2015. december 24., csütörtök

Boldog karácsonyt mindenkinek !



Az első betlehem-állítás történetét Celanói Tamástól tudjuk. Szent Ferenc az itáliai Greccióban 1223-ban megkérte egy barátját, hogy rendezzen be egy barlangot, készítsen jászolt, hozzon szalmát, szamarat és ökröt, értesítse a pásztorokat, és így „alkalmi színészekkel” felelevenítették a szent éjszaka eseményeit. A fáklyákkal messze földről érkező zarándokok egyike Ferenc beszéde után azt észlelte, hogy a jászolba fektetett baba megelevenedik, az istengyermek valóban ott van az imádkozó sokaság között…

Egy másik fontos karácsonyi esemény Szent Ferenc életéből olyan esztendőben történt, mikor Jézus születésének ünnepe péntekre esett. A ferences barátok egymás között arról beszélgettek, hogy Jézus szenvedésének és kereszthalálának emléknapja, vagyis a péntek felülírja az ünnepet, vagyis ilyenkor is böjtölni kellene. Ferenc azonban nem értett velük egyet és így szólt: „Vétkezik, aki pénteknek nevezi ezt a napot, amelyen az isteni kisded született. Azt akarom, hogy ezen a napon még a falak is húst egyenek, s mivel ezt nem tehetik, legalább kívülről kenjék be azokat”. Azt is elrendelte, hogy bőséges alamizsnát adjanak a szegényeknek, és kérte a gazdákat, hogy a Jézus jászlánál hűségesen szolgáló jószágok utódai e napon dupla adag takarmányt kapjanak.
A betlehem-állítás szokása azóta világszerte részévé vált a templomok és a közterek karácsonyi programjainak….

A híres pécsi betlehem története: : http://www.pecsma.hu/abszolut-pecs/latta-mar-az-egyedulallo-pecsi-betlehemet   (kép is innen)



Találtam a régi fotóim között egy "állatost", íme:



Egy  történetet még hozzáteszek a fentebb "megvastagított" sorok miatt: sok sok évvel, évtizeddel ezelőtt, egy valamilyen ősrégi képes-újságban  (talán Magyar Kurír volt?) egy cikket olvastam melyben arról írtak, hogy x.y. grófné és egyéb magas rangú emberek feleségei Budapesten a szegényeknek karácsonykor ételt osztottak. Meg fénykép is volt hozzá, élénken előttem van ma is....
Én ezt olyan megdöbbentőnek éreztem (és hihetetlennek), hogy megkérdeztem nagymamát, hogy ez igaz volt-e ? Mire azt a választ kaptam, hogy igen, nagyon sok szegény ember ment ilyenkor oda, hogy legalább egyszer az ünnepen jól lakhasson. 
Soha, míg élek, azt a képet és hozzá nagymama mondását nem fogom elfelejteni, mert talán akkor értettem meg először, hogy mi is a szegénység. Mert gazdagok ugyan mi sem voltunk, de ételt koldulni még nem kellet mennünk, az ötvenes években sem.
És tessék:
Az alábbi cikk a máról szól, nem Szent Ferenc idejéről, nem a háború előtti évekről, nem az  ötvenes évekről. Nem gondoltam ötven éve, hogy ezt is meg kell éljem.

15 megjegyzés:

  1. Sajnálatos, hogy december 10-én ( csütörtökön 17-18 óra körül) mekkorát csalódtam, amikor a 2 (kis) "vendégemet" bevittem a templomba,- (bár a nagyobbik már látta anno) - megmutatni a belehemet. Sikerült beszélnem egy illetővel,(bár elfelejtettem már) - mondta, hogy majd hamarosan. (Csalódtam a régi villamosnál is,- nem először,- mert mire odaértünk, zárva volt,- igaz, a honlapon ott van a nyitva tartása.)
    Más : (nem pécsieknek) - kissé elkedvetlenít, ha olyan képeket látok a betlehemről (pécsi) amin a többi állat nem látható. (elefánt,teve...és mások) Talán tudjátok, hogy a You Tube-on (szerencsére) ott a video - és azon minden jól látható. (Nem feledni, kezdetben a kis Jézus nincs kirakva (?) - úgy emlékszem... ill. később a jászolban látható, vagy az anyja ölében... (is) pontosítandó.)Írom csak azért, mert ha nem is pécsi volt az illető, de reklamáltak (Facebookon) -ilyen témában.
    Talán majd lesz folytatás.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Találtam egy "állatos" régi fotómat, kiegészítettem vele az anyagot :-)

      Törlés
  2. (2) Tudom, birsalmasajt téma volt régebben... (úgy emlékszem) - bár - nem is az ebben a lényeges Birsalmasajt
    Más : (nem védem a mundér becsületét...) manapság is "osztanak magas rangú (...)emberek feleségei..." és sokan mások is. (ne vitassuk, hogy a "sajátjukból,"- vagy az összegyűjtött lakossági adományokból. Mindkettőre lenne példám.) Ahogy a "kellően szidott" futballista adományairól se szóljak, - és ne soroljam. (Van aki "háttérben marad" - van aki meg megosztja/felrakja a Facebookra.) (Demagóg : és van aki még a Facebookját sem maga csinálja... hanem " adófizetői pénzből"... stb.) Mindezekhez is csak annyit : minden relatív és nem vagyunk egyformák... [ Igaz, "koldulni" nem kellett mennünk - anno- de úgy emlékszem, voltak akkor is "csomagok" (?) - ( hirtelen nem jut eszembe a neve...)- amiket csak-csak "elfogadtak" szüleink... (bár lehet,hogy a "munkahelyen osztották" - stb.)]
    Volt ilyesmi is - Étel és ajándékosztás [ Esetleg - ha nem ismernéd - a Róbert bácsi konyhájáról is olvashatsz - utólag is. ]

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hááát...nem tudom. Szerintem "fiatal koromban" (="az én időmben") nem nagyon volt ételosztás sehol ! Hogy volt karácsonyi ajándékcsomag ? Igen ! Az volt, de talán az nem "kegyelemkenyér"-nek minősíthető.És volt nőnapkor is ajándék...legalábbis az én munkahelyemen.

      Törlés
  3. Én is kívánok neked és minden kedves blogolvasónak áldott, békés szeretetben eltöltött ünnepnapokat és boldog új évet.

    VálaszTörlés
  4. Kösz' - kérdés már csak az, kirakták-e az idén is ?...az állatokat. (persze,lehet, a pécsi online újságok) régi képeket alkalmaztak. ( pl. okpecs - meg a többiek)

    VálaszTörlés
  5. Boldog békés ünnepeket kívánok!

    VálaszTörlés
  6. Lemaradtam(most pótolom a visszaolvasást), remélem békés, szép karácsonyod volt. :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, igen, nagyon jól sikerül ! Már vissza is értetek ??? Azt hitem, tovább maradtok.

      Törlés
    2. Örülök!
      A munka szólít.

      Törlés