2016. március 2., szerda

Szakácskönyvek



Volt egy ígéretem nemrégiben, hogy bemutatom a szakácskönyv-gyűjteményemet.
Kipakoltam mindet az ágyra, lefotóztam és rájöttem, ezek 90 %-a számomra már felesleges. Van, amelyiket sosem használtam, van, amelyiket csak megörököltem, vagy valami okból (egy receptért) megvettem – és azóta szekrényben pihennek.
Pár darabot elkértek ugyan belőle a gyerekek, de ha tudnátok valakit, aki szakácskönyvet gyűjt, örülnék, ha megírnátok, szeretném, ha jó gazdájuk lenne a későbbiekben is. Odaadom (INGYEN) szívesen bárkinek. Max. a postaköltséget vállalja magára az, aki kéri ezeket.

Csak az utolsó két képen lévők nem eladók, semmi pénzért ! Ugyanis ezek egy részét lassan már rongyosra használtam, és nem is sütök-főzök én már másból, csak ezekből. A legutolsóra egyszer régebben már hivatkoztam a blogban, http://aranyosfodorka.blogspot.hu/2011/06/haztartasi-munkabeosztas.html  - szerintem kincs ez a könyv, legalábbis a magamfajtáknak. No ez, ez nem eladó….






Ugye "látszik", hogy ezeket használom  ?  :-)
A Nagymamám kincse

14 megjegyzés:

  1. Én is a Horváth Ilona féle szakácskönyvből főzök, már 33 éve. Házasságkötésünk után kaptam a férjemtől, majd mikor rongyosra főztem, vett egy újabbat (antikváriumban).
    Régi olvasód: Zsuzsa

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Meggyőződésem, hogy a közép és idősebb korosztálynak "konyhai imakönyve" ez a könyv. Szinte minden ismerősömnek megvan, és ami lényeg: használja is !

      Törlés
  2. Én nem tudok szakácskönyvből főzni. Nem tudom miért, de nem megy. Talán azért, mert egyetlen szakácskönyvet ismerek, Ínyesmesterét, és azt is mint irodalmat.
    Kötni se tudok könyvből, de ha látom a mintát, lekötöm.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ?? És soha nem készítesz, próbálsz ki új ételeket ? Jó, én se eszem naponta mást, de néha bizony ezt-azt szakácskönyvből nézek ki - főleg süteményeket. A kötéssel azonban én is kicsit hadilábon állok, azt nehezebben értem meg leírva, mint elmondva, vagy megmutatva....

      Törlés
  3. Horváth Ilona, Lévai Vera ismerősek. :-)
    Kedves vagy, hogy elajándékozod őket egy gyűjtőnek. <3

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De látod, senkinek nem kellenek. Annyira sajnálom szemétbe dobni őket, ezért is ajánlottam, hogy bárkinek odaadom... de ha nem kell senkinek ???? Menni fog a szemétbe (Sok más egyebemmel együtt. Majd.)

      Törlés
  4. Horváth Ilona könyvet "már elfőztem", újra vettük... Igazából mást nem is használtam, van egy pár de sosem főztem belőlük... Inkább csak olvastam... Viszont volt egy 1800-as évekből való vaskos szakácskönyv, még az apai nagymamáé volt...Elajándékoztam a menyemnek... nem tudom ,meg van e még...Sok úgy kezdődött, hogy lopj egy.... kappant, vagy tyúkot...

    Szép kis gyűjteményed van...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :-) Tündéri !! Ezt a nagyon régit elolvasnám... Különben az én régi (nagymama-féle) szakácskönyvemben is csodajó dolgok vannak, mondjuk pl. részletesen leírva, hogy egy "rendes" háziasszonynak mikor és milyen feladatai vannak...Ó Istenem, hol van már az az idő....

      Törlés
  5. Sosem főztem szakácskönyvből, sütiket meg ezernyi, fecnire felírt lapokról, újság kivágásokból sütöttem. Később előszeretettel vásároltam receptes újságokat, de abból sem, max. egy-két recept pár alkalommal.
    Most ami így beugrik, amit szerettem, van egy Rama receptkönyvem, annak a zserbó receptje király benne, mindig abból sütöttem :)

    Vannak még receptes könyveim, de csak dísznek...ami igazán értékes, az otthon van Anyánál, még a Nagymamámé volt, na az igazi kuriózum már :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az utolsó előtti fotón láthatod, hogy nálam is a kézzel írt, kis füzetek vannak rongyosra használva. Valami miatt az ember ezeket gyakrabban nézegeti, csak a kérdés az, hogy akkor mi a csudának veszi meg a többit ????

      Törlés
  6. Az ilyesmik eléggé távol állnak tőlem... meg most nem is vagyok felkészülve arra,hogy pontosan megírjam,kiktől is olvastam én "szakácskönyveket"... mondjuk Cserna Szabó András - Bächer Iván -Váncsa István... (szóval ajánlom az ilyeneket is :-) )

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, van sokféle "szakácskönyv". Ki ezt olvassa, ki azt.

      Törlés
  7. Úgy látom, nincs nagy keletje a könyveknek, pedig reméltem, én is csatlakozhatom a 2,5 méter szakácskönyv felajánlásával,ha a folyóiratokat is beszámítjuk,akkor még többel.Ha mégis jelentkezik valaki,u.ilyen feltételekkel adom tovább, sajnálom kidobni. Soha nem kellett nagy konyhát vinnem, inkább olvasgattam,amit főzök, azt fejből, amit sütök -nagy ritkán- anyám kézzel írt füzetkéjéből, az emlékek miatt.(HM)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnálom, hogy senki sem kérte őket és most fő a fejem, mit találjak ki, hogy megmentsem őket a megsemmisüléstől.
      Miért van az, hogy az ember, még ilyen értéktelen dolgok vesztét is tudja sajnálni ???
      (na, ez csak költői kérdés volt....)

      Törlés