2016. január 8., péntek

Sosem teljesülő vágyak


Ha valamit sajnálok, akkor (néha) azt, hogy kimaradt az életemből a zenével való közvetlenebb kapcsolat. Ez úgy értendő, hogy nem játszom semmilyen hangszeren, és bevallom, a klasszikus zenéből is csak a legismertebbek ismerősek, a folyton játszottak és azokkal is bajban vagyok néha, hogy melyiknek ki a zeneszerzője.
Szégyellhetném is, de nem teszem, kinek, mi fért bele az életébe, azon már így a vége felé sokat változtatni nem lehet. Írtam én többször is, hogy balszerencsés hegedűlni-tanulásom, azaz a hülye hegedűtanár volt, aki messzire lökött a hangszerektől és talán ezzel az igazi klasszikus zenétől is. (Aki a 6 éves kislány ügyetlen ujjacskáit a vonóval verte minden elhibázott hangnál….) És hiába énekeltem kórusban 8 évet – az nem olyan, mint a hangszeren játszás művészete.
Mindez úgy és azért jutott eszembe, mert ma délután láttam egy Schubertről szóló játékfilmet, aztán rákerestem a gugliban. Nem tudtam, hogy 31 évesen halt meg…(bár ez a filmből se derült ki). A wikiben elolvastam az élettörténetét – és bár ugye az ott eléggé vázlatos, de elkápráztató az a mű-mennyiség melyet e rövid pár évtized alatt alkotott. Most képzeljük el, ha még él 30 évet….
Nem tudom, ti szoktatok-e gondolkodni olyasmin, hogy „ ha még egyszer kezdhetném az életemet”… akkor mit csinálnék. Én néha, álmatlan hajnalokon gondolok ilyesmikre is – és mindig találok olyan hobbit, érdeklődési kört, munkát (mindegy minek nevezem) – amit ha még egyszer 30 éves lennék a mai eszemmel, biztos elkezdenék.
Nos, a zenélés az ezek közé tartozik.

(Hogy én mennyire „imádom”  Garrettet –is - azt el se tudom mondani…aki szívesen hallgatja/látja őt, nézze már meg e videó után következő Bach Toccata-t is !!! Félelmetesen jó.)

17 megjegyzés:

  1. Nekem a néptánc ilyen, ha úja születhetnék...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Úgy gondolom szinte mindenkinek lehet ilyen beteljesületlen vágya...

      Törlés
  2. Nekem a tánc, a balett és a klasszikus lenne.
    A komolyzenével hasonlóképpen állok, mint Te.
    Nálam D. Garrettnek sikerül a komolyzenét élvezettel hallgatni. Ehhez nem utolsó sorban hozzájárul szimpátiája (egyszerűen kedves és intelligens)és külseje is. :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy kedveled Garrettet - nem vagyok benne biztos, hogy a stílusa mindenkinek "bejön". De hogy játszani tud, az nem lehet kétséges. Mint egy őrült angyal....

      Törlés
  3. Nekem is van egy ilyen régi vágyam ez pedig a zongorázás.Énekkaros voltam de a zongorát mindig körbejártam és csodáltam.Édesanyám mikor kicsi voltam egyedül nevelt és arra nem volt módunk hogy járjak zongora órára gyakorlási lehetőség sem volt rá.Ezért korán megtanultam azt a szót hogy" nincs pénzünk rá". Ha visszamennék az időben nagyon sok mindennek kellene megváltozni ahhoz hogy másként csináljam dolgaimat!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az ábrándozásban az a jó, hogy nincsenek akadályok. Néha kell, néha jó, úgy gondolni a múltra, mintha ez is, az is megtörtént volna. Másrészről viszont gondolj arra, hogy mi minden jót kaptál - és örülj azoknak.

      Törlés
  4. Nekem 2 régi vágyam van, ami nem teljesült, képzőművész és természettudós-kutató szerettem volna lenni. Aztán úgy néz ki az egyik gyerekemből képzőművész, a másikból meg kutató lesz. Így aztán, ha nem én de gyerekeim megvalósítják az álmom :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ja, hát vannak protekciósok !!! :-) :-)

      Törlés
    2. De jó! :-) A gyerekeid váltják az álmod valóra Múltmentő.

      Törlés
    3. (Kavics:) Ide tudnék még most írni valamit, de inkább nem rontom a szép hangulatot. Az élet néha nehéz....de igyekezni kell megküzdeni vele.

      Törlés
  5. Kezdetben azt írtam volna, bízz az új életedben (reinkarnáció) - ott még összejöhet pár dolog. Viszont - bár én ilyesmikkel sem nagyon foglalkozom, van egy cikk : Reinkarnáció: számold ki,ki voltál és erre tartasz.(Ha jól számoltam, te az 1-es vagy)
    Más : igaz, írtam már, nem egyszer megteszem, ha tetszett egy könyv, (vagy ellenkezőleg) igyekszem elolvasni az írójának életét. ( pl. a készítés körülményeit is ) - meg azt, hogy miket kellett volna benne észrevennem... :-) ( Most épp' Salingerrel jártam így... de nem tartozik most ide.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ITT A CIKK
      Érdekes, elolvasni érdemes. De hogy igaz-e ? Ki tudja....

      Törlés
  6. Nem nagyon szoktam olyanokra gondolni, ha még egyszer harmincéves lehetnék, mert nem leszek :) de mai fejjel gondolkodva már biztos tovább tanultam volna a zongorázást, amit (ahhhh, de régen volt...) kicsi koromban kínlódtam a falusi műv.ház szétkalimpált zongoráján...aztán az ének tanárnő és én megegyeztünk: nem tépjük egymás idegeit és én boldogan hagytam abba.
    A Für Elise első sorait azért még eljátszanám, de csak akkor ha nem hallja senki sem :D na jó, még a Boci, boci tarkát is... :) :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Majd ha több időd lesz a "merengésre" biztos előjönnek ilyesféle gondolatok...Amikor már kevés dolog történik veled/körülötted, az ember megpróbál eseményt keresni a múltban - és többnyire talál is.

      Törlés
    2. Aranyos, ezt olyan szépen írtad, elmentem magamnak. :-)

      Törlés
    3. Köszönöm a "dicséretet". Nem csak írtam, ezt érzem, élem meg naponta...Azért adom "magvas gondolataimat" tovább, hátha valamikor, valaki egyszer majd hasznát veszi. Ha meg nem, akkor felejthető....Addig menj, nézz, csinálj dolgokat, amíg tudsz.

      Törlés
  7. En is nagy csodálója vagyok David Garrett-nek mert nagyon tud.Szerintem ez a Toccata csak a "nach Bach" cimet érdemelné, mert az eredeti, csak orgonán, sokkal nagyobb benyomást kelt és egy orgonista tökéletesen tudja elöadni- még áromzárlat alatt is (nekem van még egy lemezem, amin maga Dr. Schweitzer játsza !!)

    VálaszTörlés