2016. február 22., hétfő

100 éve is….


Pepi bogjában (http://csetresz.blogspot.hu/) szerepelnek rendszeresen régi újságokból kimásolt cikkek. Én nagy élvezettel olvasom, s már régebben megígértem, hogy előkotrom a nálam lévő, hasonlóan régi újságokat, s kimásolok azokból is érdekességeket. Persze nem tudom, mindenki értékeli-e ezeket… Én néha mosolyogtam, néha elgondolkodtam a most kiválasztott és kifotózott hirdetéseken. Túl sokat nem változott a világ 100 év alatt, mindenki eladni, eladni, eladni akar és a cél érdekében a leghihetetlenebb, leghangzatosabb szövegeket írják. Íme néhány kis hirdetés:


Ebből válogattam...
Nem ismerték még a szilikont....

Ezeket ma is reklámozzák - kicsit modernebb formában
A Meinl kávé még ma is ismert és az elhízás ellen is küzdünk
Még egy kebelformáló készítmény reklámja - és egy érdekes kályha...

Stoppol még ma valaki ? Nem hinném. Eldobós társadalom lettünk...de csodatévő gyógyítók ma is akadnak
Egy lipcsei és egy bécsi hirdetés

Beszélgetőgép helyett van Internetünk - de revolvert (sajnos) a mai napig használunk
Tudod-e, mi a különbség pisztoly és revolver között ? 
Revolver: általában 6 lövetű öntöltő forgótáras maroklőfegyver, Samuel Colt találmánya a XIX.sz közepe tájáról, a Vadnyugat legendás-emblematikus fegyvere.
Pisztoly: szintén öntöltő maroklőfegyver, melynél a tölténytár a fegyver markolati részében található.


És találtam egy érdekes tudományos cikket is. Már akkor is foglalkoztak a napenergia  hasznosításával: 






8 megjegyzés:

  1. Fodorka, miért változnánk mi emberek?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, alapvetően azt hiszem nem változunk, de a 100 év előttihez képest körülöttünk igen sok változás történt, s ehhez azért alkalmazkodunk (többnyire) - de azt hiszem alapjaiban nem sokat "javultunk" megteremtésünk óta. Pedig lett volna rá idő.

      Törlés
  2. Imádom ezeket olvasni!:) A bevált kebelkészítmények... :D Kösz, felvidítottá!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jó sok volt ezekben az újságokban, csak párat válogattam ki - de tény megmosolyogtatóak. Nekem a szövegek stílusa is tetszett.

      Törlés
  3. Nincs új a nap alatt, ahogy már a villanyautó is száz évvel ezelőtt feltaláltatott. A jövő találmányai már jó ideje itt vannak közöttünk, aztán évtizedekre elfelejtődnek, és újdonságként előjönnek. Jó ezeket ismételten olvasni, és rácsodálkozni...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Meggyőződésem, hogy rengeteg olyan dolog létezik ma már a valóságban is, amit csak sci-fi szinten ismer/olvas az emberek nagy része - mert titokban tartják. Sok téren előbbre vagyunk, mint az általánosan köztudott. Hogy miért nem alkalmazzuk ? Hát ez itt a nagy kérdés.....Nem tudom rá a választ.

      Törlés
  4. Véleményem : minden csak idő kérdése, ill. "minden szekrényben van egy csontváz, ami előbb-utóbb kiesik onnan " - vagy hogy. Továbbra is csak azt tudom javasolni,- nem kell minden "hírt" egy-két cikk alapján minősíteni. (elhinni) - Sajnos,a legtöbben (?) - megtalálják azt az 1-2 cikket, amivel ők egyetértenek... ( azaz a saját "igazukat érzik benne viszontlátni / igazolódni)
    Más : természetesen,ki-ki múlassa az idejét azzal, amit jónak érez. (Facebookosok bizonyára tudják)a Régi Pécs oldalon (?) - vannak kimondottan pécsi (régi) reklámok / hirdetések. ... nem lepne meg, ha erre sem emlékeznék jól. ( mint - lassan - már mindenben kételkedő...)

    VálaszTörlés
  5. A homlokkötő "kivágta" nálam a biztosítékot.. egy-két önsanyargató találmányról már olvastam, de ez eddig még ismeretlen volt számomra.

    A napenergia hasznosítására már akkor is odafigyeltek! Kár, hogy ilyen sokáig tartott/tart a tényleges használata.

    VálaszTörlés