2016. január 17., vasárnap

Fémdoboz-mánia



Pepi (http://csetresz.blogspot.hu/2016/01/kakaosdoboz-uj-elete.html ) és Mamka   (http://antikcsipke.blogspot.hu/2016/01/regi-femdobozok.html) blogjában láttam a fémdobozokat, rögtön tudtam, hogy előbb-utóbb én is előkapom az enyémeket  és megmutatom. Van belőlük bőven, merthogy igencsak kedvelem ezeket a tárolóedényeket. A legkülönfélébb dolgokat tartom bennük – néha nem azt, amire eredetileg szánták, vagy ami volt benne, de ettől függetlenül praktikusnak tartom őket. És szépnek. Vagyis nekem tetszenek…És ha ezek némelyike még mesélni is tudna…. Ám sajnos nem beszélnek. „Csak” dobozok.
Nos, kérem, akkor ígértem, most bemutatom  a gyűjteményt,  itt vannak az enyémek: 

Desszertes volt eredetileg, most pörkölt sótlan mogyoró lakik benne
Eredetileg is, most is csokis...már ha van itthon csoki
Kekszes, jelenleg tartalék-doboz
 Kekszes volt - én lisztet tartok benne (jó nagy, belefér majd 2 kg)
Kekszes - karácsonykor sütiket tartok benne - ha sütök
Teás - jelenleg tartalék
Teás - Earl Grey, van is benne
Kávés. Az INKA kávét tartom ebben.
Kávés. Ebben van az őrölt (bab)kávém 
 Szerencsi kakaós - első perctől az van benne.
A legkülönösebb: illatos gyertya tartó - én szárított kenyérkockát tartok benne (leveshez)
 Édesítő tabletta volt benne, jelenleg gombostűk
És végül az ezeréves Singer varrógépem eredeti doboza. Nem tudom mi volt benne, talán cérna? Ma a varrógép kisebb alkatrészeit tárolom itt. 

16 megjegyzés:

  1. Micsoda gyűjtemény, én is hozom majd az enyimeket (csak kétfelé vannak), az utolsók számomra érdekesek és a Jacobs, no és a legelős. Mesélhetnének, ahogy mondod.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kíváncsian várom a tiéidet. A legelős egyenesen Franciaországból érkezett, a Mont saint Michel templom, ill. sziget látható rajta. (Talán az én fotómon ez nem jött igazán jól át...)

      Törlés
  2. Az utolsó igen értékes lehet egy gyűjtőnek is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, én is azt tartom a "legértékesebbnek" - Ha rágondolok, hogy a varrógéppel együtt nagy valószínűséggel a szemétbe kerül majd, hát szomorú a szívem....

      Törlés
  3. Singer varrógépes dobozt én is láttam már. Az egyszínű zöld volt, a Tiéden nagyon szép szecessziós díszítés van. Igyekszem majd én is hozni dobozokat, hisz a fémdoboz-mánia nem ritka betegség :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kíváncsian várom a tiéidet, örömmel nézegetem mások dobozait is, bár mondjuk nem tudom az okát, hogy miért is szeretem őket....
      Csak.

      Törlés
  4. Szep dobozkaid vannak. Regebben en is kedveltem oket. Epp mostanaban dobtam ki egy kakaosat, latod most mar sajnalom. :-O, de annyi mindent felhalmozok,neha selejtezni kell.Mindig,(mint most is) ugy jarok ,ha valamit vegre kidobok,masnap biztosan arra lenne szuksegem. Hat most meg faj a szivem a dobozkaert. :)
    Igen szepek az illatos gyertyasak,de mondd,nem maradt utanuk az illatanyag, nem valtoztatjak meg a kenyerkockaid aromajat?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bevallom férfiasan, fogalmam nincs már, honnan és hogyan került ez a doboz hozzám. Törtem a fejem, de semmi... A doboz már eredendően sem volt illatos/szagos, akitől kaptam, nem tudom, mit tarthatott benne.A kenyérkockák meg túl soká nem dekkolnak benne, egyrészt mert ritkán van maradék kenyerem, másrészt, mert ha felkockázva megpirítottam, akkor előbb-utóbb azért el is fogyasztom.
      Ezt az érzést, hogy de kár volt kidobni, ismerem. Bár nem ebben a formában, mert én sose "dobok ki" semmit, csak továbbajándékozom. Épp a napokban kerestem valami okból egy régi kis táskát, mire nagy nehezen eszembe jutott, hogy azt már továbbadtam :-(

      Törlés
  5. Mind gyönyörű, a kedvenceim: a Szerencsi doboz-ez régi darab lehet és különleges, a másik a Singer varródoboz. Jujjj! Ezekre lecsapnék egy bolhapiacon.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Érdekes, hogy egyik dobozt sem vettem a piros karácsonyi-sütis kivételével. Ők találtak meg engem, vagyis kaptam, vagy "megmentettem" őket az eldobástól.

      Törlés
  6. ahhh, az az utolsó doboz! ♥

    az évek során sok ilyen dobozra szert teszünk, jó benne mindenféle mütyürt, élelmiszert, bármit tárolni. Szerintem minden háztartásban van több kevesebb. Múltkor már dobtam is ki belőle...

    Meg is számolom már én is hány van nekem:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem nincs szívem selejtezni belőlük, hiszen majdnem mindegyiknek van még ma is feladata.
      Igen, az utolsó az igazi "érték" szerintem is.

      Törlés
  7. Ejnye... ejnye... a padlásra kell mennem... mert ott vannak régi könyvek... még azt hiszem... aztán a garázsba láttam valamilyen fém dobozokat... Mindig keresünk valamit lányok...jja és képeslap is volt...és mennyi mindent eldobáltunk már...
    apu is hozott, /akkori Jugoból/azt hiszem kakaós doboz volt.. még az 50es- 60-as években
    Szeretem az ilyen bejegyzéseket... az ember kutakodik a múltba..és sok minden előjön...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Merthogy a múlt szép volt, és ha sikerült megőrizni belőle egy kicsi darabkát, akkor úgy lehet örülni, ha az ember előveszi, vagy megtalálja ! Menj csak a padlásra !!Biztos találsz valami kincset.

      Törlés