2016. február 16., kedd

Szenzáció !



Van egy olyan érzésem, hogy olvasóim közül ez a hír nem mindenkit érdekel, vagy izgat annyira, mint engem. Pár napja, amikor hallottam a tévében, szinte tényleg „tátva maradt” a szám…
Nagyon sok, a világmindenséggel foglalkozó tudományos filmet nézek, valójában, ha rákattanok egy csatornára s ott ilyen téma megy, azonnal ott maradok. És azért 60 csatornából igencsak gyakran találok olyant, ami ezzel foglalkozik.
Nem akarok belemélyedni a témába és untatni benneteket. Akit mégiscsak érdekelne a téma, itt van egy nagyon jó videó, ami még a nem-szakemberek számára is érthetően magyarázza meg a dolgot. (Bár a neten, látom, több változat is fent van.)

Ezen kívül – csak érdekességként – ide csatolok egy fotót az „időkép”-ből, nézzétek meg a magyar Eötvös Gravity Research Group csapat kor-összetételét !  9 emberből 6 fiatal, 2 középkorú, 1 idősebb !  Csodálatos ! Nem ?! Én büszke vagyok rájuk !
És úgy „mellesleg” ezt az egészet Einstein 100 éve (!!) már megírta, vagy ki/fel/megtalálta.
Most már csak azt kellene megtudni, mi van a fekete lyuk „másik oldalán” !










13 megjegyzés:

  1. Engem érdekelt a hír, elolvastam (majdnem) mindent amit találtam ezzel kapcsolatban és láttam a magyar szálat is, hogy nekünk is érdemünk volt a felfedezésben.

    S hogy mi van a fekete lyuk másik oldalán? a mi életünkben nem hiszem, hogy választ kapunk rá, lehet erre is száz vagy ezer évet kell várni...ha még lesz akkor Föld.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Annak örülök, hogy most élek, hogy módomban áll megtudni/látni ezeket a felfedezéseket.És egyelőre még (nagyjából) meg is értem, miről van szó. Nagymamámra gondolok sokszor. Ha feltámadna - csodálkozna....de nem értené.

      Törlés
  2. Válaszok
    1. Sok tudós lány van, látom a tudományos filmekben. Igaz, inkább fiatalok. A mi korosztályunknak, vagy a tőlem kicsit fiatalabbaknak talán még nem is volt lehetősége ebbe az irányba indulva tanulni.

      Törlés
  3. Szerintem sokakat érdekel, mert a fb-on is igen terjed és más oldalakon is olvastam róla.
    A lányt én is azonnal kiszúrtam. :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én még egy lányt találtam, bár ő nem a hazai csapatban dolgozott. Ő Columbia Egyetemen dolgozó három magyar tudós egyike, Márka Zsuzsanna.

      Törlés
    2. Válaszomat lásd Holdgyöngynél. Igen, a fehér ember elismeri, hogy egy nőnek is joga van tanulni, sőt esze is lehet a tudományhoz. Reménykedem, hogy ez így is marad - és nem a csador és a gyerekgyártás lesz a jövő fiatal nőinek feladata és életcélja.

      Törlés
  4. Reménykedem, "gondolataim" miatt nem leszek elküldve melegebb éghajlatra,vagy a fekete lyukak egyikébe. Nézegetve fényképet, a legelső gondolatom volt : nocsak, vannak még fiatalok,akik itthon maradtak...(bár nem vagyok ellene a külföldön végzett hosszabb-rövidebb munkának, sajnos nem egyszer bebizonyosodik, nem lehet próféta senki a saját hazájában,- vagy nehezen.) Érdekes kérdés lesz : kapnak-e Nobel-díjat ? ( értsd : a magyar csoport,vagy annak egyes tagjai ?- mármint megosztva,- az amerikaiakkal.)Jó,hogy vannak hölgy(ek) is,- remélem nem jár(nak) úgy, mint pl. a DNS-t felfedezők, akik kihagyták a hölgyet...(igaz,előzőleg meghalt (sugárzás miatt)- de az egy más történet. Más : ha nem is ekkora jelentőségű, de azért azt a Masat1-et se feledjük,csak-csak űrkutatáshoz kapcsolódik, ill. ahhoz, hogy "kis pénzből" + a "magyar ésszel" - mikre vagyunk / lennénk képesek. Einstein örülhetne, mert voltak hibái (- bár most pontosan nem jut az szembe)- említette,hogy (anno) miben tévedett. Van egy anyag, címe : Hibás a modellje,Einstein professzor ! (Google) [ esetleg majd még folytatom... ]:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jó kérdés, hogy a magyarok, vagy azon belül a nők, kapnak-e Nobel díjat. Majd kiderül....

      Törlés
  5. (2) A "kit érdekel-hez" : Szoktam mondani, más idők voltak azok, amikor az "emberiséget minden érdekelt" - lásd pl. a fajok eredte (Darwin) és sok egyéb más,( akár a kacsacsőrű emlős) - szerintem manapság is sokan vannak,akiket érdekel a gravitációs hullám téma is. Az már más történet, hogy a médiumok ebben segítenek-e,vagy ellenkezőleg. Nem kritika, hogy egy-egy zeneszámot akár (tiz) milliók is megnéznek (You Tube) -és sok minden mást is, majd kiderül, hogy az ajánlott video(kat) mennyien nézik meg. (gravitáció)
    Már "csak" annyit : (-sajnos napi politika-) miniszterelnökünk beszéde után (parlament) elhangzott (Sch.A. frakcióvezetőtől) kb. Mit akarnak ? legyünk-e az "autó-összeszerelők országa" ? ( alacsony bérrel "versengők" ! +adókedvezményt adók ) - vagy fontosabb lenne-e a "magyar tudással" versenyképesnek lenni ? ( értsd : több pénzt az oktatásra) - leegyszerűsítve írtam meg.
    Azt meg ki is felejtettem : (jövőkép) - "a polgárosodásútján vagyunk" - ill. megyünk előre... (O.V.) - 2016-ra - és a továbbiakban. Úgy legyen ! - mondom én,- majd, meglátjuk.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hogy merre megyünk - azt nem tudom, de sajnos, gyanítom más se. Nem vagyok bizakodó ebben a témában.

      Törlés
  6. Én is olvastam már korábban, csak tényleg a hírnév miatt érdekes nekünk, mert gyakorlati haszna nem sok van a felfedezésnek.
    Akkor lenne, ha fénysebességgel tudnánk közlekedni, és akkor nem öregednénk úgy, mint aki éppen annyi idő alatt csak emberi léptékkel mozog.
    Mint elmélet elég izgalmas a fekete lyukkal.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azt én nem tudom, hogy egy ilyen feldfedezésnek (vagy hasonlóknak) van-e gyakorlati haszna. De az az érzésem, messze, messze nem tudjuk, hogy a tudósok "kitalációit és tudományát" ki és mire használja. Pl. én nem tudom, folynak-e kísérletek a Föld elhagyására. Nem lepne meg. És ha elhagyjuk a bolygónkat merre ? Hová ? Egészen biztos, vannak, mások is, akiket a kérdés komolyan foglalkoztat - s az ilyesmi tervezéséhez bizonyos tudás, nem árt ha van.Persze nem nekünk, kis embereknek. A tudás (egyébként már régen megmondta Francis Bacon)- hatalom.

      Törlés