2016. január 22., péntek

Atomtemető






Még decemberben jelent meg a cikk, de én csak most fedeztem fel.
Pécsieknek ajánlom, akik még nem olvasták. De másoknak is, mert igen jól jellemzi az itthoni helyzetet. (Aki pedig teljesen tájékozatlan, annak: bár szerencsére a Mecsekben létesült uránbányákat már bezárták, most újra egy a Pécs-közeli falu került a paksi atomhulladék esetleges lerakóhelyeként kijelölésre.)

Pár sor idézet a cikkből:
„… itt pusztán kutatásokról van szó, Boda térségében próbálják behatárolni azokat a helyszíneket, ahol a későbbiekben a közepes és nagy intenzitású sugárzó anyagokat biztonságosan el tudják helyezni ( bizonyos sugárzó anyagok felezési ideje akár 100 ezer év is lehet- a szerk.) Jelenleg kutatóárkok készülnek, a mélységi labor megnyitásának tervezett időpontja is még évtizedekkel később várható, az esetlegesen megépülő tározó pedig 2065-ben fogadna először nukleáris hulladékot….

…(az előadó) Hosszasan taglalta a külföldi példákat (amelyek közül még egy sem működik), közülük is a finn példát emelte ki, amely 2025-ben már üzemelni fog, vagy a svéd tározót, amely nagyjából ugyanebben az időben indul majd, de a franciák is építik a maguk atomtemetőjét. Sajnos beszámolójában egy dologra nem tért ki, történetesen arra, hogy a hivatkozott országok egy ideje az atomerőműveik leépítésén dolgoznak, más európai országokkal együtt, nem úgy, mint mi magyarok, akik ugye Paks bővítésén fáradozunk… (meg arra sem, hogy némi nagyságrendi különbség van ezen országok és M.o. között)

….Pécs város és annak vezetése - amely a kutatási terület határától nyolc kilométerre található - eddig nem jelezte hivatalosan, hogy aggályai lennének ezzel kapcsolatban…” 

Nos, én nem tudom, ki szeretne egy atomtemető 10 km-es körzetében élni – bármennyire is „biztonságos”. És bár én már nem fogok élni, de a családom talán még igen, mire ebből (esetleg/ sajnos) lesz valami. Egyelőre nem tervezik, hogy külföldre költöznek, bár néha azt kívánom, hogy menjenek. Talán találnának még a Földön egy biztonságos helyet (?).


7 megjegyzés:

  1. Megint sikerült engem meglepned. (Persze,lehet te vagy a szerencsés,hogy volt pár éved,amíg legalább ezzel nem kellett foglalkoznod. Bár - anno - a "vízcsapból is ezt folyt.") A dolog érdekessége talán az, hogy (cikk régebbről) Boda polgármestere alig várja... vagy a bodaiak várják...
    (2) Bár én is vallom : nekem már nem trombitálnak... megjegyzem (gondolom nem olvastál róla,nem nézted) pl. Lázár János sajtótájékoztatóján tegnap épp' elhangzott,kik építenének (hozzánk) hasonlóan atomerőművet (szintén az oroszok közreműködésével) - ill. (ha jól emlékszem) - (valóban szűnnek meg atomerőművek) - de még X ideig az EU áramtermelését 30%-ban azzal fogják (kell) biztosítani. (Pontatlan adatokért bocs'.)Tehát nem csak mi magyarok "építünk."
    (3)Lehet, erről sem tudsz ?- (bár Bátaapáti) messzebb van,Bátaapáti Látogatóközpont ( + Bátaapáti rádioaktiv hulladéklerakó - vagy mi a neve.)(vannak róla videok is,-látogatni is lehet - stb.)
    (4) Igaz, a két dolgot nem lehet összehasonlítani (?) - mert,ha nem is a Tubesra, de csak felépítették a radart, már elfelejtettem mennyivel drágábban. Vagy : sajnálták sokan a menekülteket (migránsokat,vagy nevezzük ahogy tetszik) - csak ne a mi házunk közelében legyen a befogadóhelyük... vagy kellenek a börtönök, csak ne pl. Komló mellé... valahogy így vannak ezek a dolgok.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát igen, tán nem kellene írni a gondolataimról. Mostanában van ilyen érzésem....Bármit írok, valami "kifogás" mindig van.
      Lehet, hogy kis időre "elhalkulok."

      Törlés
  2. Volt Garéban is egy hulladék lerakó! Vajon azt teljesen felszámolták?
    Garé és Csarnóta között létezett a 90-es években. Lehet tudatlan vagyok vagy nem eléggé tájékozott de arról volt szó hogy a veszélyes hulladékot az oroszok elszállítják.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon régóta tervezik Bodára az atomtemetőt,most újra mozgolódnak?
    Tudvalévő,hogy Baranya a legtöbb rákos megbetegedéssel vezet Magyarországon.
    Nagyon régen hallottam egy mérnöktől,aki az uránbányánál dolgozott,hogy Pécsett a Széchenyi téren ugyanolyan sugárzást mértek,mint a meddőhányónál.Erről nem beszéltek (akkor sem...)
    Rajta csücsülünk az uránon,ha jobban belegondolunk.
    Oly' mindegy,hogy hány méter mélyen van és atomhulladék vagy maga az érc...Igazad van!Nincs biztonságos hely,nincs hova menni,mert utólag kiderül,mit hallgatnak el.
    Lélekajtós.

    VálaszTörlés
  4. Nagy kár lenne, ha elhalkulnál,- mert (jutott eszembe...) - célszerűbb lenne,ha én halkulnék el. Névtelen : (bocs') remélem majd megtalálja,hogy az a Széchenyi-téri sugárzás egy városi legenda... csak tényközlés : meg ismétlés - az én "hozzáállásom" az ilyesmikhez másabb... nem emlékszem ,mikor, de csak-csak durvaszerkezeti radiológus lettem... = laikusoknak röntgenes ... ( rtg-re és izotópra is érvényes végzettségem lett, és még az EU területére is érvényes volt... (igaz, kb. akkor csak Paksra toboroztak...) - így valahogy.

    VálaszTörlés
  5. (2) 2014 végén (?) jelent meg ? - én 2015-ben olvastam ( könyvtár) Békés Sándor : A magyar uránbányászat története... vagy .. Mélyből hangzó szívdobbanás. Ajánlom - mert sok valós adat megismerhető benne. Persze,lehet mondani,hogy utólag... de tényeket megismerni - talán utólag sem késő.

    VálaszTörlés