2016. március 24., csütörtök

Nem mese ez gyermek !!!! (Máriakéménd)





Ha valaki nagyon unná a máriakéméndi „ügyemmel” való állandó foglalkozást, kérem, „ugorjon” ma…

Merthogy el szeretnék dicsekedni valamivel, képzeljétek: 
átléptük az angyalok adománygyűjtési akciójában  2 milliós összeget !
Magam se hitem volna !
Érdemes megnézni a listát, hogy kik és mekkora összegeket adtak. El se tudom mondani, milyen hálásak vagyunk a sok „kicsi” adományért – mert lám, van abban a jó régi mondásban igazság, hogy sok kicsi sokra megy….

A legmegdöbbentőbb (s ezért is ma írok) – hogy tegnap érkezett egy óriási összeg a verbitáktól.
Akit érdekelne, hogy kik is a verbiták, mi is a verbita rend, az alábbi cikkből tájékozódhat:

Ebből idézek pár mondatot:
„….Szent Arnold Janssen (1837 - 1909) olyan korban indította el a verbita rendet, amelyben Európának is komoly lelki válsággal kellett szembenéznie
Az egyházmegyés papból lett szerzetes, Szent Arnold Janssen 1875-ben alapította a rendet.
Mivel Németországban nem volt lehetősége elindítani a szerzetesrendet, ezért a szomszédos Hollandiában található Steyl-ben egy kocsmából kialakított épületben alapította meg az első missziósházat, melynek megnyitására 1875. szeptember 8-án, Kisboldogasszony napján került sor. Néhány évvel később megalapította a rend női ágát is, a Szentlélek Szolgálóleányai, illetve az Örökimádó Nővérek rendjét. Ez utóbbiakat ruházatukról rózsaszín nővéreknek is hívták.
A jezsuitákhoz hasonlóan kezdtek terjeszkedni a verbiták is: eleinte Kína és Afrika voltak az irányok, majd Argentína és a többi dél-amerikai állam következett.
Magyarországra 1916-ban jöttek a verbiták. Osztrákok, lengyelek voltak az első szerzetesek. Máriakéménden volt egy kis rendházuk, majd Kőszegen építtették meg a Szent Imre missziósházat, mely aztán 1950-ig mindig tele volt verbita jelöltekkel, növendékekkel, testvérekkel és szeminaristákkal egyaránt. A rendek feloszlatásakor sikerült néhány verbitának átszöknie a közeli határon át Ausztriába. Ott befejezték tanulmányaikat, örökfogadalmat tettek, majd kijutottak Paraguayba, Pápua-Új Guineába, a Fülöp-szigetekre, Argentínába és Indonéziába. Ma a „visszaevangelizálás” korát éljük, azaz sokan érkeznek hozzánk távoli területekről….”

Meghatónak és szinte hihetetlennek érzem, hogy az az egyház, aminek túl sok köze ma már nincs is Máriakéméndhez, de valamikor innen indultak – közel 100 év elmúltával is képes és hajlandó áldozni 400.000.- Ft-ot két halódó angyalszoborra.

Nem akarom ezek után minősíteni a pécsi püspökség hozzáállását a dologhoz….Gondoljon mindenki azt, amit akar – én is ezt teszem.
Örüljünk, hogy voltak olyan kegyesek és „megengedték”, hogy az „angyalaikat” megmentsük.
Mert ugye akár meg is tilthatták volna….




8 megjegyzés:

  1. Nagyszerű hír. Mióta tudom, hogy "kalapoztok" minden hónapban félretettem nekik pénz, amit hamarosan elküldök.
    Végre tudom kik azok az Örökimádók. Sokszor hallottam, de nem néztem utána. Kösz.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :-) Ez egy szépséges "húsvéti meglepetés" nekem !! Köszönjük előre is ! Blogolvasóimat (vagy nagyobb részüket) - úgy érzékelemem, túlzottan nem érdekli az én lelkesedésem ebben az angyalos témában - legalábbis a visszajelzések, kommentek hiányából erre gondolok. Ezért is írtam a szövegem elejére, amit írtam. Mindenesetre neked köszönöm.

      Törlés
  2. Nagyon örömteli, hogy már 125 helyről érkezett adomány. Így szép, hogy közös összefogás eredményeként jutunk el a megoldásig. Én is amivel tudtam segítettem, és minden eladott Máriakéméndi könyvem után hozzáteszem az 500 Ft-ot. Így egy könyv megvásárlásával is 1200 Ft-al lehet támogatni az angyalokat. Ha valakit érdekel, a könyv tartalmáról részletesebben itt lehet olvasni: http://baranyaidombsag.ucoz.hu/news/2015-05-11-512
    Ára: 3000 Ft. (és ebből 1200 Ft megy a szobrokra.) Érdeklődni lehet a bienga38@gmail.com címen.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hadd dicsérjelek legalább itt egy kicsit: a te lelkesedésed, szívós akaratod mozgatja a szálakat. Remélem az angyalok valahogy meghálálják majd neked !

      Törlés
  3. Az elért eredményhez szívből gratulálok mindenkinek aki e nemes cél érdekében tett valamit !

    Nem könnyű dolog ez olyan közegben ahol az ember az esetek többségében falakba ütközik !

    Minden itt megforduló írónak és olvasónak is kellemes Húsvéti ünnepeket kívánok !
    mmama

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a gratulációt is, meg a jókívánságot is ! :-)

      Törlés
  4. Gyönyörűek az angyal szobrok, még így, törött szárnyakkal is! Aki élőben látta őket, nem felejti el szerintem. Nagyon örülök, hogy vannak még a Világban olyan emberek, akik nem csak a saját érdeküket nézik.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Magam sem hittem, hogy vannak...De lám, próbálkozni kell és néha sikerülhet...Legalábbis nagyon remélem.

      Törlés