2016. március 14., hétfő

Budapest, Budapest te csodás...2



A kiállítás megtekintésével nem ért véget a pesti programom. Vagyis nem is itt kezdődött, hanem a keleti pályaudvaron. Életemben eddig egyetlen egyszer érkezett a vonatom a keletibe (hajdanában Pécsről a délibe mentek a vonatok).
Mostanában nem igazán az épület belső szépségeiről vált híressé ez a pályaudvar. Én ezt, így még nem láttam… Pár szép képet találtam a Lotz csarnokról, inkább azt mutatnám meg, mint a saját részlet-képeimet. Meg hát aki rendszeresen jár Bp-re, annak nyilván nem különösebben érdekes a téma. A képeket innen  hoztam:

A Lotz csarnok...


...és gyönyörű freskói

  
A vigadótól villamossal átmentünk a parlament elé.  Saccolom, vagy 15-20 éve nem jártam itt (se). Mivel magyar tévét sem nézek, tényleg úgy éreztem magam, mintha egy külföldi városnézésen lennék. Akármennyire is utálom azokat, akik benne ülnek, el kell ismernem,  országházunk – mint épület - tényleg gyönyörű. A tér előtte most óriásnak tűnt az emlékezetemben élőhöz képest – a zászló-őrséget se láttam még, ill. pont amikor ott voltunk valamiféle katonai ceremónia is zajlott, díszegyenruhás katonákkal a parlament bejárata előtt. Nem derült ki, mi lehetett….





A parádézó katonák
 

Ezt az 56-os emlékművet se láttam...
Innen aztán már össze-vissza mentünk (szerintem) – láttam ilyen-olyan épületeket, meg tereket, aztán egyszer végre trolira ültünk (hogy megjegyezzem, életemben először ültem trolin….70 évesen….) és elutaztunk vendéglátómhoz ebédelni. Itt nem csak finom ebéd, de egy kiskutya is várt – aki ugyan nem fogadott túl nagy lelkesedéssel, de végülis az általam ajándéknak vitt műcsontot azért elfogadta (és a továbbiakban titokban neki juttatott süti-falatokat is). – Sajnálom, hogy igazi barátságot nem sikerült kötnöm vele abban a rövid időben,  amíg náluk tartózkodtam.

Szobrok....



Gerbaud cukrászda

Vörösmarty tér volt Luxus áruház

Nemtudommilyen áruházak

A szecesszió háza


A fenti képen látható közlekedési eszköznek nem tudtam a nevét. Jó időbe telt, mire kigugliztam. Hát ez az:      https://hu.wikipedia.org/wiki/Segway   De miért nincs ennek magyar neve ? vagy csak én nem találtam ?

Egyébként egy „echte” budapesti régi bérház negyedik emeleti lakásában voltam vendég. Elnéztem a régimódi hatalmas, magas szobákat, a keskeny kis erkélyeket, a szűk, sötét, csöppnyi udvarokat – és arra gondoltam – képtelen lennék itt élni. Vagy nem is tudom, mi tudna arra kényszeríteni, hogy itt éljek.  Én, aki kertes családi házban születtem és abban is éltem le az életemet – nem hiszem, hogy képes lennék megszokni egy ennyire más, az enyémtől mindenben különböző világot. És ezt egész Budapestre értem. Engem  (hogy is mondjam ?) zavar, idegesít, elbizonytalanít az ottani tömeg, még a mozgólépcső is gyorsabban jár, mint a pécsiek – és mindenki rohan…már csak a nézésükbe is belefáradtam….

Aztán máris vonaton ültem újra. S bár elővettem a (mindig és minden hová elvitt) olvasni-valómat – de valahogy most hazafelé mégis többet néztem ki az ablakon, mint felfelé jövet. A nap lemenőben volt, „lőttem”  pár képet, meglepődtem itthon, hogy  némelyik sikerült is. :-) Aztán besötétedett, itt-ott a messzeségben lámpák gyúltak – és arra gondoltam – vajon hallják-e ők ott az én vonatom kerekeinek kattogását, s gondolnak-e rám ? Hiszen én gondolok rájuk…Áh, ez csak olyan „merengés”…de vonaton néha rámjön… Elbódít a kattogás, a meleg, az utasok szűnni nem akaró fecsegése – s bár el nem alszom (=nem merek) – mégis valami jó érzés van bennem: HAZAFELÉ megyek !!




Jó volt ez a pesti nap, de még jobb volt hazaérni. Nem tudom, eljutok-e még egyszer Budapestre, de a mai nap azért megérte a fáradságot…


10 megjegyzés:

  1. http://www.segwaypecs.hu/

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nos én egészen biztos, hogy nem fogom kipróbálni - még ha Pécsett van is rá lehetőség.De ettől függetlenül nem tartom rossz ötletnek.

      Törlés
  2. Szép napod volt .
    Mégis a hazafelé út leírása érintett meg igazán.
    Mindenütt jó de legjobb otthon :-)
    mmama

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ugye, egészen más érzés "oda" utazni és hazafelé....Persze nem tudom, mindenki osztja-e véleményünket, de úgy gondolom, azért sokan érezzük ezt.Az "idegenből" az "otthonba" megtérés - legalábbis többnyire - jó érzést kelt az emberben.

      Törlés
  3. Én is nehezen mozdulok már, pedig távol a család, néha meg olyan nosztalgia fog el a kimozdulás iránt. Értelek. Készülnék én is Budapestre, kicsit fotózgatni, ami érdekel. Majd, ha jobb lesz az idő.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem többnyire már elég a virtuális utazás. Amúgy meg soha sem juthatnék el olyan helyekre, ahová a TV "elvisz". Valójában azt hiszem egyetlen helyre vállalnám bármikor az elindulást...(ugye ez nem meglepő) Szlovéniába bármikor elmennék.
      Nekem nagy szerencsém, hogy az egész családom itt él a közelemben - nem is tudom elképzelni, milyen lehet az, ha a kedveseimhez órákat kell(ene) utazni. Azt hiszem nagyon rossz lenne...

      Törlés
  4. Életkorom miatt én (is) úgy vagyok ezzel, hogy (ha már Budapestig elvitt az IC - és nem az "expressz" -(-írtad előző nap- mert az más,ill. az IC kb. 2,44 óra alatt kellene,hogy odaérjen) - szóval,ha már ott vagyok, akkor a gyaloglást már nem bírom, ha autóval visznek azt meg szintén. Persze,tudom,mi minden "szépség" lenne, meg van - ellenkezőleg. A K-i pályaudvart is utálom,- (szerencsés,hogy csak "szép képeket" mellékeltél.)Amúgy a lebontásra váró Déliben (anno) -a "restijében" elég sok időt eltöltöttem.:-) Más : ( nem kritika) - azt hittem, esetleg Szegeden utaztál trolival, de ezek szerint nem. A segwayt- megírta más is, mellesleg (önegyensúlyozó kétkerekű... ha ez jobban tetszik valakinek,- állítólag Pécsett is van.)- Kicsit keverted a dolgokat,- (vagy a kép aláírása) mert van az Országgyűlésii Őrség... ill. az Országzászlót azt valóban a katonák ( Őrezred) "kezelik." Tetszett a "mozgólépcső" is ... (Pécsett csak boltban van ? ) - szóval, a sebesség függ a meredekségtől és a hossztól,- meg egyebek. (többféle rendeltetésű mozgólépcső van.)Ki ne feledjem, - aki Bp.-re készülne,- szerencsés az, aki már "ingyen" utazhat ! ( Nyugd.szelvénye legyen nála ! :-) Bár én is csak az unokák miatt jártam bent, a Mammutot csak-csak elnézegettem. (II.ker) - de az már egy más történet lehetne,- ahogy szokásom mondani. (Írtam azért, mert vannak szobrok is, meg mammut fog ( állítólag igazi) - stb. ( Remélem, jól írtam a ... mert nem mindegy, hogy mammut vagy mamut :-)

    VálaszTörlés
  5. Na, aki kitalálta az "önegyensúlyozó kétkerekű"-szót - annak gratulálok, Nem hinném, hogy ez a magyarban meghonosodik. Akkor mát maradjon a segway - habár nekem kuncognom kell, ha kimondom, mert persze két g-vel mondom :-)
    Az országgyűlési katonasággal továbbra sem vagyok tisztában - ám ennek semmi jelentősége. Szép egyenruhás katonák parádéznak - aztán tovább nem nagyon érdekel a dolog.
    A Mammutban én biztos nem érezném jól magam, mert már az Árkádtól is rosszul vagyok, ha be kell mennem. Hiába, én már csak megmaradok "vidéki kislánynak".

    VálaszTörlés
  6. No, én a második részt azért vártam meg a replikával, mert azt hittem, a kiállítást taglalod tovább. Tudod, milyen fenntartásaim voltak az egésszel, ehhez képest nagyon tetszett, a képek is meg a rendezés is, vagy jól tálaltad.Azért csak próbáld ki a seggre-ülős járgányt Pécsett, láttam az Irgalmasok utcájában.(HM)

    VálaszTörlés
  7. :-) Van eszembe !!! Mármint kipróbálni, seggreülés nélkül is elég nevetségesnek érzem már magam néha :-)
    Örülök, ha tetszett az anyag, amit megmutattam.

    VálaszTörlés