2016. február 12., péntek

A pécsi „cserkész szobrok” története KIEGÉSZÍTVE !



Elöljáróban: először csak kettő cserkész-szoborfotóm volt, majd megtaláltam hozzá a harmadikat. Már kész volt az anyag, amikor megérkezett – egészen váratlanul – a negyedik képe is. „Ő” már nem áll hősiesen, és annyira, de annyira hűen tükrözi az életet, még szobor voltában is: voltunk fiatalok, erősek, aztán csendben, észrevétlen  tönkrementünk, majd elfeküdtünk, s lassan a moha és a fű lepi be testünket….
(Nem szerkesztettem át a képeket. Meghagytam az első variáció szerint, mert így tükrözi a valóságot.)



Egyszer volt, hol nem volt….talán így kellene kezdenem a mai mesét, mert amit leírni szeretnék, inkább már a mese határát súrolja, olyan kevés tényszerű adatot fogok tudni majd felmutatni.
Megírom, közreadom mégis, mert „nyomozásaim”  közepette kiderült, hogy nem én vagyok Pécsett az egyetlen ember, akinek mond valamit ez a két szó: „Cserkész szobrok”

Messzire kell visszamennem. Egészen kicsi gyerek voltam, amikor először láttam két cserkész szobrot az egyik, utcánk-beli kertes nagy villa udvarában. Mint  rendes, kíváncsi kisgyerek, érdeklődtem kilétük után, s a következő mesét mondta nagymamám, vagy nagyapám – sajnos, nem tudom, ki volt az első mesélő, hiszen a történetet többször is hallottam.
"Volt egyszer régen egy cserkész-tábor valahol, talán a Balaton partján, ahol a táborozás során az egyik fiú, aki nem tudott jól úszni, fuldokolni kezdett. Mire segítségére sietve egy másik cserkész társa is vízbe ugrott. Kihúzni azonban nem tudta, így hát mindketten a vízbe fúltak. Az ő emléküket őrzi ez a két cserkész szobor…."

Jó, ezzel a történettel éltem kb.65 évet. Elköltöztünk persze abból az utcából régen, ám ha arra jártam, mindig kerestem szememmel a szobrokat – de nagyon régóta sehol se látszottak. Igaz, új gazda került a házba, hatalmasra nőttek a bokrok is. Talán valahová beljebb vitték – gondoltam/reméltem.
Aztán 2007-ben, a Lilivel sétálva, a város másik végében, egy családi ház kertjében egyszer csak mit látok ? Hát az egyik cserkész szobor áll ott ! Kicsit körbe-leskelődve, hamarosan a párját is felfedeztem. Másnap már fényképezővel mentetem, s bebocsátást kértem – elmesélve a szobrok általam ismert történetét. Engedélyt kaptam a lefényképezésükre. Megtudtam, hogy jelenlegi tulajdonosuk a szobrokat a vásárban vette, de ő sem tudott semmit a szobrok történetéről.
Nagyon örültetem, hogy gyerekkorom egy picike darabját – az amúgy egyre kevesebb közül - újra megtaláltam.

Egy ideig szándékomban is állt írni róluk – de (mai napig nem tudom az okát, ám talán „felsőbb utasításra”) végülis nem számoltam be sem a szobrokról, se az általam ismert történetükről.
Úgy egy hónapja tízmilliomodszorra  sétáltam végig a Gyükésbe vezető utcán. Teljesen gondolatok nélkül, csak időnként feltekintve, hiszen szinte minden kavicsát, kerítésdrótját ismerem ennek az útnak, Lilivel olyan sokszor jártunk erre.
És akkor megint csak csoda történt – mint  vasat a mágnes – úgy húzta a tekintetemet egyszer csak egy ház kertje, pontosabban, a kertben álló szobor. Lehet, hogy fel is sikkantottam - senki nem járt arra, akár meg is tehettem, de nem emlékszem…. Azt viszont tudom, hogy a  döbbenettől földbe gyökerezett a lábam. Ugyanis mit láttam ? Egy cserkész szobor állt a kert közepén !! Soha, SOHA nem láttam itt ezt a szobrot…
Azonnal elindult a hangya a fejemben, hogy került  ez ide ? és hol a párja ? Nem én lennék, ha nem kezdtem volna azonnal lázas kutakodásba. Már másnap elmentem arra régi címre, ahol 9 éve a két szobrot felfedeztem. Bár a bokrok rendesen megnőttek ennyi idő alatt, de azért csak csak meg tudtam állapítani, hogy ott megvan még mindkét szobor. Na jó, de akkor mi ez, ki ez a harmadik ? Honnan került ide ???

Egy ilyen sztorit csak nem hagyok elszaladni az orrom előtt, anélkül, hogy ki ne nyomoznám a teljes történést !
Becsengettem az újonnan felfedezett szobor "házába" – ám senki nem volt otthon. De volt névtábla. Hazajöttem, első dolgom volt rákeresni a névre. És ugye….hát igen, ilyen a net, megtaláltam a tulajdonost, telefonnal, E-mail címmel, stb…
Azonnal írtam is, elmondva, ki, mi vagyok, s mi után érdeklődöm.

Rövidesen személyesen is megismerkedtem a ház lakóival, a 3. cserkész szobor tulajdonosaival. És hogy mik derültek ki beszélgetésünk során, azt végig le se írom, mert abból 3 kötetes regény lenne. Két régi pécsi ha találkozik….
A cserkész szoborra vonatkozó infókat viszont akkor ezennel megosztom:
Tehát: eredetileg négy (!) szobor készült, két cserkész és két levente alak. Egy olyan család készíttette, akiknek mind a négy fia elesett a háborúban. Eredetileg az ő kertjükben álltak a  szobrok – de amilyen zord és zavaros az élet és a világ, a négy testvér-szobor három felé szakadt. Hogyan, miképp, - talán senki sem tudja a pontos mesét...
Bár már igen szép korúak, de hárman még egész jó állapotban vannak. Kedves vendéglátómtól tudtam meg, hogy a negyedik  annyira tönkrement, hogy már felállítani sem lehet, egy családi ház kertjében egy bokor alatt „alszik” csendesen, talán mindörökre. 
Nos, ha nem is  egészen részletes és pontos története ez a szobroknak, de mégis valamennyi a meséjükből. És ha máshol sehol, hát itt, a net mesebirodalmában újra egymás mellé kerültek a testvérek....

Nem akartam a negyedik rom-szobor tulajdonosát is zaklatni egy fotózás kedvért, mert én így is elégedett voltam a történettel. De lám, tényleg vannak csodák, mert egy napon mégiscsak megkaptam annak a szerencsétlen negyediknek a fotóját is !
Megtaláltam a négy testvér-szobrot, ám azt sosem fogom tudni kitalálni, miért hányta-vetette őket ennyire szanaszét a sors – de bizonyára így volt ez megírva a „nagy könyvben”.
Én csak annyit tettem most, hogy létüket ebben a virtuális formában próbálom megőrizni, ha nem is az örökkévalóságig, de még talán egy darabig….
                                                                                                     ***************
Csak egy utólagos megjegyzés: nagyszüleim cserkész vízi-mentős sztorija is igaz, de a szobrok nem emiatt készültek. Akit érdekel, itt olvashat róla:
„…A szombathelyi Fiúkereskedelmi Isk. 49. sz. Berzsenyi cserkészcsapat cserkészei 1936 nyarán a Rába-parton, Németszecsőd határában táboroztak. A meleg nyári napon a cserkészek a folyóban fürödtek, parancsnokuk, Radics Dénes a parton őrködött felettük. A 17 éves Gárdos Lászlót elkapta a Rába sodrása. Radics Dénes a vízbe vetette magát, és mindketten a hullámok közt lelték halálukat. Németszecsődön a régi temetőben temették el….”
                                                                       
                                * * * * * * * * * * * 
Érdekes és értékes fotókat kaptam @ x-ről. A cserkészekből hármat szobor alakban, a negyediket domborműként lehet a fotón látni. Mindezek egy Éltető nevű család Székely Bertalan úti házának kertjében voltak régen. Nos, ennyivel tudtam kiegészíteni a cserkészek történetét. Milyen nagyszerű lenne, ha valami véletlen folytán az esetleg még élő rokonok rábukkannának ezekre a képekre, s megírnák azt, ami előlünk/előlem még mindig rejtve maradt: a cserkészek igazi történetét.

Ne tévesszen meg senkit a cserkészkalap. nem a szobor része, csak valószínű rátették a fotózáshoz
A negyedik cserkész (jellemzője: nincs sapkája) eredetileg még csak dombormű formában látszik a ház falán



26 megjegyzés:

  1. Kezdetként : van vagy volt bizonyos vonzódásom a cserkészethez kb. 60 éven át,sosem tudtam eldönteni, a gének vagy csak a gyermekkorom történéseimiatt kedveltem én másoknál jobban azt a szemét,piszkos stb.úttörő mozgalmat ? (kb. manapság így mondják ?) - Más idők voltak azok, az ötvenes évek, amikor utcára vinni nem volt szabad - sem célszerű - pl. cserész derékszíjat,vagy a fokost ( Jamboree)vagy a hadifogságból hazahozott USA katonai hátizsákot.Na, ne bonyolítsam,mert még a végén eljutok addig,hogy mit jelent az,ahogy a kezükön tartják az ujjaikat,vagy a Légy résen !
    (2) Meg nem mondom mikor, 2012-vagy 13-ban vagy a Pécs Története, vagy a Régi Pécs Facebookra felraktam a 3 cserkész fotót,- kérdezve,hátha tud róluk bárki is, majd valaki (?) minden megjegyzés nélkül felrakott 2 fotót. Ritka eset,hogy én azt (anno) elmentettem és még meg is találtam a fotóim között. majd átküldöm e-mailben. Átnéztem vagy kb. 2000 régi - pécsi- képet (ha nem többet) - persze nem találtam meg a említett Facebookokon. Igaz,volt egy időszak,amikor - valami hiba folytán - onnan is törlődtek a képek. Talán ennyit most,+ majd még egy keveset a 2.részben.

    VálaszTörlés
  2. (2)Lehet,csak nekem zavaros kissé ? Ha jól értem, van két szobor (a régebben megtalált) és van "újabb" két szobor (közülük az egyik a "fekvő.)- vagy 3 helyen lennének ? Majd nézzed meg az e-mailban küldött fotókat,- Nem vitatom a megállapításaitokat,de mintha mindegyik cserkész ruhában lenne ?- (nem levente) - persze,attól még lehetett cserkész ruhában is "leventéskedni." ( bizonyára)Összegezve : mindenkinek dicséret, szép kutatómunka volt !
    (3) kimaradt : bár munkát adni nem akarnék... volt egy olyan érzésem, esetleg majd a lerobbantott volt újhegyi erőmű,vagy az eltűnt (?) (pécsi) Eiffel-torony makett lesz a téma.

    VálaszTörlés
  3. Hát azt hittem, érthető voltam. Szóval a 4 szobor 3 helyen van. Az első kettőt találtam meg ugyanabban a házban évekkel ezelőtt, most fedeztem fel a harmadikat, és ott tudtam meg, hogy létezett egy negyedik is.
    Nem akartam belemenni (habár végeztem kutatásokat a neten), mi a különbség a cserkész és a levente között. Még fotókat is kigyűjtöttem. (öltözet, jelvények, stb.) De túl bonyolítani nem akartam, egyébként is, meggyőződésem, hogy ez a téma csak pár ember számára érdekes.
    Az erőművel is szeretnék foglalkozni - remélem össze tudok szedni annyit, amennyi egy "megemlékezéshez" elég lesz.

    VálaszTörlés
  4. Nagyon érdekes ez a szobortörténet, sosem hallottam ezekről a szobrokról. Tehát nem csak az angyaloknak vannak rejtélyes történeteik.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Úgy látszik, ezek a régi szobrok "megkeresnek" engem. Tán azt akarják, hogy végleg ne menjenek feledésbe. Hát én megtettem, ami tőlem telt....

      Törlés
  5. Úgy látszik, kedvelnek az Angyalok!
    Az erőmű felrobbantása megdöbbentett, mert úgy tudtam, védelem alatt állt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Felmentették az épületet a védelem alól, mert annyira rossz állapotban volt, hogy csak a lebontás volt az egyetlen megoldás.

      Törlés
    2. Holnap írok róla... nagyon sajnálom/és/vagy szégyellem....

      Törlés
  6. Nagyon jók kis cserkész szobor felfedezéseid, és hozzá a leírás.
    Az én Édesapám is volt cserkész, ha nem csal az emlékezetem még valahol van egy fotó is róla.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Be kell valljam, sosem érdekelt annyira a téma,hogy kutakodjam utána. Most elég sok mindent megkerestem és találtam a cserkész-levente témakörben. Van még új a nap alatt - csak keresni kell.

      Törlés
  7. Annyira élveztem ezt a bejegyzésed (is), olyan érthetően és érdekfeszítően írtál a történetről, ahogy egy regényben szeretem. :-)
    Kár a 4. szoborért, talán valaki "felkarolja" és rendbeteteti még.

    VálaszTörlés
  8. Huhh, ezt de jó volt olvasni! nagyon érdekes volt, titokban egy kicsit reménykedtem, hogy a végén arról írsz: valaki felkarolja a negyedik szobor felújítását...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem reménykedem ebben. Ha a tulajdonosa nem teszi, kinek lenne ez érdeke ? Sokkal fontosabb alkotások is nap mint nap megsemmisülnek. (Majd holnap olvashatsz egyről.)

      Törlés
  9. Nagyon érdekes volt olvasni a cserkésszobrok történetét. Én csak egy cserkészkútra emlékszem a Mecsekben, amely fölött egy cserkészliliom volt a fölötte levő kőbe faragva.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hogy te miket tudsz ! Én nem is tudom, hol volt a cserkészliliomos kút !

      Törlés
    2. A cserkészliliomos kút a kőlyuki völgyben volt a 70-es években, ha arra járok le fogom fényképezni, ha még megvan.

      Törlés
  10. Re:kyOrsi
    Előbb most a máriakéméndi angyalszobrokat karoljuk fel, mert azok megmentése már folyamatban van. Tenni akarók figyelmébe ajánlom a segítség lehetőségét: http://baranyaidombsag.ucoz.hu/index/0-25
    Ennek a blognak az írója már nagyon sokat segített az angyalszobrok küzdelmében és nemcsak anyagilag, hanem tárgyalások, egyeztetések, útkeresések vonatkozásában is. Megérdemelné azt az örömöt, hogy kedves barátai, ismerősei is segítő kezet nyújtsanak az angyalok megmentéséhez.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Biki Endre Gábor: nagyon köszönöm, hogy megírtad ezt az információt!

      Törlés
    2. Köszönöm, hogy itt is "reklámozod" szép célunkat. De hogy ilyen szépen gyűlik a pénz, annak szervezésében te vagy a nagymester ! :-)

      Törlés
  11. Nem szívesen lennék én Aranyosfodorka helyében... aki készül a volt erőmű rombolásról írni. Így aztán csak annyit ( érdekesség lenne ?) 100 éves volt (?) a 47.sz. (PCF) Szent László király Cserkészcsapat (Pécs) van honlapjuk is,- igaz sokkal aktívabb a Facebookjuk... ( El is képzeltem, hogy felrakom ott - nekik - a 4 cserkész történetét...de aztán "elálltam tőle." Valahogy a napokban elegem lett a sok kutakodásból,így aztán az említett pécsi (zsidó) cserkészcsapat cikket a megszűnt Pécsi Szemléből sem kerestem ki... talán majd máskor.)( Lehet,rosszul emlékszem ÁMOS ?... volt a nevük .. vagy keverek valamit.) Lenne még egy "gondolatom" - de talán azt sem most.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kivételesen nem bánnám, ha "reklámja" lenne ennek a négy cserkésznek. Hátha valami közelebbit, biztosabbat is meg lehetne tudni valakitől....
      Erőmű és egyebek holnap látnak napvilágot. Még alszom rá egyet....

      Törlés
  12. Én most találtam rá erre a csodálatos írásra. Én Cserkész segédtiszt vagyok és már is megosztottam az összes cserkésztestvéremmel :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tudtam valami kellemes hírrel szolgálni :-)
      Ha - véletlenül - valamit még ki tudnál nyomozni a szobrokkal kapcsolatban, kérlek, oszd meg velem. Sose lehet tudni, néhány "néma" szobor mikor kezd el "beszélni"....

      Törlés
  13. Kedves Aranyosfodorka!
    Cikkedet olvasva azonnal írok neked!
    Mint Pécsi cserkész segédtiszt, és a "Gyükésbe vezető utca" lakója mindig kissé irigykedve lesem az ismerős utcámbeli család kertjét vigyázó cserkész szobrot...
    Ezúton vállalnám cserkész tiszt feleségemmel, hat gyermekünkkel a negyedik szobor befogadását, felállítását, és megőrzését méltó módon az utókornak!
    Ha módodban áll, kérlek keress meg az alábbi elérhetőségeken. Üdvözlettel, István Balázs +36304564476 istvanbalazslaszlo@gmail.com

    VálaszTörlés