2016. március 10., csütörtök

Otthon




Belebotlok néha blogokban lakberendezős cikkekbe/képekbe. És nem azt mondom, hogy egyik-másik nem teszik. De valahogy az még sosem jutott eszembe, hogy a saját otthonomat akármelyik képen láthatóhoz alakítsam. Ma is létezik még „Lakáskultúra” c. lap, barátnőm pl. nagy élvezettel nézegeti (bár már nem veszi rendszeresen) – én sose leltem örömöm ilyesmiben.
Vannak persze sosem teljesíthető vágyaim nekem is, de annyira tudok ragaszkodni megszokott, vacak kis életem tárgyaihoz, hogy  valószínű nehezen viselném, ha máról hol napra megváltozna a környezetem. Még akkor is, ha jobbra-szebbre-nagyobbra változna.

Egy ideje gondolkodom azon, hogy be kellene adnom a jelentkezésemet a nyugdíjas házba. Van Pécsett egy ilyen,  2,5 milliót kell befizetni, ezért kapsz egy egyszobás kis garzont, (nem örökölhető!) ami után minden rezsit te fizetsz,  vagy talán még valamiféle bérleti díj is van (ezt nem tudom pontosan, de momentán nem is lényeg). Ám valahogy  nem bírom rászánni magam arra a lépésre se, hogy egyáltalán beadjam a kérelmemet. Mert a beköltözésre kb. 2-3 évet kell várni. Kevés a hely és csak „kihalásos” alapon kaphat az ember itt lakást.
Nem tudom elképzelni, hogy 50 m2-es kertes házrészből egy kb.30 m2 emeleti lakásba költözzem. Hogy a dolgaimat kidobáljam/elajándékozzam/nélkülözzem. Egyszerűen nem érzek erőt ahhoz, hogy ezt megtegyem.

Nem tudom mit rendelt nekem a sors a „végére” – a nyugdíjasházban az a csábító, hogy ott azért van valamiféle ápoló „személyzet” kisebb baj esetére – bár nagyobb baj esetén onnan is bekerül az ember a kórházba…van étkezési lehetőség is, persze nem ingyenes. De ez pillanatnyilag nem jelképez akkora vonzerőt számomra, hogy ezekért feladjam az önálló életemet.

No, elkalandoztam. Csak arról akartam írni, hogy én szeretek itthon lenni. Abban, amiben évtizedek óta élek. És be nem engednék ide egyetlen lakberendezőt sem. 




 

 Egyikben sem tudom elképzelni az életemet...pedig nem csúnyák

Képek: http://www.lakaskultura.hu

http://clamshellbeachresort.com
http://lakbermagazin.hu

7 megjegyzés:

  1. Mari, ezek arra jók, hogy álmodozzunk róluk, netán ötleteket merítsünk. Elnézek néha lakásokat, házakat, minden a helyén van, csak az élet hiányzik belőlük. Egyébként van házi gondozás, ebédkihordás, annyi más lehetőség. Megértelek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, pontosan ezt érzem: az élet hiányzik ezekből/ről a képekről. És ettől válik (számomra) idegenné. Én olyan vagyok, mint a kutyáim: megszoktam és szeretem a vackomat - ellentétben a macskákkal, akik váltogatják helyüket. Ami meg az "utolsó időket" illeti - hát igyekszem nem túl sokat foglalkozni vele. Majd lesz valahogy.

      Törlés
  2. Kissé visszafogtam magam a számítógépezéssel... ( nem akartam "hallani" a szemorvosnál,hogy "piros a szemem..." és egyéb "riogatások" ) - igaz, megint 2 könyvet olvasok (egyidejűleg)és nehezen álltam meg, hogy még azt se ! Na,lényegtelen. A témához : (bár nem szokásom) - az se' semmi, ha valaki bele-belenéz az eladó ingatlanokba ( lakáshirdetésekbe) - mert aztán ott is van "lakáskultúra." Bár már abbahagytam :-) - néha "megüzentem," - ha a gáz/villany tűzhely felett a "szagelszívó" túl magasra volt szerelve. :-) Vélekedésem : (2) volt már vagy 2-3 olyan esetem, amikor én is azt gondoltam, hogy ott nem tudom elképzelni az életemet !- aztán tessék ! - (túléltem) - tegyem hozzá : (bizonyára) más dolog "önként választani," - vagy beletörődni, hogy más jelölte ki az új helyet.... ( vagy magam sem tudom.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egy biztos, idős korban meglehetősen nehéz "újra-kezdeni". A kényszer ráviheti ugyan az embert - de mindenképp nehezebben alkalmazkodik (ha ugyan egyáltalán....)

      Törlés
  3. Ezekbe a szép lakásokba, nincs élet....lehet akármilyen szép... nem érezném jól magam...

    Nem rég jelentkezett be az anyós, és kijöttek tanulmányra és beszélgetni vele...Ő elmondta inkább egy személyesbe menne, mert azt szokta meg, noha mint ahogy írtad mennyibe kerül... addig maradhat egyszemélyesbe, mig el tudja látni magát, ha nem megy a "közösbe"...pénz ugrott...
    Új rendelet van,2-3 ágyas szobákat kell kialakitani... Ahol felújítások vannak, ott már csak 2-3 személy van egy szobában...Keresztespusztán, most lett teljes felújítás...hívtak hogy nézzük meg, egyenlőre elmaradt...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bizony a magukra maradt és/vagy ellátásra szoruló idősek "ügye" eléggé rendezetlen - hogy finoman mondjam. Ha semmi másért nem is, de azért visszavágyódom a múlt század elejére - mert akkor még ismeretlen fogalom volt az, hogy a család magára (és az államra) hagyja idős rokonát.De ez egy más téma, nem is igazán akarnék foglalkozni vele....Tekintve, hogy igencsak érintett vagyok :-(

      Törlés
  4. Kiscsibém, gondolj arra, hogy ezeknél a példáknál, amiket bemutattál, a nappali akkora,mint a te egész lakásod. Nekem igazából nem is tetszenek.(HM)

    VálaszTörlés