2015. december 2., szerda

Kép-nézegető


Ma csak nézegetni- ill. részben ámulni-valót kínálok. Olyan fantasztikus ma már a technika, hogy akár ki sem kell lépned az utcára, mégis gyönyörű dolgokat láthatsz. Sőt, olyasmit is, amit ha kimennél se látnál. Nekem nagyon tetszettek az alábbi linken látható,  pazirik.kft által készített képek, mert szívesen eljátszottam a gondolattal, hogy milyen is lett volna abban a korban élni, amikor a városom így nézett ki.Az alábbi egy a sorozatból: 

Felismered-e hol állt ez az épület ?


Persze lehet, hogy nem  mindenki tölti az (amúgy is kevés) idejét ilyesféle képnézegetéssel, de néha szabad kicsit a kötelezőktől elrugaszkodni és álmodozni. Azt ugyan nem mondanám, hogy bugyogós, turbános törököket szeretnék látni a Széchenyi téren, (sőt farmereseket se túl sokat…) de el kell ismerjem, ha  valóban olyasmi lehetett a dzsámijuk, mint az egyik  képen látható, akkor az szép volt, szebb, mint most. Egyébként is nagyon szívesen nézegetem városom régi képeit, több százas gyűjteményem van a képeslapokból a gépemen, mert nehogymá’ egyszer csak valaki letörölje a netről és akkor én elveszítsem őket (egyszer ilyesmi már történt) !
Én szívesen emlékszem vissza ifjúkorom városára, még akkor is, ha látom ezeken a fekete-fehér fotókon, hogy igencsak lepusztult volt itt akkoriban minden.
Hát igen, igaz a mondás, az idő megszépíti az emlékeket….  

Nem ez az alábbi a kedvenc képem, csak betettem ide, mert  "emlékébresztő" ez is rendesen...Igen, ilyen képek is vannak,  melyek nem a szépségükért fontosak. 70 éve élek itt, van mire emlékeznem...

 


Pécsi képek (fenti fotó innen)
 
8 makett szétválasztós vonalas

Gyönyörű panorámafotók Pécsről:

Öt templom panorámafotói

Pécs története több részes, nagy anyag


10 megjegyzés:

  1. Az időutazásba én is szívesen beneveznék! Jó lenne pár száz évet visszapörgetni, azt hiszem én a középkorban időznék sokat, főleg a mostani Európában. :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha az ember elgondolkodik - és ehhez még képi támogatást is kap - csodálkozhat, hogy "csak" pár száz évvel ezelőtt milyen is volt szülőhelye. Engem mindig elvarázsol, ha ilyen képeket látok. A Mecsek aljában megbújó pár kis házacskából mi lett ? Ugyan sok mindent inkább szégyellek, mint büszke vagyok rá - de azért van ebben a városban még ma is sok szépség.

      Törlés
    2. Már olyan sok szép dolgot mutattál a városotokból, naná, hogy ott is van látnivaló.

      Törlés
    3. De az ember (én) már csak ilyen: folyton talál javításra szoruló/váró dolgokat, vagy olyasmit, amit szerinte másképp is lehetett volna csinálni.
      De ha nagyon megszorongatnának, hogy szégyellem-e, vagy büszke vagyok-e pécsiségemre, akkor azért mégiscsak a másodikat választanám. :-)
      Bajok, problémák mindenütt vannak.

      Törlés
  2. Az utolsó link (Pécs története) - dicséretes... mert az 1998-2002 közötti cikkek ( vagy inkább írom tanulmányok) olvashatók ott,- amik megjelentek a Pécsi Szemle Várostörténeti Folyóiratban. Sajnálatos, hogy a P.Szemle megszűnt... és a 2003-2012 (további számok) nincsenek a neten. Igaz, a (volt) főszerkesztő szerint átadták a... Tudásközpontnak, vagy a ZSÖK-nek ?- ( már magam sem tudom.) (Mellesleg előfizetője voltam... és szót sem, hogy csak pár millió Ft támogatás kellett volna - stb.) -Ne részletezzem... Más : Pécsről a hetedhethatar.hu ban 100 valahány részes sorozata volt Trebbin Ágostnak, aki sajnos meghalt. Fotókról jut még eszembe... több száz (vagy lehet már ezer is ?...) van a Pécs Története és a Régi Pécs Facebook oldalakon.
    Kifelejtettem : pl. a volt pecskep.hu weboldal - a sok-sok képpel (és eseménnyel) sincs ma már a neten... Persze, tudjunk örülni annak ami van... vagy lesz... (esetleg egy "kilátó" a Kálvárián...)

    VálaszTörlés
  3. Kifelejtettem - ( ráérőbbek, vagy érdeklődők ) igaz, nem annyira "régi" képek,- de ezt-azt meg lehet tudni pécsi épületekről Pécsi műemlék épületek (remélem, működik )

    VálaszTörlés
  4. Válaszok
    1. Ismertem ezt az oldalt, de lám, nem jutott eszembe a többi közé betenni. Köszi, érdemes ezt is megnézni.A "Régi Pécs" weblapot jobb oldalon, a rendszeresen olvasottak között megtalálod, nem véletlenül tettem oda, sok érdekes, értékes anyag látható itt.
      A megszűnt "pecskep"-et én is nagyon sajnálom, de ismerve történetét, megértem.

      Törlés
  5. Gyönyörűek ezek az oldalak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én azért értékelem különösen, mert külföldi ismerőseimet ezúton is meghívhatom egy ismerkedő sétára - ha már eljönni nem tudnak.Tényleg van Pécsről sok szép/jó anyag (is) fent a neten.

      Törlés