2015. november 13., péntek

Erre miért nincs megoldás ?



Na, fogadni mernék, hogy egy ilyen kérdő mondat után, (pláne  "cselből" még képet sem mellékeltem a szövegemhez) elsőre nem találnátok el, miről szeretnék ma írni… :-)

Nos, a nyilvános WC-kről….  (Na ugye mondtam, hogy nem találtátok volna el….)
Itt van egy cikk a bp-i helyzetről,  WC-történelemről.

Első külföldi utam során, bécsi kirándulásom (1971)  legdöbbenetesebb élménye, egy nyilvános WC volt. A szájtátó csavargások közepette szükségünk lett arra, hogy felkeressünk egyet a barátnőmmel.  Nos, amikor beléptünk a földalatti, csillogóan kivilágított előtérbe, pompás parfümillat fogadott, és halk zene szólt. Sajnos, nem emlékszem, mennyit kellett fizetni, de már csak ezért a két dologért is szívesen adtuk ki schillingjeinket kevés kis pénzünkből, mert ilyent még nem láttunk.
A WC tiszta volt, az ülőkék nem különben, mindenütt (már akkor!) nagy tekercs puha WC papírok voltak tetszetős dobozokban elhelyezve (mely divat sokkal később ért csak el hozzánk) – szóval földi paradicsomban és nem földalatti WC-ben éreztük magunkat. Emlékezetem szerint fújós kézszárító még nem volt, hanem csak papír kéztörlő – de az viszont volt ! Komolyan mondom, szinte nem is volt kedve az embernek újra a felszínre felmenni. Varázslatos hely volt balkáni állapotokhoz szokott szemünknek.

(Engedjetek meg egy kicsinyke kitérőt. Fogalmam nincs, miképp lehet, hogy ott  - bocsánat, a tényt szó szerint le kell írnom – szóval ott nem volt sem hypo-, sem pisi-szag. Ma pedig ha bemegyek egy bizonyos szociális otthonba – nem WC-be !!! – akkor ott ez a szag fojtogat.
Mit tudhattak már akkor az osztrákok, amit mi máig nem tudtunk se megtanulni, se átvenni tőlük ?)
 
De ha szóba-hoztam WC-s emlékeimet, meg kell mondjam, jártam más helyeken is. Mondjuk pl. Szibériában. Életemben ott láttam először „állós” WC-t, ahol a földön csak egy lyuk volt, s abba kellett kapaszkodva beletalálni, továbbá valahol olyan WC-ben is jártam, ami „emeletes” volt. Először egy jó fél m. magas dobogóra kellett fellépni, s csak ez után következett az ülőkés rész, - de ez olyan volt, mintha egy tölcsért falaztak volna be oda…A csúcs pedig az a WC komplexum volt, (egy iskolai kollégiumban voltunk elszállásolva !) ahol egy nagy teremben volt vagy 10-12 kis „kuckó” kb. 1 m. magas fallal körülvéve, s mindegyikben ott volt egy WC csésze (természetesen ülőke nélkül). Pompásan lehetett kommunikálni a szomszéddal….

Szóval láttam WC-t szépet is, meg rondát is.
De valójában azt akarom panaszolni, hogy Pécs városának központjában állandóan nyitva tartó nyilvános WC csak a Kossuth téren (a földalatti parkolóban) ill. a távolsági buszpályaudvaron van. Igaz, van az Árkádban és  a vásárcsarnokban is, de ezek nincsenek folyamatosan nyitva. A Széchenyi téren (a Modern Képtár mellett) is van egy, de azt hiszem az sem éjjel-nappal üzemelő.

Emlékeim szerint régen se volt túlságosan sok WC Pécsett, de ahogy haladtunk az időben előrefelé, bár nőtt a lakos-szám és fokozódott az idegenforgalom, nem épültek, hanem bezártak a régi WC-k. (pl.Búza téri, Kórház téri, Sétatéri, tettyei)

Képtelen vagyok agyilag felfogni, hogy ez miért van így ? Miért nem lehet valamilyen megoldást találni ? A szerencsétlen városban-járó emberre, ha rájön a szükség, bekényszerül néha egy cukrászdába, de teljesen jogos és érthető, hogy ott nem nézik jó szemmel az efféle „betérő vendéget”. A Virág cukiban ki is van írva a WC ajtóra, hogy „csak WC használatért” fizetni kell. És a városban azért sétálnak kisgyerekesek és öregek is szép számmal – gondolom, nem kell hangsúlyoznom, hogy ezt a két korcsoportot miért emeltem ki az átlag-sétálók közül.
Az EKF során annyi mindent felújítottak, vajon miért nem gondoltak arra, hogy néhány földalatti WC-t is építsenek ? Jó, tudom, nem tudtok rá választ adni…De attól még a problémafelvetésem jogos – csak éppen nincs kitől választ kapnom.

Végezetül itt van egy érdekes, a témát összefoglaló „tudományos” cikk, elolvasásra ajánlom, meg fogtok lepődni mi minden érdekesség olvasható benne: https://hu.wikipedia.org/wiki/Az_illemhely_kult%C3%BArt%C3%B6rt%C3%A9nete
Egy mondat ebből „…A világ 7 milliárdos lakosságából 6 milliárdan rendelkeznek mobiltelefonnal, de csak 4,5 milliárdnak van lehetősége illemhelyhasználatra. Az ENSZ  bejelentette, hogy globális kampányt indít a helyzet javítására…”
Hát épp itt az ideje….

10 megjegyzés:

  1. Jó téma!
    Én meg Marosvásárhelyen a piacon voltam olyan WC-ben,ahol külön vödrökben gyűjtötték a szaros papírt.Tilos volt bedobni a WC-be.Na,mivel románul nem tudok,nem értettem a kiírást...természetesen bedobtam.Persze,nem ment le a WC.Nagy román káromkodások közepette jött az üzemeltető és dróttal piszkálta le a papírt meg a vizet.A bűzről a piacon nem beszélnék...meg az öklendezésről a használt papírt látva.És az magyar terület...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mindennapi és szerintem fontos téma - de valami hülye álszerénységből, vagy félreértelmezett illendőségből nem beszélünk róla. De tutti, hogy nem egyedül látom gondnak a pécsi WC helyzetet....és meglehet, máshol is az. A Holdra fel tudunk menni, de WC kultúránk még nincs.

      Törlés
  2. Ha kis lépésenként is, de történnek ezek is... (Igaz, pl. a volt Mecsek áruháznál már meguntam a "figyelést," ...amilyen tempóban "dolgoznak". ( közmunkások)
    Újranyitja a város a Kórház téri illemhelyet (Hogy' a volt Rózsakertnél mi van ?... nem tudom.)
    Más : szerintem a gond az is, hogy vállalkozó(k)nak "adják ki" az üzemeltetést, aki nem a legalkalmasabb személyekkel. működteti. A WC-nek (nem tudom mennyi a bérlete) - de valahogy ki kell "termelnie" sok mindent... (majd gondoljad végig) - pl. a 0-24 órás nyitva tartást is. Más : úgy tudom, TESCO-ban,Sparban is van WC. Persze, mindezekkel nem azt akartam érzékeltetni,hogy nem lehetne jobb a pécsi helyzet. Lehetne.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A Tesco-ig, meg a Spár-ig (a városszéliekre gondoltál ???) néha nem jut el az ember, ha sürgős ügye van....
      Na, ami az üzemelőket illeti nem sokat tévedtem... elolvasva az ajánlott cikket...De meglep, hogy "vezető pozícióban is van ember, akinek ez eszébe jutott....

      Törlés
  3. Nem sikerült a linket beírnom,- (esetleg keress rá ) Bocs'

    VálaszTörlés
  4. A téma fontos, cseppet sem elhanyagolható. Nekem a komforérzésemhez igen fontos. Rengeteg wc-ben megfordultam már utazásaink során van különbség bőven.
    Talán a végletekről először. A legszörnyűbb élményem a horvátoknál ért. Az a bizonyos taposós wc, ahol két talpnyomra kell állni és egy lyuk fölé gugolni. Képtelen voltam a dolgom elvégezni, mert olyan iszonyatos bűz volt. Ha jól emlékszem 6-7 éve lehetett a horvát-magyar határon.
    A "paradicsomi" élmény wc-ügyileg a müncheni reptér wc-jében talált. (Talán írtam is rőla.) Fotocellás ajtók (bejárat + az egyes wc-k ajtajai is) a wc ülőkét automatikusan fertőtleníti egy fej minden használat előtt, a wc öblítés is fotocellás, meg a vízcsap, szappantartó és van lehetőség eldönteni, hogy papírt vagy kézszárítót használjak. Ergo semmit nem kell megfogni, a fertőzésveszély minimálisra csökkent.
    Városi nyilvános wc-kre nem szívesen megyek, inkább beülünk valahová valamit inni/enni és ott megoldható. A benzintukat mosdói mind a németeknél, mind az osztrákoknál kulturált, ellenőrzött. Kivételek olykor akadnak.
    A legnagyobb problémám a görögöknél volt, még a 90-es években. A panzióban egyértelmű kép jelezte, hogy a papírt ne a wc csészébe dobjuk, hanem a mellette álló szemetesbe (?) Nos, az addig ött bűzölgött, míg nem takarítottak. Számomra borzasztó. Az idén is volt benne részem Krétán, hogy egyes vendéglátók mosdóiban ez a kérés...
    Sőt, ezt a szokást sokan magukkal hozzák Németországba, látom, hogy a használt papírt a szemetesbe dobják.
    Nyaralásaink során a szállodákban szinte mindenütt a wc mellett ott áll a bidé is. Német családoknál is gyakran használják.

    Megdöbbentő az utolsó bekezdésed, de tény, mert a mai integrációnál hamar kiderül, hogy sokan nem tudják, hogy kell használni a Water Closet-et.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Valóban, elfelejtettem írni a Csoda-WC-s élményemről. Bp-en a MÜPA-ban jártam vagy öt éve, s esküszöm kétszer is visszamentem, hogy minden részletét kitanulmányozzam az ottaninak. Nekem úgy tűnt, mintha a Marsról, vagy valami idegen bolygóról érkezett szerkezetek lettek volna, elsőre az önműködően forduló és fertőtlenedő ülőkétől majd frászt kaptam :-)
      Ó, de nem kell félni, hogy ilyesmivel mostanság ijesztgetni fogja bárki is a pécsieket !
      Amúgy meg elég drága pisilés, 500-ért kell hozzá venned egy szelet dobostortát, amihez még csak egy pohárka vizet sem adnak. Lehet, azért, hogy ne kelljen a WC-t használnod...
      Felmerült bennem a kérdés, mi lehet a helyzet a több százezer menekülttel...de ezt a témát inkább hanyagolom...

      Törlés
  5. Én Pécsről nem beszélhetek , mert nem ismerem .
    A két véglet amit megtapasztaltam a negatív pólus Albánia. Nem szeretném részletezni , csak egy bekerített földbe ásott lyukat képzeljetek el mindenféle öblítés nélkül :-(
    A pozitív pólus az Bangkok reptere volt. Méltó a harmadik évezredhez. Halk zene , finom illat és műszakilag is egy csoda .
    mmama

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, vannak végletek, de Pécs állítólag Európában van.Európa kulturális fővárosa volt pár éve. Lehetnének normálisabb viszonyok is.
      Bár - bevallom, ebben a pillanatban (nov.14.szombat reggel) ennél ezerszer fontosabb történések vannak a világban....

      Törlés