2016. január 13., szerda

Tél van....



Még a múlt heti „alaszkai” időjárási helyzetről kaptam egy kedves olvasómtól fotókat. A város déli határában lévő, kedvelt séta- és kirándulóhely, a malomvölgyi parkerdő, igencsak szomorú képet mutatott az ónos eső után.
„..A Mecseki és a Malomvölgyi parkerdő területein a turistautak jég- és hó-borítottá váltak, a fák ágaira jég- és hótakaró rakódott, a hidak és az átereszek is csúszóssá váltak. A parkerdei játszó- és tornaszereket, az épített műtárgyakat kivétel nélkül hó és jég borítja. A kialakult balesetveszélyes helyzet miatt a Biokom Nkft. kénytelen felfüggeszteni a parkerdei területek látogathatóságát….” Olvashattuk itt: http://www.pecsma.hu/idojaras/havazas-johet-hetfon

Ugyan már túl vagyunk az eseményen, de riogat a meteorológia, hogy újabb havazás, netán ónos eső érkezik….És tudom, hogy január van és ez a tél ideje – de valahogy nem kívánom én már a havazást, meg a jeget.
A képeket  Andreának köszönöm !








6 megjegyzés:

  1. Emlékezetem szerint a parkerdők látogatási tilalma keddre (?) -(01/12) - fel lett oldva. Nem kritika ! - (ahogy a farkaskaland idején is ) -kérték ne látogassák az erdőt,- mégis nekiindultak az emberek... most is,- a tiltás ellenére - elég sok fotót láttam a "szabályszegőktől." * Viszont pl. a sípálya üzemelt, ( az a rész nem volt tiltott) - stb. Való igaz, eléggé sok a "riogatás," - ( 4-5... nappal korábban elkezdik,- mintha az lenne a legfontosabb téma ? (- vagy ne mással foglalkozzanak oly' sokan )- * Jut eszembe (...) pl. a lakossági tűzifaellátás,- meg nem is szívesen gondolok vissza arra, mi minden változott 2016 januártól. Talán szerencsés ?- vagy 5-6 napja... tv.híradókat sincs módom nézni,- lassan kezdem megszokni ! :-) )

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lehet, hogy a képek az erdőbejárási tilalom elrendelése előtt készültek.....

      Törlés
  2. :( mint tavaly a Pilisben...rettenetes látvány volt még fotókon, filmeken is, hát még a valóságban.
    Hatalmas pusztítás volt akkor is. Nagyon sajnálom a fákat, mert hiába ültetnek helyette újakat, harminc-negyven év, mire megnőnek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én arra emlékszem - azt hiszem ez is tavaly volt, hogy imádott Szlovéniámban milyen félelmetesen szörnyűséges ónos eső esett, s hogy mennyi kár keletkezett emiatt. Van a természetnek néhány kegyetlen "tréfája " is...A csoda azonban az, hogy a természet - még ha lassan is - de képes megújítani önmagát. Nekünk, ha levágják egy ujjunkat, nem nő másik. Ebből is látszik, hogy mi vagyunk a tökéletlenebbek.

      Törlés
  3. Orsi, de itt legalább az időjárás pusztított, amikor módszeresen irtanak ki erdőket én akkor jajgatok nagyon. Ez persze ezeknek a fotóknak a látványát nem kisebbíti. Harmónia és pusztulás.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Minden alkalommal, amikor hatalmas szörnyűséges irtásokat látok, felforr az agyvizem. Nekem SENKI nem tudja megmagyarázni, hogy ez így jó, hogy így kell csinálni. A tarvágás az gyilkosság. Persze tudom, hogy a "normális" erdőművelés lassabb, nehezebb, de sokkal, sokkal kegyelmesebb módja a fakitermelésnek, mint ez, amit mostanság művelnek.
      Más téma a speciális céllal ültetett nyárfás. Azt megértem, hogy azért ültették, mint a sárgarépát: ha megérett, elfogyasztjuk. De a természetes erdőt jobban kellene védeni !

      Törlés