőt nem látjuk”, de nem látunk igen sok más, minden valószínűség szerint fontos dolgot sem…
És most itt nem a politikai helyzetre, vagy  jövőnk bizonytalan képére gondolok, hanem olyasmikre, amik nap, mint nap körülvesznek minket. Használjuk és eldobjuk őket, vagy eltesszük emlékbe, vagy egyszerűen "csak úgy" itt vannak körülöttünk.
Bár tudom, azon is el lehetne meditálni, hogy jó lenne-e, ha valami „csodaszemüveggel” a látásunkat bármelyik percben úgy át tudnánk változtatni, hogy efféle dolgokat is megismerhessünk ?
Én azért vállalkoznék egy efféle érdekes kísérletre…..
Mindenesetre szenzációsnak tartom, hogy a technika  már ilyen szinten van,  sőt, tudom, ennél különösebb dolgokat is lehet már látni, nagyobb felbontású képeken.






A nagyítólencsék és a mikroszkóp rövid története

A történet már az ókorban elkezdődött, Lucius Annaeus Seneca (Kr.e. 4-Kr.u. 65) arról írt, hogy a betűk nagyobbak és tisztábban láthatók vízzel töltött üveggömbön keresztül; Nero (Lucius Domitius Ahenobarbus, Kr.u. 37-68) csiszolt smaragdból kialakított lencsét használt. Jóval később, az 1280-as években Roger Bacon (1214? -1294) ferences szerzetes nagyítólencsét használt olvasáshoz.
Az ismertető folytatása itt olvasható:



A mikroszkópok történetéről pedig itt lehet olvasni: 

2 megjegyzés:

  1. Kösz',hogy betetted azt a másik linket. Délelőtt néztem egy filmet a tv-ben (-csak elaludtam közben-) ill. nem értettem az a nevet,hogy G.Ravenscroft (1674) - (mikroszkóp réz lemezből - stb.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azért írom be a linkeket, melyeket menetközben találok, mert arra gondolok, hátha van más is, akit érdekelne részletesebben a téma...Én is örülök, ha más blogokban hasonló "segítséggel" találkozom.

      Törlés