2015. november 2., hétfő

Fogkefe


Holnap elmegyek és újat veszek…. Én nem tudom, ki „dizájnolja” a fogkeféket, de én most egy gömbölyű szárút vettem. Bevallom, nem is néztem a szárát (csak az árát) – és itthon derült ki, hogy az, aki ezt tervezte, valószínű vagy sosem mosott fogat, vagy sosem ezzel a kefével mosott fogat.
Ugyanis, ha ráteszed a fogmosópohár peremére, hogy a másik két kezeddel kinyisd a fogkrémes tubust és nyomj belőle rá egy kis masszát, hát szép csendesen hasrafordul, a fogkrém meg lepottyan.. És ezt akár háromszor is meg tudja csinálni egymás után.
Lehet persze, hogy bennem van (megint) a hiba, és  ma már nem divat a fogmosópohár szélére tenni a fogkefét, vagy nem divat rányomni a fogkrémet, vagy nem tudom…Valamit én csinálok rosszul.
De engem miden áldott reggel és este felhúz ez a rohadék.
Holnap megyek és újat veszek….


Elhasznált fogkefe-gyűjteményemből megmutatok hármat, kettőnek lapos a nyele, simán megálltak a pohár peremén, a harmadik már kicsit hengeres, viszont cserében bütykös gumibevonata volt – ez se forgolódott ott nekem….  


 Már a fogkefe se a régi.....

16 megjegyzés:

  1. Hja kérem, a mai "dizájn mérnökök" nem teszik már a pohárra a fogkefét mint anno. De hogy a mosdón sem "állnak" meg, hanem elfordulnak és a fogkrém a mosdóm szélén landol/kenődik az kezdetben gyakori volt... hrrrrrr
    Mára megtanultam kézben tarva rányomni és mosni. :-)
    (Bár, ha én nem rendesen végezném a munkám, akkor lenne ejnye-bejnye... "dizájn mérnöknek" kellett volna lennem... pech)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mint látom az alábbi hozzászólásokból, vannak/vagytok páran, akik kézben tartva a fogkefét nyomjátok rá a fogkrémet. A kérdésem csupán annyi, hogy és a fogkrémes tubus kupakját a harmadik kezetekkel csavarjátok vissza ? Vagy a fogmosás után ? Merthogy a kupak le- és felcsavarásához két kéz kell, ezért van a fogkefém a poháron.
      Lehet persze, hogy ez már valami antik elavult módszer, de nem hiszem, hogy én máshogy fogom csinálni a hátralévő időmben. Vannak az öregembereknek rigolyáik. Ez pl. egy az enyémekből :-)

      Törlés
  2. Én sem értem,hog minek rá az a plussz műanyag domborítás. Akkor nekem mázlim van,mint Kavicsnak,mert a kezemben tartom a fogkefét. De a fogkrémek még így is szeretnek lepottyanni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mamka, a neked szánt válaszom is ugyanaz, amit fentebb Kavicsnál írtam. Ma direkt kipróbáltam, de hát nekem kevés a két kezem....ill. ügyeskedni kell, ha a fogkefés-fogkrémes kezeddel a kupakot is vissza akarod csavarni.

      Törlés
  3. Úrtisten, mennyi mindennel vagyok így nap mint nap! Kedvenceim az olyan dolgok, ahol csakis a dizájn kedvéért vannak olyan mélyedések, vájatok, amiből a koszt kiszedni egyáltalán nem lehet vagy csak valami furfanggal. Az a barom aki a kézimixeremet vagy a robotgépemet tervezte biztosan folyamatosan csuklik, és ha valami csoda folytán egyszer a gonosz kívánságaim teljesülnek, akkor naphosszat fogpiszkálóval fogja a kifröccsent spenótot kipiszkálni a a botmixer vájatából. Én már régóta direkt figyelek az ilyen dolgokra, főleg ha valami drágább dolgot kell vennem, de még így is óhatatlanul belefutok az ilyen dühítő problémákba.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Naugye...Láttam pl. olyan idétlen bögrét, amiből egyszerűen nem tudom, miképp lehet meginni a benne-lévőt, de ha gondolkodnék, bizonyára más is jutna eszembe. Egyszerűen mellőzik a praktikumot a tervezők, csak azért, hogy valami extra külsőt adjanak bárminek. Mert az akkor "új/menő" és vannak emberek, akik buknak az ilyenre, s megveszik. Sőt, elképzelhető, hogy a normális gyártását abbahagyják és akkor tetszik-nem tetszik, csak a használhatatlant veheted meg. (Ugye ne beszéljek a "rövid szavatossági idejű" háztartási gépekről. Öt év és kidobhatod, és újat KELL venned....)

      Törlés
  4. Látod, micsoda gondokra hívtad fel a figyelmem? Nem is gondoltam erre, mivel én nem használok fogmosópoharat, csak a csapból öblítem a szám.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez ugyan egyféle megoldás - de kérdés, hogy mennyi vizet csurgatsz el közben ? Vagy csak egy- egy kortynira nyitod meg a csapot ? Én ezer, vagyis 70 éve fogmosópoharat használok, az alkalamankét csak 2 dl.

      Törlés
    2. Nem csurog közben a víz, míg dörzsölök. :-)

      Törlés
  5. Poharat már én sem használok .
    Azonban most az őszi szünet alkalmával szerencsém volt megcsodálni a dizájnerek munkáját .
    A kilenc évesnek már elektromos fogkeféje van , a nyele versenyautót formáz ...............
    A két hétévesnek szörnyecskék nyelű és tapadókorongos talpú fogkefe a módi ...........
    Arra kiváló mindegyik , hogy a gyerekek derékig, könyékig , vizesek legyenek a mosdó előtti játszásnál.
    De felülkerekedtem szókimondásomon, (csak gondoltam valamit) és melléjük ülve vártam ki amíg fogat mostak :-)
    mmama

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Neked is üzenem, hogy részben Kavicsnál van fent a válaszom.
      Ami a gyerekek fogmosási szokását illeti - arra nézve nincs tapasztalatom. Amikor én utoljára gyerekekkel mosattam fogat, az már több, mint 30 éve volt, s akkor még nem voltak ezek a ma divatos dizájnos kefék. Később én vettem nekik az első elemes/elektromos fogkefét - dacára, hogy a mai napig nem vagyok ettől elájulva, mindenféle reklám ellenére sem.
      Ha valaki megtanulta rendesen megmosni a fogát (mert annak "technikája" van ! - mondta fogorvos keresztapám...) - akkor annak nem kell a drága és pazarló elektromos. Én értelmetlen, felesleges luxusnak tartom, dacára, hogy valószínű kevesen osztják a véleményemet.
      (Csak zárójelben: nézd már meg sok néger vagy elmaradott helyen élő egyszerű ember barna bőréből hófehéren elővillanó gyönyörű fogsorát. Persze az is tény, hogy vannak fogatlan boszorkányok és ijesztő öreg mikulások is köztük, de én egyszer láttam, hogy aki fogat akar mosni, az tud, valami gyökérrel, vagy nem is tudom pontosan mivel, ami ráadásul még habzik is. Csak úgy megy a réten a patak felé, letöri azt az ágat, belemarkol a patakvízbe, megdörzsöli a fogát és ragyog... Jó, az is lehet, hogy ez csak ebben a filmben volt így és a valóság (már) nem egészen ilyen... Mert kiirtották a fogmosó-fákat és elszennyezték a patakokat....
      Hja, kell az elektromos fogkefe.....

      Törlés
  6. Ezt is alaposan "kiveséztétek" - helyettem is. :-)
    Megnéztem a fogkeféinket... ( ami azt illeti van köztük teljesen egyenes szárú is) - és persze, másfajták is. Szerintem van "régi fajta" fogkefe is, legfeljebb keresgélni kell... ( az üzletekben)
    Más : a gyerekeknek van olyan fogkefe is,- aminek a vége tapadókorongos ! - esetleg vegyél olyant... ( és a tapadókorongot próbáljad ráerősíteni ?.. :-) Bár nem hinném, hogy a méret megfelelő lenne.
    (Egy biztos - szerintem - aki ilyesmik miatt (esetleg) felhergeli magát... az eléggé rosszul teszi.) Más : Szerintem elég gyorsan megtanulják a gyerekek a fogmosást ( ill. hozzászoknak) - hiszen a bölcsődében és az óvodában elég gyorsan megy az is. Amúgy jó volt a téma,- mert ma este rákérdezek a gyerekekre ( 4,5 és 2 éves) milyen fogkefék vannak az "intézményben." Kár,hogy nem említettétek azt, hogy pl. mennyi az évi (magyar) fogkefefogyasztás...
    Ki ne feledjem : szegény jó Édesanyám gondolta azt, hogy a 20 valahány éves vasalóját miért nem javítom... és minden berendezéssel majdnem ez volt. ( Szerintem ha nem mindenből a legolcsóbbat veszitek - általában 8-10 évig kitart ! ( Aki nem ezt akarná... ők fizessék meg a ( kontár) szerelőket... a kiszállási díjjal - és egyéb becsapásokkal....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Rendben van, ismerem a mondást, hogy "haladni kell a korral" - de ha a"kor" rossz irányba megy, akkor meg csak kussolni lehet ? Én a magam részéről úgy gondolom, hogy legalább leírom a gondolataimat - tudván, hogy azzal semmit nem változtatok meg, viszont bennem van a jó érzés, hogy "én szóltam". Aztán évek múlva lehet majd kacarászni az öreglány hülyeségein.... amikor már fogkefe se kell, mert a parízer-tabletta-evéssel együtt a fogmosás is elintéződik...

      Törlés
  7. Ó, de örültem ennek a bejegyzésnek! Ezidáig azt hittem, csak én szenvedek a fogkefével és átkozom a dizájnerét, naponta többször.Ha ennyien tesszük ezt, biztos megfogan! Az utóbbi időben kitaláltam egy módszert a kefe rögzítésére, a csap két tekerőjén (hideg-meleg) átfektetem, de ez valószinűleg csak ennél a hajókormány-szerű tekerőnél működik.( HM )

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :-) Jutott eszembe: klubot kellene alakítanunk: Vissza a régi fogkeféhez! - jelszóval...
      De tényleg nem tudok rájönni, hogy mi lehet a "jó" ebben az idétlen és használhatatlan formában.

      Törlés