2015. december 1., kedd

Rizsálok a rizsről….


rizsál (szleng): elbeszél, elmesél, elmond, kerülgeti a forró kását, magyaráz (hazug módon)
Nos én itt a szónak pozitív értelmét használnám, mesélnék a rizsről.

Nem vagyok benne biztos, hogy túl sokan készítik úgy a rizst, ahogy én. Nem mondom, hogy mindennapos étkem, de azért az árpagyöngy, a bulgur, meg a köles mellett rendszeresen használom.
Mivel egyszemélyes háztartásom van, képtelen vagyok (persze nem csak rizsből) egy adagot főzni. Valami megmagyarázhatatlan okból, a félig előfőzött tasakos rizstől irtózom...  Így hát kitaláltam, hogy ha már lúd, akkor legyen kövér. Nem vacakolunk pár dekával. Kb. fél kilónyi rizst kissé átválogatok, majd megmosom.
(Igen, átválogatom, mert még az „A” rizsben is találok néha oda nem való szemet. És megmosom, mert nyilván „tiszta” az, de valami miatt én így szoktam meg…)



Nos ezek után egy nagyobb jénaiba teszem, hozzáöntök egy kevés olajat, sót teszek bele és felöntöm forró vízzel, s átkeverem. Majd úgy teszem rá a jénai fedelét, hogy egy kis rés maradjon a tető és az alja között (A gőz - ha akar, itt ki tud menni.)
Egyébként azért nem mindegy, hogy milyen hőmérsékletű vízben teszi fel az ember a rizst főni – mert ha melegben, akkor szép, széteső szemekké fő, ha hideg vízben, akkor „maccsosabb” lesz.




Nem a legnagyobb, hanem eggyel kisebb fokozaton ( az én mikrómon nincsenek hőfokok) jó fél órát pörgetem. Ellenőrzöm, hogy megfőtt-e, s ha igen, rácsúsztatom a jénai fedelét, még a párás melegben állni hagyom egy ideig.




Amikor kissé kihűlt, akkor egy nagy tálcára öntve szépen elegyengetem, majd lefagyasztom. Fagyasztás után  eltördelem és bezacskózom. Akármikor, akármihez, akármennyi kell, csak belenyúlok a zacskóba és máris ott a kész alapanyagom.
Lehet, sőt biztos, több személyes háztartásnál ez nem nagyon működne, de az egyszemélyesnél – ill. nálam pompásan bevált.


8 megjegyzés:

  1. Ezt jól kitaláltad , és ha bevált miért is ne használnád így! Váljon egészségedre!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Valahogy a "normális" rizsfőzés nekem nem igazán akart sikerülni, vagy sok volt a víz, vagy kevés. Egyszer kipróbáltam ezt, azóta így csinálom.

      Törlés
  2. Szuper! Én is szoktam lefagyasztani rizst, mert mindig többet főzök,mint amennyi kell.:)
    Lehetőleg már barna rizst főzök,de persze fehéret is. A barnát tovább kell főzni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vettem/főztem már én is barnát, de ezt a régimódit én jobban szeretem. És az egy-személyes háztartásban a fagyasztás nagyon praktikus, csak előkapok ezt-azt, s öt perc alatt van kész ebéd.

      Törlés
  3. Praktikus megoldás találtál .

    A kisebbik fiam egy nagy ételkiszállító cégnél dolgozik mint rizses szakács .
    A rizst neki kell megfőzni mindennap. Majd szétosztani azok keze alá akik a rizzsel készült ételeket készítik és ezeket ellenőrizni .
    Az adagszámuk 16 és 20 ezer között változik. Mikor beszélünk és azt mondja hogy -anyu ma 800 kg rizst főztem én csak fogom a fejem :-)
    Gőzkalanderekben főzik mázsánként 9 percig . Csak a hosszú szemű jázmin rizst főzik köretnek töltelékbe, és a gömbölyű thai rizst édességekhez .
    Mi a barna rizst esszük, úgy évente fél kg-t :-))
    mmama

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Te jó ég ! Ennyi rizst elképzelni sem tudok....Ami azt illeti, túlságosan nagy rizsfogyasztó én se vagyok, s ha választani kell köretként a krumpli meg a rizs között, hát biztos a krumplira szavazok.Ám vannak azért olyan étkek, amihez a rizs jobban passzol. Tegnap pl. rántott sajtot ettem, s ehhez kell a rizs, meg az áfonya-lekvár. Pompás volt.

      Törlés
  4. Látom ma rízs van terítéken... lehet róla beszélni... Én is hosszú szemű szoktam venni a Lidlibe.. hibátlan... mégis bizony előfordul hogy "keszőszét" sikerül összehozni...mindig attól függ mennyi vizet sikerül hozzáöntenem... Nem használom a mikrót főzésre, kivétel a puding, mert nem forgótányéros... és bizony fél percenként kell kevergetni...hogy ne álljon össze../.Fiam szokta mondani, hogy anyukám ne főz gurulós rizst, mert mi nem vagyunk hozzá szokva.../keszőcés.... anyós szerint ragacsos.. vakolni lehetne vele/

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Micsoda jó kis szó: keszőcés :-) sosem hallottam. A mikróban egyesegyedül csak a rizst főzöm - amúgy csak melegítésre használom. Az enyém ugyan forgótányéros, de nem grillezős, egyszerűbb fajta.

      Törlés