2015. november 27., péntek

Birs



Mikor készítettetek utoljára birsalma sajtot ?
Én majd minden évben teszek el birset, de előrehaladó korom jelzéseképp értékelem, hogy egyre nehezebben küzdök meg vele. Igaz, most nagyon vacak, hibás birset kaptam. Méghozzá három hatalmas vödörrel. Mire eggyel végeztem siralmas lett a végeredmény, épp 2 üveg befőtt és egy  lábosnyi birs-sajt készült belőle.

Finom csemege egyébként, sokféleképp használom, befőttnek sült hús mellé, de készítek belőle levest is, meg mártást is. (Nálunk mindig is nagy divat volt a mártásozás, annyifélét tudott a nagymamám készíteni, s ezeket én a mai napig főzöm és szeretem.)
Hát egyelőre idén még megbirkózom vele, de ki tudja, mi lesz jövőre ….





Ezek még rám várnak....
Most, hogy ezen az utolsó képen a káposztás vödröm is látható, jutott eszembe, hogy eldicsekedjem: a savanyú káposztám idén fantasztikusan jól sikerül, nem fog kitartani  decembernél tovább, kénytelen leszek még egy adagot savanyítani.... Mindennapi csemegém. És nincs tőle lelkiismeret-furdalásom :-)  

                                                            **************

És még egy kis kiegészítés: csak részben tartozik a témához, de elmesélem, mert hátha nem ismeri mindenki a vérzéscsillapító, kötés-pótló spray-t.
Birshámozás-vagdalás közben megvágtam az ujjam. Franciaországi  barátnőm jóvoltából van mindig itthon vérzéscsillapító spray-m, és most rákerestem, látom, itthon is kapható. Igaz, elég borsos áron, de nagyon praktikus dolog. Nem kell a sebet kötözgetni, lehet vele mosogatni és hihetetlenül gyorsan begyógyul  (nem tudom, ezt miképp csinálja, de tény, hogy a kis vágás helye másnapra alig látszott és már nem is fáj...) Ha neked nincs ilyen otthon, érdemes egy flakonnal beszerezni belőle...






30 megjegyzés:

  1. Mióta nagyanyám meghalt nem ettem birs-sajtot, ennek már 13 éve. Ő minden télen készített. De az íze itt van a számban és most gyönyörködhetem a fotóidban. Isteni birs-sajt, dióval vagy anélkül.. de jó is lenne most egy szelet. Felénk nem igen látni ezt a gyümölcsöt, egy házat ismerek pár utcányira tőlünk, nekik van a kertben egy fa és volt is rajta bőven az idén. Sóvárogva néztem a nyáron, őszön a hízó birsalmákat. Jó egészséget az almáriumodhoz!

    Ezt a spray-t nem ismertem, ha egy mód van rá nem használok kötést a vágott sebekre, de ha a házimunkákra gondolok nagy előnye lehet, ha gyorsan gyógyul a seb. Utána nézek nálunk mennyi az annyi. Köszi!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Érdekes, hogy ott nem ismert a birsalmasajt. Itthon - így karácsony táján - még a piacon is árulják (házi készítésűt - amit mondjuk én azért nem vennék meg, de van) És azt se nagyon értem, hogy az édességipar miért nem próbálkozik ilyesmivel. Lehet, hogy túl sok lenne vele a munka, amit nem tud gépesíteni ??
      A spray-t nagyon ajánlom mindenkinek.

      Törlés
  2. Jól teszed, hogy birkózol vele, mert lehet, hogy jövőre nem lesz! Nagy kincsek ezek a spájzban! Az idén nem termett már az öreg birsünk, amit évek óta tervezünk kivágni, de nincs hozzá szívünk... Minden évben szoktam eltenni sajtot, amibe diót, aszalt szilvát is teszek. Őzgerinc formákba öntöm, majd kiborítva szárítom. Fivéreimnek - és családjuknak - ezt szoktam adni karácsonyra, meg egy üveg "koccintós" házi készítésű likőrt. Karácsonykor Baileys-t, húsvétkor tojáslikőrt. Az idén mást kell kitalálnom. Jelzem, én sem győztem kézzel átvágni a nagyobb almákat, irtó nehéz!! Jól jön egy kis férfi segítség, ami nálad nincs! Ja és ha elegem van már a kavarásból, akkor megy üvegbe, lekvárnak!:) Most is van tavalyi. Épp azon gondolkodtam, hogy ha azt lábosba öntöm, tovább főzöm, lehet sajt belőle! ;)
    Nem ismerem ezt a vérzéscsillapítót. (Orrvérzés csillapító krémet igen! A gyerekeknek írták fel.) Hasznos lehet - főleg nekem, az üvegezésnél - beszerzem. Kösz az infót!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Még nem hallottam az aszaltszilvás birssajt változatot, de biztos nem ront rajta. Amúgy mint befőtt elég jó "elállós" nemrég vettem, le a polcomról egy 2013-as befőttet - valamiképp a 2014-esek mögé keveredett. Semmi baja, még csak el sem színeződött.
      Neked is ajánlom a "sebkötöző" spray-t !

      Törlés
  3. Ráérőbbeknek : Miért rossz belül minden birsalma ? - ( feltételezem,nem ápolták (permetezték, stb.) úgy,ahogy kellett volna. Ill. olvastam még : hogy egy birsalma fa élettartama 30 év... azután meg már nem nagyon lehet mit tenni vele. (Hogyan hosszabbítsuk meg a birsalmafa életét ?) Google keresőbe írva - a címek. Spray : fotó alapján nehéz eldönteni,hogy mekkora,- ill. ha túl nagy (sok) nem tudom, mennyi lehet a szavatossági ideje ( meddig áll el ?) - és érdemes-e megvenni... (Más esetben jó a pókháló is ! :-) )

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem is az volt az első tippem, hogy ezt a fát nem permetezték - és ebben, mint kiderült, igazam volt.
      A spray 60 ml és 2016.novemberig használható.
      Ez a pókhálós dolog meglepett, de rákerestem és tényleg :-o !!

      Törlés
  4. Mi pár éve csináltunk utoljára birsalma sajtot, az mennyei volt, sajnos most nincs birsalmánk :( Összefut a nyál a számban a képeidet látva ;)

    Ami a sprayt illeti, nagyon régóta létezik. Sőt, van kenőcs is, amit pl. nemcsak ilyen sebekre, hanem gyakori orrvérzéssel küzdőknek is szoktak javasolni, és szemben a patikában készített méregdrága, de csak 2-4 hétig elálló kenőccsel, ennek évekig tart a szavatossága. (a patikai azért drága, mert a belekerülő injekciót nem támogatja a TB és az magában iszonyatosan drága :(:( )

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerdán láttam a nagypiacon - szerintem nem vagy még egészen elkésve, talán tudsz venni pár kilót. Igaz neked a birs mellet még valahol időt is kellene vásárolni, hogy elszöszmötölj vele :-)
      Én nem hinném, hogy bárki is figyeli ezt a blogot a gyógyszeriparból, de megoszthatnád velünk ennek a kenőcsnek a nevét, ill. azt, hogy ha nem patikában, akkor hol kapható? (Vagy félreértettem ? ott kapható, de nem ott készítik?)

      Törlés
    2. Emofix a kenőcs neve

      Ami az időt illeti, rátapintottál a lényegre. Még az adventi koszorúnak sem álltam neki, pedig este már égnie kellene egy gyertyának... Jövő héttől még több munkám van, ami egyrészt jó, másfelől meg annyira mégsem ;)

      Törlés
    3. Sose hallottam ezt a kenőcs-nevet, de most feljegyeztem ezt is - hiszen azt nem tudom, távoli barátnőm meddig bír még jönni, s hozni nekem efféle csodaszert.
      És nem szégyellem, de piszkosul örültem, amikor estére eltakarodott a hó, s látom, ma reggel egész normális az idő. Persze, most mondhatja valaki, hogy normális-e az efféle december, de számomra kedvező és - már bocs mindenkitől - most nekem ez a lényeg.

      Törlés
  5. Gyerekeim készítenek minden évben...és nem vagyok oda a birsalmáért sem a lekvárjáét... Ezzel mindenki jól megdolgozik.../gyerek koromban erőltetve volt ránk, talán azért nem szeretem/

    Viszont a vérzés csillapítot ismertük...ugyanis mikor a párom katona volt a 79-ben,, kétszer műtötték, le is szerelték, ott a kórházban adtak ilyen sprayt...utána vettünk is..de akkor már igen csak húzós ára volt...Aztán múltak az évek, újra szerettem volna venni az unokának, de az ára a csillagos ég volt...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én éppen tegnap készítettem birsalmasajtot, most pedig az almák megfőzése után maradt finom levet iszogatom, ami nagyon finom.
      Még van kb. 5 kg birsalmám, még abból is készítek finom lekvárt.

      Az Aldiban sokszor szokott lenni, nem nagy flakon, az árára pontosan nem emlékszem, de nem drága.

      Törlés
    2. Vera: Bizony, lehet, hogy a gyerekkorban erőltetés az oka annak, hogy ma nem szívesen gondolsz rá...
      majd nézz vissza ide, hátha "pizzás" megírja, hogy mi az a nem túl drága kenőcs, ami ilyen esetben használható.
      Andrea: Látod, azt kifelejtettem a mesémből, hogy azt a levet, amiben a birsek megfőttek, én sem öntöttem ki, hanem megittam. :-) Boltban sosem veszek semmiféle "gyümölcslevet" - Nézd meg, mi van a céduláján. Sok minden van abban, de gyümölcs kevés. És befőttet nem készítesz ? Olyan finom mártás készíthető belőle, egy kis sült pipicombbal, krumplipürével isteni ebéd. És a befőtt a sülthúsokhoz is igen finom.

      Törlés
    3. Jóreggelt ...fodorka!)
      Azt hiszem, hogy nekiveselkedek a birsalma-betőttnek is.)) Bizony igazad van a bolti "gyümölcslevek"-et nem érdemes vennni, mert azok igazából - csak gyümölcs mellett voltak, a valódi gyümölcs nagyrésze nem benne van.))))
      Én szinte mindennap összeturmixolok - cékla, alma, s.répa, csicsóka és egy kevés gyömbér, citromos víz - egyszerre kb. fél liter levet és azt rövid időn belül megiszom a rosttokkal együtt - szóval nem szűröm le ezzel azt akartam mondani.))) Napközben pedig citromos vízet iszogatok.
      A sülthúsokhoz én is szeretek mindenféle befőttet, érdekes a családom tagjai nem szeretik.)))
      Tegnap nem bírtam ellenállni az egyik birsalmasajtnak, és kikanalaztam.)))

      Törlés
    4. Pécsen szakad a hó, gyönyörű!!!!!))
      Lehet menni kirándulni a Mecsekre, Malomvölgybe, Pogányba a tóhoz!))

      Törlés
    5. Micsoda jó lé-receptet írtál ! Ilyent még nem hallottam. Télen vitaminpótlónak a cékla-répa-alma+ citromlés reszeléket rendszeresen eszem, szeretem is, és ki fogom próbálni ezt, amit írtál, nem lehet rossz. A hús-befőtt kombináció az elég különös - elfogadom, hogy nem mindenki szereti a sósat az édessel együtt enni - pedig finom.
      Az én birsalmasajtom szikkad - és különben is ajándéknak készül, ill. részben "megrendelésre" .Na de azért egyet a 11-ből megtartok magamnak :-)

      Törlés
    6. A hóról akartam még..... hát én utálom. Mivel halálos veszélyként élek meg minden kilépést ilyenkor a házból. Felőlem aztán elmaradhatna a tél.
      És ha nem lenne most épp feladatom a kórházban lévő barátnőm macskájának és virágainak az ápolása, ki se mentem volna. Na de a macskának nem mondhatom, hogy várjon az olvadásig !!! Szerencsére fagy nem volt, s a hó el is takarodott nagyjából....
      Mindenesetre mióta megvénültem, utálom a telet és szörnyen félek tőle. Bentről nézni jó - de hát néha muszáj kimenni.
      Majd megtudod.....

      Törlés
    7. Ide is írom, Emofix a neve, patikában kapható, de ez sem olcsó 2-3000Ft, viszont relatíve nagy tubus és hosszú a szavatossága. (Szemben a legalább ennyibe kerülő 10g-os, max 4 hét szavatosságú patikai készítménnyel.) A spray-kre, amik patikában kaphatók már nem tudok árat mondani.

      Törlés
    8. ...fodorka a hózásra))))) a válaszom, hogy az általad aposztrofált "megvénülésedtől" csak pár évvel vagyok lemaradva...)))))DDDD
      Etesd csak a cicát, mert nagyon szeretni való kis tünemények!)

      Törlés
    9. Pizzás: itt is köszi az infót, a szavatosságot figyelembe véve elfogadható az ár (viszonyítva az egyéb patikai cucchoz.)
      Andrea: nocsak nocsak ! vannak bátor (no hogy is mondjam?) idős emberek is ? Én mostanra valahogy elgyávultam, de a "becsület" meg a "mondott szó/ígéret" az még nagyon magas pontszámú nálam - tehát megyek cicát-etetni :-)

      Törlés
  6. Én 2013-ban turistajelzés-festés közben vagy 10 kiló birsalmát szedtem Mórágy felé egy elhagyott gyümölcsöskertnél. Soha nem csináltam azelőtt se birssajtot, se semmilyen lekvárt, de a neten megnéztem, hogy kell, és több adagot is készítettem, nagyon jó lett. És még az egyik adaghoz áfonyaszörpöt kevertem, így az a rész vörös lett és isteni finom. Azóta édesanyám minden évben csinál, mert Máriakéméndről szoktunk kapni vagy ott is vannak elhagyott kertek, idén onnan szedtem. Persze sok a rossz, mert ezeket a fákat már nem gondozzák, de ki lehet válogatni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Micsoda jó ötlet ez az áfonyaszörp ! Biztos nem ront rajta és még széppé is teszi. Kár, hogy az emberek túlzottan nem értékelik ezt a gyümölcsöt, ámbár nagy a gyanúm, ennek elsősorban azaz oka, hogy sokat kell dolgozni vele, míg élvezhető végeredményt kapunk. Ugyanakkor meg azt is tudom, egy barátoméknak van olyan birsfájuk, melyen két hatalmas férfiökölnyi (majd kilós!!) birsek teremnek, alig bírja megtartani az ág - s mivel rendesen van ápolva (gyümölcs-leválogatás, permetezés) jóformán kukac sincs benne.

      Törlés
  7. Én is elöször életemben föztem be birset, méghozzá nem vizzel, hanem narancslében. Nagyon finom lekvár és kompót lett belöle.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Micsoda jó kis ötleteket írtok itt ! Még van pár szem birsem, ezt a narancsleves befőttet mindenképp ki fogom próbálni. Sosem hallottam - igaz, nem kerestem rá a neten - gondolom ott lehet ilyesmi "újításokat" felfedezni. Én a nagymamám által kitaposott "étel(és élet)-úton" járok - akkoriban a narancsét csak képről ismerték/tük. Köszi a tippet !

      Törlés
  8. Spanyolországban sok birset termesztenek.Ott vettem olyan dobozban birssajtot,mint nálunk a kockasajt.Úgy is csomagolják.Egy-két kocka reggelihez elég is és nagyon finom!Ott nem drága.
    Kár,hogy nálunk nem kapható.
    Itthon saját fáimról én is főztem idén is.
    A sebkezeléshez ajánlom egy nagyon olcsó krém beszerzését.FoNo-s készítmény,a neve:
    Ungventum ad vulnera.Kicsi dobozban adják,a hűtőszekrényben tartva sokáig eláll,még akkor is csodákra képes,ha lejárt a szav.ideje.
    Lélekajtós

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Valójában én sem értem, hogy miért nem "divatosabb" gyümölcs a birs. Egészséges is, jó is.
      ITT részletes leírás van róla
      De jó neked, hogy vannak saját fáid, akkor nem csak ősszel van birsalmád, hanem tavasszal is csodaszép kerted. Nekem a legkedvesebb tavaszi gyümölcsfa-virágom a birs virága.
      Ezt a sebgyógyító-krém nevet feljegyeztem magamnak - sosem lehet tudni, hátha szükség lesz rá egyszer !

      Törlés
    2. A vulnera egy szalicil tartalmú krém (lényegében 3% szalicil tartalmú vazelin), fontos, hogy nyílt sebbe nem szabad kenni, csak amikor már elkezd gyógyulni, akkor lehet vele gyorsítani a folyamatot, pl.régen lábszárfekélyre is sűrűn írták - ma a modern kötszerek korában már nem annyira. Amiről én beszéltem, az kifejezetten vérzéscsillapító kenőcs (Emofix), a patikai készítmény hatóanyaga pedig a Tonogen injekció, mivel hamar bomlik kenőcsben, ezért leginkább csak receptre készítik el.

      Törlés
    3. Igen fontos, amit leírtál - csak reménykedem, hogy senki sem lesz lusta idáig letekerni ebben a megtáltosodott kommentű bejegyzésben. :-) Talán okos lenne egy "kis hírben" összefoglalnom amit megtudtam itt sebkenőcs ügyben - hátha hasznára válik másoknak is. Köszi mindent !!! ♥

      Törlés
  9. Ó,de jó,Pizzás!Nem elemeztem az alkotóit,de olyan egyértelmű volt nekem,hogy az unguentum az kenőcs,vulnus az a seb,az ung.vulnera pedig kenőcs a sebre,sebkenőcs.Csak a latint fordítottam.
    Mindenesetre kiváló horzsolásokra,kisebb sebekre.
    Ha receptre írja a háziorvos,tényleg nagyon olcsó.
    Akkor a szav.ideje is azért tart tovább,hiszen a szalycil nem romlik,a vaselin sem könnyen...
    Én rátettem kis sebekre,gyorsan segített.A salycil még fertőtlenít is.
    lélekajtós

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. No látod, milyen érdemes ezt a blogot nézegetni :-) :-) :-)
      Egyébként amikről írtatok, számomra teljesen új dolgok....valószínű sose kerestem volna rá a neten, ha most itt nem kerül szóba.

      Törlés