2015. december 25., péntek

Három királyok



Ha még élek egy darabig,  mindenről ki fog derülni, hogy nem igaz….



A Biblia legismertebb jelenete, amikor a három király, Gáspár, Menyhért és Boldizsár meglátogatja a jászolban Máriát és az újszülött Jézust – ha máshonnan nem, hát a karácsonykor szokásos betlehemekről, versekből és gyerekdalokból tudjuk ezt. Ezzel csak az a probléma, hogy a Biblia valójában nem említi,
  • hogy Gáspárék királyok lettek volna,
  • hogy hárman lettek volna,
  • a neveiket meg végképp nem,
  • sőt valójában azt sem, hogy a jászolban találkoztak volna a kis Jézussal.
Ezeket a részleteket mind-mind úgy adta hozzá a néphagyomány a történethez a következő századokban. A Jézus születése utáni történésekről Máté evangéliuma ír, ő nem királyokat, hanem napkeletről érkezett bölcseket említ, a számuk pontosítása nélkül. Az eredeti szövegben a „magoi ” kifejezés áll, amit mágusnak, bölcsnek, vagy tanult embernek lehet fordítani, de így nevezték a csillagászokat, asztrológusokat is – a királyokat azonban semmiképpen. Az, hogy hárman lettek volna, valószínűleg csak abból kiinduló következtetés, hogy háromféle ajándékot hoztak – de a görögkeleti egyház verziójában például 12 napkeleti bölcsről van szó.
A bölcsek nevei szintén nem szerepelnek a Bibliában, azok a történészek szerint nagyjából a VI. században bukkantak fel először egy görög kéziratban, Karsudas, Hor és Basantor verzióban. Belőlük lett később Caspar, Melchior és Balthasar, magyar verzióban pedig Gáspár, Menyhért és Boldizsár. A VIII. században csapódott ehhez hozzá, hogy ők a korabeli ismert világ három nagy egzotikus és távoli birodalma, Arábia, Perzsia és India királyai. A nevek egyébként más keresztény kultúrákban változnak, a szíreknél Larvandad, Gushnasaph és Hormisdas szerepel, az örményeknél Kagpha, Badadakharida, és Badadilma, míg Kínában úgy tartja a hagyomány, hogy az egyik napkeleti bölcs természetesen Kínából érkezett Betlehembe.
A kis Jézus meglátogatásának Bibliában leírt körülményei sem stimmelnek a népszerű ábrázolásokkal. Máté nem említ sem jászolt, sem újszülöttet, ehelyett már gyermek Jézusról és Mária házáról ír. A néphagyomány itt egy másik bibliai történettel mosta egybe a napkeleti bölcsekét: Lukács evangéliumában szerepel, hogy a környéken tanyázó pásztorok mennek el a jászolba az újszülött Jézust dicsőíteni.

Szöveg: 
http://index.hu/tudomany/til/2015/12/2/a_harom_kiralyok_nem_harman_voltak_es_nem_kiralyok 
Kép: http://xfree.hu/kep_show.tvn?kid=502986&aid=235024&htr=1



3 megjegyzés:

  1. Attól,hogy valamit nem hiszünk,attól még létezhet, ezt csak azért írom, mert meglepett,hogy nem ismerted volna a "három király" történetet ? OK ! -elég régen (2003-ban) foglalkoztam ezzel is, amikor pl. a házszentelésen "törtem a fejem"... Mellesleg én a Magyar Katolikus Lexikon-ból (honlapról) szoktam az ilyesmiket megnézni. (elég nehéz lenne a linket beírnom,- elnézést ) Hagyján... mert mi minden kapcsolódhat még ide... a 3 féle ajándék... (mi a mirha... pl.) - vagy más : már próbálták (utólag) azt is megállapítani, milyen "csillag" jelenhetett meg,akkor és ott. (Úgy emlékszem, arra is vannak variációk,hogy Jézus nem is decemberben született.) Bár most nem a vízkereszt és/vagy a szentelés a téma... de pl. 20+G+M+B+03 ( akkor költöztünk) - írhatnak CMB-t is (!) Christus Mansionem Benedictat (Krisztus áldja meg e házat ! ) - bár sajnos latinul sem tudok. ( Nem tudom melyik könyvemben olvastam, állítólag olyan,hogy Názáret(település ?) sem létezett,bár össze-vissza kutakodtak azután is.) (Ha rálelek a könyvre,talán pontosítom.)Gecse Gusztáv : Bibliai történetek (1985 /Kossuth K.)

    VálaszTörlés
  2. (2) Segített a net... ott is megtalálható,hogy létezett-e Názáret,vagy sem, vagy elírták a betűket,- és ilyesmik.
    A Bibliához : (lehet,"könnyen vagyok," - van egy DOQ Magyarország tv.csatornánk - azon többször láttam már " A Biblia eltitkolt és hozzáadott részei" c. filmet - rákerestem a neten, de sajnos a film nem érhető el. (?) ( A You Tube-on sem ) Így aztán abból tudom,- (pontatlanul) - többféle Biblia is volt ( vagy 3 legalább ? )- aztán "összeültek" páran és eldöntötték mi maradjon ki. (stb.) Elég hihetőnek érződött,- persze ki tudja, úgy volt-e. [ Úgy gondolom,előbb (fiatalon/gyermekkorban) hallottunk ilyesmikről (nagyszülők,szülők ) - majd csak jóval később olvas(gat)ott Bibliát az, aki megtette. Így aztán bizonyos szinten nekik is "igazuk volt," - de bizonyára legalább annyira a sok-sok kutatónak is. Összegzésem " "virágozzék száz szál virág"... csak ne kedvetlenítsen el 8senkit) sem az, hogy ma nem úgy van, ahogy régebben volt. (?)

    VálaszTörlés
  3. Hát én bizony jobban szeretném, ha minden, amit/amiben hittem gyerekkoromban, az úgy lenne. Még a Piroska és a farkas se lenne nagy baj...
    De a lényeg: olvastam/láttam/hallottam én is tényleg sok mindent, de mivel az állandó cáfolatok világában élünk, néha mégse olvastam el egy egy hangzatos cím után a szöveget. Tiszta véletlen, hogy ma hajnalban épp a "Mikulás"-ról szóló szabályos dokumentumfilmet láttam... melynek következméneképp, még a kommented olvasása, ill. a gép bekapcsolása előtt ismét csak azt a tanulságot vontam le, hogy senkinek nem kell semmit elhinni.Max az igaz, amit te megtapasztaltál.
    Néha még az se.....

    VálaszTörlés