2016. január 16., szombat

Szobrok szójátékból - kiegészítve...KÉTSZER IS !



Biztos ismeritek a három kis majom szobrát. Nem dicsekednék az én példányommal, mint különleges esztétikai alkotással, csak azért őriztem meg, mert egyszer régesrégesrég "figyelmeztetésképp" kaptam. Ugyanis én mindig nehezen tudtam befogni a számat - hiszen a szemem és a fülem mindig nyitva volt.... Tehát ezek az én kis majmaim:

Az én kis csúfságaim
Annak, aki nem ismerné a történetüket, elmesélem (kis segítséggel):
„A "három majom" szimbólum egy 17. századi japán templom oszlopcsarnoka felett található faragásból ered, melyen ez a bizonyos három bölcs majom jelenik meg. A  misztikus majmokat ("sambiki saru") a templom őrzőjének mondják , illetve Shuomen Kongo ( félelmetes isten, általában hat karral ábrázolják) szolgáinak. 

Az "eredeti" példányok
A majmok név szerint:
Kikazaru (eltakarja a füleit),
Iwazaru (eltakarja a száját) és
Mizaru (eltakarja a szemeit).
Japánul a "nem hallok, nem beszélek, nem látok" mondás tehát így néz ki: "kikazaru, iwazaru, mizaru".
A japán 'majom' szó, vagyis a 'saru' ugyanúgy hangzik, mint a 'zaru' (ami "nem"-et jelent), tehát a híressé vált majmok eredete egyfajta szójátékra vezethető vissza. 

 
Az ijesztő Vadjra

A három majom alapvető gondolatát a kínai Tendai szekta buddhista szerzetese vezette be Japánba, valószínűleg Kr.u. a 8.században. Ez a gondolat minden bizonnyal az indiai buddhista tanításokon alapult. Japánban ezeket a majmokat először egy ijesztő, háromszemű, sokkarú istenséggel hozták kapcsolatba, akit Vadjra-nak hívtak. A majmok gesztusai (a fülek, szemek és a száj eltakarása) festői módon fejezték ki és közvetítették az isten parancsát. Vadjra tanítása szerint ha nem látunk, nem hallunk és nem beszélünk, akkor a baj elkerül minket….” 

Manapság sem árt ezt a régi mondást észben-tartani, sőt alkalmazni.
 


Ismertető: http://charmedmit.gportal.hu/gindex.php?pg=1885475:

Képek:http://ecosphereinternational.com  és  http://charmedmit.gportal.hu

                                                                               *******
@x-től kapottakkal kiegészítve, mert egyféle magyarázata a majmoknak itt is van és én nem tudom/akarom eldönteni melyik történet az igazi:

És a küldött képet is ide teszem, mert jót mosolyogtam rajta…..
 
 
Nos, lehet így is értelmezni.....

Kavicstól is érkezett egy újabb "majom sorozat" - amin először jót derültem, ám azért pár pillanat múlva összekapcsolódott az agyamban a képsor, a ma (vasárnap) reggeli hírekkel és már annyira nem is volt kedvem nevetni...



8 megjegyzés:

  1. Valahogy az okát nem tudom, de sosem vettem a fáradságot arra,hogy ennek alaposabban utánajárjak. Ahogy az már lenni szokott... most meg elbizonytalanít az internet... pontosabban az általad "vastagon szedett" (írt) mondat,- vajon az valóban úgy lenne ? Van egy blogbejegyzés, címe : Vasárnapi tanmese - A három bölcs majom címmel,ott kissé másképp' van magyarázva. (?) - ha rátalálsz,ott olvashatod. Hagyján ! - mert lenne nekem egy képem, (igaz,most azt sem találom) - A 3 bölcs majomhoz : Mi az abszolút pletyka ? ...amikor a néma elmagyarázza a süketnek,hogy látta a vakot elesni ?... ( lehet, erre is rosszul emlékszem)

    VálaszTörlés
  2. Ennyit arról, milyen a memóriám...
    Szóval : A néma elmondja a süketnek, hogy a vak látta a bénát szaladni.

    VálaszTörlés
  3. Ismerem őket, errefelé elég gyakran "találkozni" velük médiában, itt-ott. Most van egy aktuális változata. Már nem csak hárman vannak. Négyen. A képet elküldöm emailben.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem tudom, hogy ki ismeri fel mi a negyedik majom értelmezése...

      Törlés
    2. Lehet, hogy csak nekem volt elsőre érthető. Tehát a negyedik majom Angela. Az egész világon ismert kéztartása a HAKINI MUDRA - akit érdekel mi ez, keressen rá... (segít koncentrálni, segít jó ötletek kigondolásában) ...és ez most nem biztos, hogy a legjobb taktika Németországban.

      Törlés