2016. január 2., szombat

Gondolatok

Javaslom, indítsd el a zenét, mielőtt olvasni kezdesz.....





Szeretek és szoktam néha a buddhizmussal foglalkozó anyagok között böngészni. Ha kellő türelemmel rendelkezem és nem felületesen futkosok a sorok között, ha van bennem vágy, valami olyasmi olvasására, ami a gondolataimat intenzívebben megmozgatja, akkor szívesen olvasok ilyesmiket.
Ne hidd, hogy körülményes, nehézkes, vagy nyakatekert a megfogalmazás! És ne hidd, hogy az alábbi piros-betűs szövegek valami depis öregasszonynak a gondolatai... Figyelmesen, türelmesen, nyitott szívvel és ésszel  érdemes csak elolvasni ilyesmiket. Csendben, magányban. És gondolkodni, gondolkodni....
Ha ma nincs ehhez kedved, akkor inkább hagyd ki ezt a bejegyzést ! Holnap majd valami vidámat írok....

A nemes nyolcrétű ösvény a  Buddha egyik legfőbb tanítása, amely szerint a módszer követése, a szenvedés megszüntetéséhez és a megvilágosodáshoz vezető  út. A buddhisták  ezeknek a tanításoknak az intelmeit arra használják, hogy a jelenségek tiszta természetébe bepillantást nyerjenek, és megszabaduljanak a kapzsiságtól, a gyűlölettől és az érzéki csalódásoktól. Ezt nevezik a buddhizmusban középútnak. A középutat a mérsékletesség ösvényeként jellemzik, az érzéki élvezetek és az önsanyargatás között. Ez a bölcsesség ösvénye.

1. Helyes szemlélet
- a lét szenvedés,
- a szenvedés oka a vágyakban rejlik,
- a vágyak megszüntetése a szenvedést is megszünteti
Milyen igaz szavak ! Én végre eljutottam odáig, hogy olyasmire nem vágyom, amiről eleve tudom, hogy elérhetetlen. Igaz, ezáltal nincs is bennem semmiféle „hajtóerő” – ami arra ösztökélne, hogy akár a lehetetlenre is vállalkozzam a célom elérése érdekében. Nincs célom és nincs vágyam. Ne hidd, hogy ez szomorú, vagy rossz. Ami van, annak örülök, ami sikerül, arra büszke vagyok, amiben kudarcot vallok, arra megpróbálok legyinteni, vagy úgy elraktározni az agyamban, hogy „na ilyent többet nem csinálok”.

2. Helyes szándék
- határozzuk el a lemondást, a jóakaratot  és kerüljük az  ártó szándékot
Gyakorlatilag nagyjából ez is megvalósult. Lemondtam  mindenről szinte, ami örömöt jelenthetne – de a szívem nyitott mindenre, még ki tudja engedni szeretetét és be tudná fogadni másokét – ha érkezne ilyen jel felé. Ártani már rég nem akartam senkinek.

3. Helyes beszéd
- tartózkodás a hazugságtól, a rágalmazástól, a durva beszédtől és az üres fecsegéstől
Ez még nem sikerült tökéletesen. Nem hazudok már,  mert feledékeny vagyok, s az igen kínos, ha az ember nem emlékszik, kinek, mit mondott, ami nem volt tökéletesen igaz. A kis ”kiigazításokat/szépítéseket” képes vagyok, és elfelejtem. Tehát nem mondok ilyent. A rágalmazás sosem volt szokásom. A durva beszéden lehetne kicsit még javítgatnom, mert dühömben bizony kicsúszik egy egy „ezmegaz” a számon. Szégyellem is magam érte, tehát ezen dolgoznom kell. A fecsegésről egyelőre még nem mondok le. Öreg barátaimmal végülis minek nevezhető az a sok lényegtelen dolog, amikről beszélünk ? Az fecsegés…ez egyelőre megmarad.

4. Helyes cselekvés
- a testtel elkövethető káros tettektől, érző lények elpusztításától, ártástól, nem adott dolog elvételétől és helytelen szexuális viselkedéstől, a vágyak mértéktelen kiélésétől való tartózkodást jelenti
Teljesítve.

5. Helyes életmód
- olyan életvitel, amelyben javainkat békés úton, tisztességesen és másoknak szenvedést nem okozva szerezzük meg, illetve nem hágjuk át a helyes beszéd és cselekvés elveit.
Én már semmiféle „javakat” szerezni nem akarok és fogok. Mindenem megvan, ami a hátralévő időre kell. Talán a helyes beszédet és cselekvést is sikerül  alkalmaznom. Egy felróható bűnöm van: az étcsokoládét és a sótlan földimogyorót még mindig jobban szeretem a kelleténél.

6. Helyes erőfeszítés
-  megsemmisíteni mindazt a rosszat, ami már felmerült bennünk,
-  a még meg nem született rossz létrejöttét megakadályozni,
-  a még meg nem született jó létrejöttét elősegíteni,
- a már meglévő jót megtartani, ápolni.
Igyekszem. Igen, vannak dolgok, gondolatok, melyeket szép lassan megszüntettem, de vannak még olyanok is, melyek erre várnak. Érzékelem, ahogy múlik az idő egyre többet sikerül a listámról törölni. Sosem hittem volna, hogy pl. bármilyen körülöttem lévő tárgytól az első kérésre azonnal meg tudok válni és még csak fájdalmat sem érzek elvesztése/eltűnése miatt. Ugyanígy engedem el a nem kézzelfogható vágyakat is. Nem volt könnyű, de megtanultam.

7. Helyes éberség
- ez tudatosságot, majd éberséget jelent: a test, az érzések, a gondolatok, illetve a jelenségek terén. Állandó jelenlét, figyelem, tanulás az élettől.
Ez kicsit misztikusabb téma. De tény: lassan kezdem megérteni a testem jelzéseit. Még nem tudom 100%-osan „ki” is vagyok én. Meglehet, erre majd csak az utolsó órában kapok választ. Életem eseményeiből elég sokat tanultam – bár célszerűbb lett volna mások hibáiból többet tanulni, mint a sajátból.

8. Helyes elmélyedés
- ez az előző lépések jelenléte mellett fokozatosan valósul meg. Egy tárgyra való koncentrációval kezdődik, majd a meditáció Buddhánál a teljes kiüresítést jelenti.
Ezzel csak kísérletezem. Még túlságosan kötődöm a földi életemhez, még az „ember” dominál bennem és nem a „lélek”. De remélem, egyszer eljutok a megbékélés ezen fokára is.

 
Találtál benne olyan sort, vagy sorokat, melyeket igaznak, használhatónak érzel ? 
Cselekedj ezek szerint.





5 megjegyzés:

  1. A zenét sajnos technika okok miatt nem tudtam meghallgatni. Az írás elgondolkodtató, szeretem és érdekelnek az ilyen gondolatok és hasznosnak tartom!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem mondom, hogy állandóan, de néha jó és kell ilyesmiken meditálni.

      Törlés
  2. Nekem tetsző sorok, de erről már beszélgettünk.
    Ha van "vallás" - inkább nézet, szemlélet, életcél - akkor ez az, ami a legközelebb áll hozzám a hitelessége miatt.
    Azt gondolom, ha a tömeg ennek szellemében élne (és nem mást imádna)akkor képesek lennénk egymással együttélni.
    A pontokat jó nap mint nap tudatosítani, gyakorlatban használni.
    A 3-as, a 6-os, a 7-es és a 8-as amiken dolgozom, ahol hiányosságaim ill. helytelen reakcióim vannak. A zene az, amit a leggyakrabban hallgatok. :-) Jól kezdődik az év Aranyos!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy örömöt okoztam soraimmal. Tudom, nem vagyunk azért túl sokan, akik így gondolkodnak - nem baj. Ha csak pár ember próbálja önmagát megismerni, az is valami.Azt gondoltam, hogy a zene tetszeni fog :-)

      Törlés