2015. november 17., kedd

Kiflikók

("A világ forog tovább....")


Ahányszor kimondom a szót, vagyis gondolok rá (mert magamban ritkán beszélek hangosan) - el kell mosolyodnom….
Azonnal beugrik gyerekkorom konyhája, áldott emlékű, szorgos-dolgos drága nagymamámmal.. és erre mindig jó visszagondolni.
Nos, nálunk volt „kiflikók” – ahogy mi értettük, vagy én  legalábbis, és rengeteget mulattam azon, hogy egy finom ételnek miképp lehet ilyen idétlen neve.
Jóval később tudtam meg, hogy ez „kiflikoch” magyarul kifli felfújt, csak az én svábgyökerű családomban mondták a szó végi ch-t  k-nak, vagy legalábbis én így halottam.

Szóval ezt készítettem ma, mert már ezer éve nem ettem, s néha megengedhet az ember magának egy efféle kis nyalánkságot. És olyan egyszerű…



Felkarikázod a kiflit, tojás sárgáját kevés kis cukorral kikeversz, tejjel felengeded. A jénait kivajazod, a felszelt kifliket gyorsan megforgatod a tojásos-cukros tejben és máris mehetnek a tálba, rá tört dió és kajszilekvár kerül, majd még egy sor tejbemártott kifli. A tetejére a tojások felvert habja. 
És megsütni…és megenni.
Gyors, finom – próbáld ki, ha nem ismered !
(Egyre hívnám fel a figyelmet: a kifliket nem kell „áztatni” a tejben, mert undorítóan tocsogós masszává olvadnak. Épp csak beledobni, kanállal megforgatni és máris kiszedni!)
Jó étvágyat hozzá !
 


14 megjegyzés:

  1. Nálunk is voltak koch-ok , rizs, kifli, és kalács maradékából is.
    Valószínű hogy minden sváb családnak megtalálható volt az étrendjében.
    Piros, roppanós ahogy mosolyog ki a jénaiból, szóval étvágy gerjesztő nagyon :-)
    Sajnos mi nem ehetünk ilyesmit, magas a szénhidrát tartalma , aránytalanul megemeli a vércukor szintet:-( Még akkor is ha Steviával vagy Xilittel csinálnám .
    Ez van ..... ezt kell szeretnünk....
    Aki eheti annak én is ajánlani tudom, jó étvágyat !
    Én meg csorgatom kicsit a nyálam :-))
    mmama

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Te szegény... semmilyen formában nem tudsz ilyesmit készíteni/enni ? Persze igaz, hát minden ami kell hozzá "káros"... nem is tudnék javasolni semmit, hogy ezt vagy azt, ezzel vagy azzal helyettesíts...De talán van valami finomság, otthon készíthető édes ebéd, ami azért a ti asztalotokra is felkerülhet....

      Törlés
    2. Vannak dia lisztek , csökkentett szénhidrát tartalmú mindenfélék, cukorpótlók .
      Ezeket használjuk . Viszont a napi ch. mennyiség nem lehet több mint 180 gr. amit elosztva napi hat alkalommal kell elfogyasztani .
      1 db vizes kifli 26 ch.-t tartalmaz .Szerencsére mivel nincs súlyfeleslegem a kalóriát nem kell számolnom.
      Egyébként megsütök a dia. alapanyagokból mindent, negyedelek hogy a kész süti ne legyen több 4-6 db.-nál :-)
      A mérleg a szememben van:-)
      A hosszú évek alatt minden fortélyt igyekeztem kitapasztalni a témában.
      De néha mikor gusztusos falni valót látok akkor ................................
      mmama

      Törlés
  2. Én ezt rakott kifli néven ismerem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát valójában ez a "rendes magyar" neve - de az én szívemben, agyamban már mindörökre a gyerekkoromban hallott formában marad meg. Még nem volt olyan eset, hogy amikor ezt készítettem, azonnal nem a nagymamám jutott volna eszembe...

      Törlés
    2. Pót nagymamám, Lujzi néni, csinálta, Ő felvidéki volt, és talán ezért nevezte rakott kiflinek. Érdekes, hogy a rizskochot, rizskochnak mondta.
      Most, hogy ezt leírtam, eszembe jutott, hogy nagyon finom gesztenyepürét csinált babból, és mézet pitypangból.

      Törlés
  3. Imádom - már erről mi értekeztünk - az összes máglyarakás-féleségeket! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egyszerű és nagyszerű. Nem kell sokat vacakolni vele - és szerintem pompás ebéd egy jó kiadós leves után.

      Törlés
  4. Nálunk nagyon népszerű, különösen az ifjak körében és máglyarakás néven van elhíresülve. :) Miután többször összeesik a hab a tetején, átkereszteltük máglyarogyásra... :D Ettől még - szerencsére - ugyan olyan sikere van!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bizony azzal a nyavalyás habbal vigyázni kell. Az én képemen sem igazán tökéletes, gondolom 2,5 perccel tovább volt bent a sütőben, mint kellett volna. De azért elfogyott ám így, kis hibával is ! :-)

      Törlés
  5. Istenem, Mari ezt szóról szóra én is írhattam volna. Kettő kis különbség volt nagymamáink kiflikókjában, nálunk nem volt benne dió csak mazsola és a baracklekvár nem belekerült hanem a habba keverte tetejére.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :-) Jaj, olyan jó ilyesmit olvasni ! Szinte bizonyítod, hogy nem kitalált bolondság, hanem igenis így volt, ez volt. Örülök, hogy megírtad ! Köszönöm !

      Törlés
  6. Megjegyzem : sok éve... én az Idegen szavak ( és kifejezések) kéziszótárban olvastam utána, hogy írandó. Nemrég hoztál nekem "egy adaggal," -ami jó volt... bár kételkedtem, hogy a dión kívül volt-e benne még valami más ? ...(vagy csak mi finomabbra szoktuk darálni a diót ?) Tipp: ha lehet venni, akkor ne friss (puha) kiflit vegyetek, hanem a szikkadtabbat. (vagy 1-2 napig várni a kifli szikkadására )
    Más : lassan a kocsonyáról is "beszélgethetnénk...) -

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, volt benne kajszi lekvár, de tény, hogy dió is, méghozzá nem is kevés :-)
      De jó, hogy megemlítetted a kocsonyát - hamarosan lehűl az idő, tényleg itt lesz az ideje !!

      Törlés