2016. február 26., péntek

Két kép - csak úgy....



Nehezen haladok a "kutatással". Kétszer voltam már a levéltárban, egy délutánt is a könyvtárban töltöttem. Egyszerűen nem akarom elhinni, hogy egy neves, szép pécsi épületről semmi, de semmi dokumentumot nem lehet fellelni. Egyelőre folytatom a kutatást. Néha gondolom, rosszabb vagyok mint a bulldog, nem akarom a "csontot" elengedni semmiképp... 
Addig is - ne kérdezzétek hogy, csak úgy egész véletlenül - a netes keresgélés közben, az érdekes világ oldalán találtam két képet. Jobb híján ezt mutatom most meg - mivel ’”megállt” a szemem rajtuk, hát bemásoltam ide.

A csoda gondolta, hogy a vesekövem ilyen szépséges… de egy biztos, fájni azt nagyon tud, akármilyen gyönyörű is…

Vesekő a mikroszkóp alatt. Látszik miért olyan fájdalmas.

Egyszerűen hihetetlen hogy mi mindent kibír egy magocska. Mennyivel többet-érőbb, mint mi. Bennünket egy nap múlva sem lehet életre kelteni, ha egyszer megfagytunk….

32 ezer éves fagyott magból csíráztatott virág. Szóval van remény....


12 megjegyzés:

  1. Én is bulldog vagyok, megértelek. A magok azok csodát hordoznak magukban, rég tudjuk. 32 ezer éves? nem semmi.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A kis virág, vagyis magjának "története" valóban szinte hihetetlen. De cáfolni se tudom. Emiatt én akár hajlandó vagyok azt is elhinni, hogy ha találnak valahol egy mamutot - akkor előbb-utóbb majd tudnak kreálni belőle újra egyet.

      Törlés
  2. Na, igen ! - régebben én is "éreztem olyasmit," hogy másoknak "kikaparjam a gesztenyét." Persze, ez ne szegje kedved... (kérdés már csak az, megéri-e ?) Én ma a medvehagymánkat fotózgattam... :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mint írtam, buldog vagyok. Egyelőre szívósan kapaszkodom az elképzelésembe....

      Törlés
  3. Csodás az a kis virág! Az élni akarás ott mélyebben van kódolva. Miért?

    A vesekőről a kép is érdekes, még sosem láttam. Az első felületes pillanatban azt hittem a levéltári papírokra nagyítottál rá. :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Holdgyöngynek is írtam: valóban szinte hihetetlen, hogy egy ilyen régiséget újra tudtak éleszteni. De ha "csak" elírták és nem 32 ezer, hanem 32 éves volt a mag - akkor is lehet csodálkozni. Meg talán reménykedni.És esetleg bizonyos dolgokra magyarázatot találni - ha úgy rendesen lelkezd az ember gondolkodni.
      A veseköves "első meglátásodon" jót mosolyogtam...:-)

      Törlés
  4. Fantasztikus képeket találtál!
    A teljesség igénye nélkül, amik első pillanatban megragadtak.
    A legmegdöbbentőbb az "Észak-Korea és Dél-Korea éjjel". Aztán jó lenne tudni, kik fekszenek az azeri sírban, és azt is, hogy a templom ajtajára kiakasztott babák szülei miért döntöttek így.
    Érdekes foglalkozás lehetett fürdőruha ellenőrnek lenni. :-D
    S nagyon kíváncsi lennék rá, mivel magyarázzák, hogy az újságírónők nem ülhetnek a férfiakkal teli teremben székre.
    Ha a képen egy napi hordalék és szemét látható, ami fennakadt az egyik kínai folyó gátján, akkor merem remélni, hogy a zöme hordalék és nem szemét.
    Kösz a képeket! És ezt találtam a 32 ezer éves magból kikelt virágról:
    http://index.hu/tudomany/2012/08/24/kihajtott_a_32_ezer_eve_megfagyott_viragmag/

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De örülök, hogy megnézted a többi képet is! Tényleg csak olyan "véletlen-szerűen" választottam ki ezt a kettőt a sok érdekesség körül. Én szívesen nézek/olvasok ilyesmiket, szinte minden esetben meglódítja a fantáziámat - és szeretek ilyenekről meditálni. (Még mindig jobb, mint napjaink helyzete...)
      A baj csak az, hogy erre "mifelénk" valamiképp felgyorsult az idő - egyszerűen képtelen vagyok a 24 órába belepréselni a terveimet,elképzeléseimet,vágyaimat :-)

      Törlés
  5. Szépek a fotók...Én is arra gondoltam az első pillanatba, mint kavics, hogy mivel irtad hogy levéltárba "keresel" igy joggal gondoltam, hogy levéltári papirok...
    Még nem volt idő a videókat megnézni... de majd arra is sor kerül..
    Szép hétvégét! A cicákok jól vannak?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Milyen kis figyelmes vagy - hogy rögtön összekötötted a levéltári kutakodásomat a makro-fotóval.:-) De igazatok van - tényleg hasonlít valami papírféleségre is (csak ne okozna olyan szörnyű fájdalmat).
      Macsekok jól vannak, köszönöm kérdésed - perpill itt bent szunyálnak, de ha dél felé most már melegebb a nap, sokszor kiülnek a kerítésre napozni, meg nézelődni.

      Törlés
  6. Nem kritika ! ( véleményem)-máskor is mondtam már : " a polihisztorok kora lejárt" - vajon van-e "értelme" (gyakorlati haszna ?) a mindent tudni akarásnak ? - Hagyján !- mert a "morfondírozással" még csak-csak egyetértek, de a számítógép előtt eltöltött órák sokaságával már kevésbé ! Igaz ! - még a leghülyébb hír után is gyakran elhangzik (tv) -ha többet akar megtudni, nézze meg a neten. [ na,-én mentem olvasni ! ... kellően szenvedek a Rozsban a fogó - val... (új fordítás) ami ugyebár a Zabhegyező volt... Ha már "nem bírom" - akkor meg Gyarmati Fanni naplója (I.kötet) (1935-1940)

    VálaszTörlés