2016. február 21., vasárnap

Robi-Ribi-robotok




Lehet, hogy van, aki örül ennek a cikknek elolvasása után. Jaj de jó, a robotok megkönnyítik (majd) az emberek életét. Ám bennem ott toporog a kérdés: és mit fogunk mi, emberek csinálni, ha mindent a robotok végeznek el helyettünk ? Teljesen egyértelmű, hogy a mai munkanélküliségnek részben a modernizálódás is oka. Ha ez az irányzat tovább fejlődik, el nem tudom képzelni, mit fog az ember csinálni ? Azon munkálkodik, hogy miképp lehet elmenekülni a megsemmisülő Földről ? No de ehhez, ennek a témának a kidolgozásához nem munkás-ember-milliók kellenek. Avagy él vidáman – de vajon miből, ha nincs munkája ? További gyerekeket csinál, mint az arabok és négerek, akik – munka/életcél/és minden egyéb hiányában ezt az egyet tudják csak csinálni már most is ? (Bocs, ne nevezzen senki rasszistának, mert nem vagyok az, csak feltettem egy kérdést…)

Mint általában mindent, ezt a dolgot is lehet kétféleképp nézni. Lehet, hogy jó az elrobotosodás – lehet, hogy nem. De:
 „A mesterséges intelligencia létrehozása az emberiség legnagyobb dobása lesz, és talán az utolsó is…”
Eképp figyelmeztetett kedvenc tudósom Hawking is.

Ha érdekel a téma, elolvasásra ajánlom az alábbi cikket:
Ide is érdemes benézni:


4 megjegyzés:

  1. Ismerjem el, nem nagyon olvastam el,- de mintha nem említődnének azok a "robotok," amelyek pl. gyárakban "dolgoznak," - vagy ami fontosabb (?) - embereket műtenek (?) - (régebbi cikkek) - és mintha az űrhajósoknak is készítettek valamilyen robotot.
    Kissé furcsa (nekem)mennyire ragaszkodunk (?) - hogy a "robot" is hozzánk hasonlítson ?...külsőleg. Igaz, pl. már nem kellene a repülőgép vezetéséhez sem ember ! - (csak az utasok félelme miatt kénytelenek pilótákat alkalmazni )- ill. mintha a metro is "vezető nélkül" megy van menne - Bp.-en is. Igen, mindent lehet sokféleképp' nézni. ( arabokat és négereket is.. de az egy más történet.)

    VálaszTörlés
  2. Elismerem én, hogy sok esetben jó, ha vannak. De mindent tán mégsem kellene velük pótolni. vagy igen ? Majd a jövő eldönti, bár az eredményt én nem fogom látni....

    VálaszTörlés
  3. Bejegyzésed minden sorával egyetértek!
    Vasárnap láttam egy interjút az egyik svájci tv-n Varoufakis-szal. Ami szintén nagyon jó, értelmes, meggyőző politikai filozófálgatás volt. Nos, ennek a beszélgetésnek a végén ő is erre a témára tért ki. Pontosan ezt feszegette, amik ugye sejtések, de nem sok pozitívummal.
    (A beszélgetés itt megnézhető: http://www.srf.ch/sendungen/sternstunde-philosophie/der-weltveraenderer-was-varoufakis-wirklich-will)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mindig oda lyukadok ki, hogy nem nagyon érdemes nekem a "jövő" kérdéseivel foglalkozni, hisz nem érem meg.... de az ősember korában sem éltem, mégis érdeklődve olvasom, amit (ki)találtak róluk. Ezen a szinten érdekel a jövő is.
      (Kösz a riport-ajánlatot, megnézem.)

      Törlés