2015. december 17., csütörtök

Nem mese ez gyermek....





Nem akarnék túlzottan belebonyolódni a dologba – de hogy én már nem erre a világra való vagyok, azt az alábbi esettel szeretném bizonyítani. Még akkor is, ha esetleg többen összecsapjátok most a tenyereteket, s felkiáltotok: - Hát hol élt ez a nő eddig ?
De vajon mindannyian tudtátok ezt, amiről írok ???

Meg nem fordult a fejemben, hogy mint magyar állampolgárnak a zenei jogdíjakhoz bármiféle közöm is kéne, hogy legyen. A zenét megírta valaki, a lejátszás jogát (nyilván) eladta a rádiónak/tv-nek/lemezgyárnak. Én megvettem a CD-t.
Mondjuk fodrász vagyok, bevittem a boltomba, és munka közben hallgatom a zenét.
Megjelenik egy ismeretlen hölgy, vágást, mosást, dauert kér. Megcsinálom. Kifizeti. Végül megkérdezi, hogy rendszeresen hallgatok-e munka közben zenét ? Természetesen igen a válaszom.
- És fizetem-e a szerzői jogdíjat ?
- Micsodát ?
- Hát a szerzői jogdíjat.
- Az én cd-mről lejátszott zene után ?
- Igen.
Nos, ha nem fizettem, akkor most fizessek 100.000.- írd és mondd, egyszázezer forint büntetést.

Ha azt hiszitek, ezt én most kitaláltam, tévedtek.
Nem fűzök hozzá semmit. Vagy csak annyit, hogy legalább megértettem, miért 3000.- Ft egy hajvágás mosással. És jó tudni, hogy a bevásárlóközpontokban a wcpapír árában  benne foglaltatik lejátszott a zenék szerzői díja is.
                                                        *****
Aki a fizetendő összegekre kíváncsi itt megnézheti: http://www.artisjus.hu/wp-content/uploads/2013/04/aktualis_jogdijkozlemeny_k.pdf
                                                         ******
Annyira felzaklatott a téma, hogy bár a fenti szöveget tegnap este írtam, de még ma hajnalban is erről a frissen hallott  hírről gondolkodtam. És pl. ilyesmik jutottak az eszembe: J.S.Bach művei után ki kapja a jogdíjat ? Az utódai ? Vagy mi a helyzet akkor, ha  valaki a szocotthonban (mint  ahogy ezt teszik is) hetente zongorál és énekel az öregeknek, akik néha együtt dalolnak vele ?  Ők is fizetnek szerzői jogdíjat ? És ha az ablakomba kiteszek egy posztert, mondjuk amin egy festő képe látható...az is jogdíj-köteles ? És ha holnap a nyugdíjas ház karácsonyi ünnepén felolvasok egy verset ? Az után is fizetnem kell ?
Nem, nem fogom ától zéig átolvasni ezt a törvényt és végiggondolni a lehetséges variációkat....vagy a jogdíjbefizetés alóli kibújás lehetőségét - mert bizonyára van ilyen is. Valójában egyet kéne tennem: szépen a „Feledés” c. szemetesbe dobni az egész témát. De elég nehezemre fog esni….




6 megjegyzés:

  1. Hogy majd elkerüld a következő büntetést ( ha fodrász lennél...)ne szolgáltass zenét pl. rádión... (pontosabban ne rádiózzál) és van még a tv. használata is. (szórakozóhelyen ,szállodásban,stb.)Ezek mind jogdíj kötelesek. (Bizonyára nem olvasod,nézed azokat a híreket amikor pl. a zenészek "rinyálnak" a jogdíjuk után.(Pl. legutóbb a Kis Grofó...ill. a Fásynak és a Bódy Gusztiéknak voltak ilyen ügyeik.)
    Na, nem akarnálak tovább zaklatni,lehet azt sem tudtad,hogy az üres (!) CD-után (+ pendrive) ha megveszed,már fizetsz is egy "jogdíjszerűséget,"- akkor is, ha kimondottan csak saját célra használod. Összegzés : a törvény /rendelet nem ismerete,nem mentesít... (lásd pl. legutóbb,az otthon sütött sütemény árusítást.(+jótékonysági akció) Festményhez : majd vigyázz, ha másolnád ! mert szabad !- csak a mérete legyen kisebb vagy nagyobb,mint az eredeti ! :-)Ki kap jogdíjat ?- mindig vannak örökösök... lásd pl. a Bartókokat, akik még mindig "beleszólnak" egy-egy itthoni előadásba... vagy azt, hogy (nemrég) a Csárdáskirálynőt (Bp.)- nem az eredeti szöveggel (ének) adták elő,- így kevesebb jogdíjat kellett fizetni.
    (2)Természetesen "mindent" én sem tudok... de pl. bizonyos képek és szövegek azért nem kerülhettek bele a tankönyvbe (magyar) mert nem kértek hozzá engedélyt, ill. volt,hogy nem kapták meg. Nem kell minden után fizetni !- hanem előbb megtudakolni, mi,hogyan van.(!) - ha szavalnál a szoc. otthonban.
    (3) Át akarják építeni a pécsi Xavér teret (tervezte Getto József) - bizony 1.2... "rendes ember" már hozzászólt az újságban : szóltak-e róla a tervezőnek ?- illene-e neki is tudnia róla ?...
    Bocs' hogy ennyire messzire jutottam a fodrász büntetésétől... a tér rekonstrukcióig. :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nos, nem tudom követni a dolgokat, történéseket és az én primitív kis szocializmusban szocializálódott agyamnak bizonyos dolgok teljesen érthetetlenek. De valójában túlzottan ez SEM érdekel már. Legyen ez a jövő nemzedék gondja - ha ugyan...ámbár szerintem lesz nekik más, a jogdíjaknál sokkal fontosabb gondjuk is.

      Törlés
  2. Bizony így van ez már rég óta . Mikor bevezették a vendéglátóhelyek tiltakoztak is miatta .
    De nem csaptam össze a kezem , tulajdonképpen már nem lepődöm meg semmin:-(
    mmama

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát ez az...nem az én világom ez már, így hát "annyira" nem izgatom magam miatta...

      Törlés
  3. Anno...1986 körül a fiam a pécsi Gyermekszínházban szerepelt,néha a nagyba is vitték,ha kellett.Unger Pálma és férje,N.Szabó Sándor nem kis munkával betanították a Micimackót a gyerekeknek és akkor jött az,hogy nem játszhatják el,mert a család nem engedi,illetve nagyon drága megváltani a szerzői jogdíjat,azt Pécs nem tehette volna meg.Milne utódok...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Annyira idegen, érthetetlen, távoli nekem ez az egész téma...Lehet, hogy ha alaposabban beleásnám magam, vagy pláne, ha érintett lennék, talán másképp gondolkodnék ? Én eddig még csak azt az érzést ismertem: hogy öröm nekem, ha olvassák a gondolataimat - tán a zenével is így lennék, ha dalokat írnék. Persze, ha CSAK abból akarnék/kellene megélnem....hát akkor talán másképp gondolnám...Nem tudom. Nekem ez az egész egyszerűen érthetetlen, felfoghatatlan...

      Törlés