2016. február 14., vasárnap

Pécsújhegyi erőmű volt – nincs…

Miképp a vasúthoz, a mecseki bányászkodáshoz is erős, családi okokból épült/fonódott szálak kötnek. Annyira bennem élnek a gyerekkori, komlói képek, érzések ! Valahogy ijesztőnek tűntek nekem régen a bányászok (bocsánatot kérek tőlük az évtizedekkel ezelőtti, visszaidézett gondolatért), szóval ilyennek gondoltam az ördögöket. Lentről, a mélyből jönnek, koromfeketék, csak a szemük világít, kis lámpásaikkal, mint titokzatos lények, szálltak ki a kasból, fejükön mókás kobakokkal….

De láttam őket május elsejei felvonuláson, gyönyörű bányász egyenruhájukban is, és ezt se értse most félre senki – azokban a május elsejékben erő volt, ott volt az összetartozás érzése. És engem most, visszatekintve, túlzottan nem érdekel, hogy akkor Rákosi Mátyást, vagy másvalakit éltető táblákat és vörös zászlókat vittek. A bányászok talán a legerősebb, legnagyobb, leginkább összetartó munkás-egység voltak.
Itt a Mecsek alján volt hagyományuk, múltjuk, amit ápoltak, tiszteltek. Bányásznak menni nem volt szégyen, sőt. Komlón előbb volt lakásuk, mintha Pécsett tanítónak állnak, vagy irodistának, ők vették az első hűtőszekrényeket és automata mosógépeket, tévéket. Volt pénz – volt miből…
Igen, ezért a jólétért naponta kockára tették az életüket. S volt, aki reggel elbúcsúzott sichtre indulva a családjától és soha többé nem tért haza….
(Itt olvashatsz valamennyit a bányász-zsargonból: http://pilisiszenbanyak.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=1181170 )

Nem akarom én most a mecseki bányászkodás hosszú múltját ismertetni és úgy gondolom, kár lenne feszegetni kezdenem azt is, hogy miért alakultak így a dolgok, ahogy. Bezártak a bányák, szó szerint földönfutóvá lettek a bányászok (A volt –komlói- bányászok közül talán még mindig vannak Spanyolországban.) Szétesett valami csodás egység, aminek legalább az emlékét kellett volna megőriznünk. De nem.
Ez itt Magyarország. A pirosfehérzöldszittyamagyarság az nagyon fontos – de az, hogy – miképp pl. a németek – legalább néhány bányaüzemet ipari műemlékként megőrizzünk, arra nem volt sem erő, sem akarat. Ha azt mondom, ebek harmincadjára ment minden, akkor keveset mondok.

Évekkel ezelőtt jártam István aknán http://aranyosfodorka.blogspot.hu/2011/08/mult-nyoman.html  - már akkor sem láttam semmi reményt felélesztésére. Aztán idén januárban is jött hír róla:
Várom a legújabb fejleményt, oda miféle pokolgépet fognak telepíteni, hiszen nagyobb, mint a most megsemmisített újhegyi „erőmű”. Nem kis feladat lesz a földdel egyelővé tétele.




 

Persze, ha van akarat, (és megfelelő kapcsolat) minden sikerülhet. Pár napja földdel vált egyenlővé egy olyan épületegyüttes, melynek egy része egy évvel ezelőtt még műemléki védelem alatt állt. Aztán sitty-sutty, egyszer csak már a nem volt műemlék, és pár napja szépen felrobbantották. Így kell ezt kérem csinálni.
Akit érdekelne a most föld színéről eltüntetett épületegyüttes múltja, itt olvashat róla.


Nem tudom és nem értem, hogy miért ilyen ez a nép, hogy miért nem értékeli, őrzi jobban  közel-múltját és miért sírja vissza Mátyás király, vagy Zrínyi Miklós, vagy bárki „magyarhős”  uralmának idejét. Nekünk az sose jó, ami a miénk volt pár éve, amit saját kezünkkel építettünk, mert most épp más muzsika szól a rádióból, mással etetik az agyunkat. Rettenetesen szeretjük elfelejteni, s ami még nagyobb szégyen, letagadni azt, ami volt, amik voltunk tegnap. Lovasnemzet, turulmadár, rovásírás…az igen. Attól rögtön dobogni kezd a jó magyar szíve. Mocskoskomunistabányászok életének emlékétől meg hát ugye… szóval attól nem annyira. Vagy csak keveseké.

Azt viszont nem értem, hogy pár száz, vagy ezer km-re odább, Németországban, miért gondolkodnak másképp az emberek ? Miért képesek megőrizni értékeiket ? És itt nem csak a Ruhr-vidék bányászkodással kapcsolatos létesítményeikre gondolok… (Látta, tudja valaki olvasóim közül, mik létesültek ott a felhagyott bányaépületek helyén ? Érdemes rákeresni….Pl: http://epiteszforum.hu/a-fenntarthato-epiteszet-avagy-a-ruhr-videk-ujjaszuletese  de másutt is vannak anyagok.)  
Annyit elismerek, hogy itt-ott vannak mecseki „bányász emlékhelyek” – de az „egészhez” viszonyítva ezek csak szegényes morzsák. EGY KŐ ÁLL EGY BÁNYA HELYÉN ????? EZ EMLÉKMŰ ??? vagy egy alaktalan márványszobor, ami a szén- és uránbányászok emlékét akarja idézni ???


 A mecseki bányák voltak a „mélyművelésű bányák” (Zobák–bánya volt a legmélyebb). A mecseki szenet kokszolták - vitték Dunaújvárosba. Az újhegyi erőmű mellett volt a Szénelőkészítő (mosó) – azt is lerobbantották régebben. Itt a szénporból csinálták a slammot. (=iszapszenet) De említhetem Szászvárt / Nagymányokot itt a szénporból csinálták a brikettet  (tojásszén). Bezártak a vasasi bányák, és utoljára a gyükési külfejtés halálgödrébe halt a mecseki szénbányászat.
Hogy ezek most már idejétmúlt dolgok ? Megnézném, mit csinálnánk, ha a „hatalmasok” elzárnák a gázvezetékeket…..  
Azok a néha-néha hallható egércincogások: hogy vájárképzés indul, hogy lehet kapni vasasi szenet, hogy megnyit újra a hidasi bánya – hát ezek elvesznek a (z)űrben…

Persze az után is lehet nézegetni a neten, hogy milyen előzményei voltak ennek a pécsi épület-robbantásnak. Lehet mindenféle indokokat kitalálni, hogy ez miért következett be. Egyet nem lehet: azt mondani, hogy „mi” azt AKARTUK, hogy megmaradjon. Mert nem akartuk. És most már hiába is akarná bárki. 


Bocsánat, hogy elkanyarodtam az eredeti témától, az újhegyi erőmű felrobbantásától, s hogy ilyen hosszan siránkoztam. De ha valami – hát a mecseki bányászkodás NYOM NÉLKÜLI megszüntetése, szinte földről eltörlése nekem nagyon fáj.
Itt hallható a több pécsi templom harangtornyából is megszólaló bányászhimnusz, mint a mecseki bányászkodás gyász-zenéje:
http://www.gulacsi.hu/sounds/01_klopacska.wma

Ha erről a linkről nem indul el, innen is meghallgatható:
Toronyzenék
Klopacska Tisztelet a bányász szaknak, ősi európai bányász himnusz - bányászemlékeknél (klikk)





(KÖSZÖNÖM @x INFÓIT, SEGÍTSÉGÉT.)

Esetleg a témához olvasásra ajánlom:
Újhegyi képek innen:

10 megjegyzés:

  1. Hasonlót Almásfüzitőn láttam, a kihalt, pusztuló épületek sora az út mellett.

    VálaszTörlés
  2. Szomorú történet, így van az egyházzal, bányákkal, műemlékekkel, és szinte mindennel, ami kis hazánkban még megtalálható (lenne) az elmúlt idők korszakából. Szederkényben is védettség alatt állt egy szép parasztház, istállójában teljesen egyedi gyönyörű lovasfestménnyel. Más célok érdekek húzódtak meg a háttérben, levették a védettséget, azóta már nem áll az épület. Egy parkoló létesült helyette. Persze fontos a parkoló, mert egy nagy üzem van mellette. De ilyen áron? Biztos lett volna más megoldás, arrébb, másképp... Dehát, ahol nincs szándék, ott nincs akarat, ahol nincs akarat ott nincsenek tettek...

    VálaszTörlés
  3. Megint rágódtam egy keveset,látva,hogy Aranyosfodorka megemlítette,hohy ezt-azt (linkeket) átküldtem neki,ill. eléggé erősen érintett vagyok a témában,ami valóban bonyolult,értsd : kiket,vagy miket is "siratunk," vagy emlékezünk. Igaz, én sem voltam tartósan f.a. (földalatti ) dolgozó,bár jártam az összes mecseki bányában, bányamozdonyokat ellenőrizni,párszor mint látogató,csoportokkal is eljutottam olyan helyekre,(fejtésbe) ahonnan kiszállva feleségem csak annyit mondott : a gyerekünk nem lesz bányász. (Mintha régebben említettem volna,hogy a fiúnkat betanítottam,ha kérdezik,mi lesz,ha nagy les, mondta,hogy bányász.)Szóval, 30 évet 1967-1997 lenyomtam az egyik pécsi üzemben, éppenséggel a pár napja lerobbantott volt erőmű épületében is dolgoztam. 30 év ?- kb. 6000 valahány műszak lehetett - stb. volna mit mondanom. Igaz,pontos számadataim nincsenek, fejből emlékszem olyasmikre (hallottam épp' eleget) - "igazi szénbányász" (földalatti) csak 2000 fő volt,az összes dolgozó lehetett kb. 12.000 (!)- a bányák felszámolásának kezdetekkor (1991) kb. 7500 ember veszítette el a munkahelyét. Esetleg érdemes a 12 ezret 3-mmal szorozni ( feleségre +2 gyerekre gondolva ?- nem tudom) A blogban ugyan nem említődik, de 1982-ben ünnepeltük (sic!) a mecseki bányászkodás 200.évfordulóját,- (1782-1982)- jó párszor elhangzott . még vagy 100 évünk van... valahogy nem vált be a jóslat. Történt,ami történt, több oka is volt,főleg az, hogy nem kellett a drága szén !- lásd Dunai Vasmű (koksz) bezárt,- a Pécsi Hőerőmű anno átállt gázra. (ma már "bio" = szalma és faapríték) Biztos vannak akik tudják (látták) -Pécsett van "Bányász múzeum" - (igaz,ezt-azt abból is elloptak,amíg más helyen volt) -ill. majdnem megszűnt,- (stb.) - legalább az még megmaradt. Talán még annyit : az uránbányászok története meg akár egy másik fejezet is lehetne.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kérem, ha olvassa ezeket a sorokat, legyen olyan kedves és keressen meg levélben. Évek óta keresünk az épület közeli múltjából fennmaradt történeteket, de eddig az 1964-es bezárást követően senki sem tudott semmit. Sajnos az erőműves időkből élő embert sem találtunk. Hiábavaló küzdelem volt az is, hogy megpróbáltuk megmenteni az épületet, hogy csak töredékét megfejtsük, mi is történt a kiszerelést követő években. Ha maga ott dolgozott, talán vannak emlékei, történetei, amikkel pontosíthatnánk az eddigi ismereteink. Ma is jártunk a romoknál: nem sikerült a második robbantásnak sem elpusztítani mindent... :(
      Az email címem: v8506reborn kukac gmail.com

      Törlés
    2. Továbbítom azonnal a kommentelőnek!
      Köszönöm a levelét !

      Törlés
    3. Aki - véletlenül- idáig eljut az olvasásban, ajánlom nézze meg még ezt is:
      https://logout.hu/bejegyzes/keeperv85/hosuk_voltak.html?stext=mega

      Törlés
  4. (2) A sok hibáért elnézést. Mivel van az a pozitív gondolkodás vagy mi ?- esetleg itt van egy kis jövőkép, ki-ki eldöntheti, "rózsás-e" vagy sem. Dátumra nem emlékszem ma már,mikor vettem részt Nagymányokon (?)- egy bányaszentelésen ! Ott 2 millió tonna szén lenne (külfejtés)- Váralja-Máza térségben 430 millió t. - ( 280 millió abból külfejtés) - érdeklődőbbek megtalálhatják a témát a Calamites Kft. beírásával (Google) - talán vannak akik már kipróbálták ,- a vasasi külfejtésből is árusítanak szenet. (lakosságnak) - azt,hogy Komlón lett-e vájárképzés, azt meg nem tudom. Néha - még - olvasgatom a Bányamunkás c. lapot - igaz, mostanság az sem nagyon frissül. (?) - talán legyen ennyi a jövőkép ! * Azt meg kifelejtettem,mi az a klopacska,- (a temetésekre nem szívesen gondolva)- vagy azt, hogy volt bányász egyenruhám (is)-igaz, odaadakoztam a Bányász zenekarnak, kiknek "anyagi nehézségeik" voltak / talán még vannak is )- ill. vannak még a Mecseki bányamanók is. (fiatal hagyományőrzők)

    VálaszTörlés
  5. Kimerítettük a bányáinkat (is) más után kell néznünk. Most kivágjuk a fáinkat is, az olaj sem sokáig elég már. Majd "lehozzuk" a Napot is magunknak...
    Hogy miért nem becsüljük az egykori értékeinket? Nem tudom. Talán valami nem lett elültetve belénk vagy nem elég jól.
    Azokon a kliséken filóztam, hogy a magyar vendégszerető, jókedvű, dalos, melegszívű, barátságos stb. A németek meg hidegek, távolságtartóak stb. Azt gondolom nem szabad(na) általánosságban beszélni, mert egymás után tudnám sorolni az ellenpéldákat.

    Ha beírom a keresőbe a bányamúzeumokat, akkor van bőven az országban. Egyben még én is dolgoztam nyári munkán. :-)

    VálaszTörlés
  6. Nehéz volt könnyek nélkül végigolvasni, és gondolni. Két generációs bányászcsaládból származom. Németországban én is voltam Saarbrüchen környékén, hol hasonlóan felhagytak a bányászkodással, de mégis hasznosították az egykori ipari műemlék épületeket.

    VálaszTörlés
  7. Tegnap már nem akartam bonyolítani,hogy Angliában (GB) is volt bányabezárás, (-kb. akkor ment a hír, amikor a német) - ill. nem is tudom, az oroszlányi bányabetárásról (itthon) - kinek,mennyi információja volt/van. Bocs' ha nem keresgélek régebbi linkeket, de amikor pl. a volt pécsi Boccaccio-t bontották, már akkor is olyan cikkek jelentek meg, hogy a "lakosság mennyire akarja," a romos épületek eltün(tet)ését... és ne bonyolítsam. Most meg - utólag - "rinyálnak" jó sokan. (Tisztelet a kivételnek ! ) - mellesleg ma (2016.02.15) - bár eléggé esik az eső, állítólag ismét robbantás ! ( a megmaradt részt)- OK !- legalább nem száll majd a por...
    [ Más : jelenleg "nagyobb gondom," hogy épp' azt keressük, vajon a volt Nádor szálloda egyáltalán műemlék ?- (vagy védettség alatt áll-e ?)- mert vannak olyan vélekedése,hogy nem. ] - de ne bonyolítsam.

    VálaszTörlés