2015. december 5., szombat

Utazás fotelban..




Sajnálom, hogy a videó német nyelvű – de talán néhányan így is megnézik.
Nagyon szeretem ezeket az úti filmeket, háromnegyed órába bele van sűrítve egy ország számtalan szépsége, múltja, jelene, kulturális értékei.
Most visszakerestem, évekkel ezelőtt már  egyszer írtam Lalibeláról, (http://aranyosfodorka.blogspot.hu/2012/10/lalibela.html ) de megér egy második megemlékezést is. A sziklába vájt templomokról itt olvashatsz: https://hu.wikipedia.org/wiki/Lalibela_szikl%C3%A1ba_v%C3%A1jt_templomai

(Talán azért is néztem ezt a videót irigykedve, meg olvastam vissza a régi anyagomat, mert a napokban én is egy "régi templom" ügyével foglalkoztam igencsak intenzíven gondolatban - habár tény, nem ilyen régi és nyilván nem is ekkora építészeti/történelmi értékű - de nekem azért fontos.  Ha megemésztettem az én templomom történéseit, majd beszámolok róla, egyelőre igen vegyesek az érzések bennem....)

Egyébként csodálom ezeket a számomra annyira idegen, vad, de mégis szép tájakat. (Igyekszem a természet és a régmúlt történelem eseményeit függetleníteni a ma problémáitól, nehézségeitől - van ugyanis bennem valami olyan gondolat, hogy Etiópiában nem fenékig tejföl az élet - de ezzel most nem akarnék foglalkozni....)
Nem véletlen, hogy a lehetőségekhez képes „lecsapok” minden ilyen jellegű filmre és az se véletlen, hogy http://wangfolyo.blogspot.hu álomszerű, ismeretlen, vad vidékekről szóló postjait szívesen és picit mindig irigykedve  olvasom. Soha az életben én ilyen helyekre nem juthatok el és mégis, a filmeket nézve, részesülök az élmény egy részében. Megtudok dolgokat, melyekről soha nem hallottam. Lehet szidni a tévét, netet, de az azért tény: hihetetlen lehetőségek tárháza, és már már határtalanok a lehetőségei. (Sajnos nem csak pozitív, hanem negatív értelemben is…)




5 megjegyzés:

  1. Végignéztem a filmet és mondhatom sokmindent nem tudtam eddig Ethiópiáról (pl. a monolith földalatti templomokról és a természeti szépségekröl) Nagyon szépen köszönöm !!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, ha tetszett - én ilyesmiket látva csak azon lepődöm meg mindig, hogy anno - sok sok évvel ezelőtt, technika és felszereltség hiányában hogyan is voltak képesek ilyesmire ? Vagy gondolj Petrára, a Húsvét-szigeti fejekre (ill. állítólag nem is csak fejek, épp nemrég olvastam...) hogy a Piramisokról már sz se essen....Meg amikről esetleg nem is tudunk..

      Törlés
  2. Hogy milyen az élet Etiópiában,nem nagyon tudom,- de a Magyar Nemzet írt arról, hogy Végveszélyben Afrika Jeruzsáleme... ( szerencsés, hogy -talán - az UNESCO és az EU is "mozgolódik" ez ügyben.

    VálaszTörlés
  3. Az az érzésem, sajnos, hogy nem csak ott vannak bajok, hiszen láttam a tévében - s már nem először - amikor agyatlan, lelketlen terroristák az évezredes kincseket felrobbantják, megsemmisítik. Ha van Allah, ezt sosem fogja nekik megbocsátani.

    VálaszTörlés
  4. De jó, ezt majd jövő héten megnézem! Köszi :-)

    VálaszTörlés