2016. március 15., kedd

Tilos a medvehagyma gyűjtése (is)


Az  nem véletlen, hogy az „is”  zárójelben is van, mert „nagy tételben” (=eladásra) mindent tilos gyűjteni. A csigától a bodzáig – vagy ha van kivétel, akkor azért fizetni kell.

Most a medvehagyma van „divatban” – ezzel tele minden netes újság.

A Mecsekben kijelöltek védett területeket, itt a térkép, ezeken a helyeken TILOS a gyűjtés: Térkép innen: http://zold.info/hirek/2016/02/16/mar-a-medvehagymat-is-vedeni-kell



"Ha másutt találna valaki, onnan se lehet ész nélkül kiszedni mindent,  a Mecsekerdőnél arra figyelmeztetnek, ha valaki engedély  nélkül szedi a medvehagymát az állami erdőkben, a folyamatosan „járőröző" erdészek, természetvédelmi őrök fellépnek ellene. Nem érdemes próbálkozni, a tiltott szedés ugyanis akár bűncselekménynek is minősülhet, de enyhébb esetben is több tízezer forintos bírságot szabnak ki."

EZT IS olvasd el, csak, hogy tájékozott legyél kis hazánk  ügyeit illetően: http://zold.info/hirek/2016/03/03/erdei-gyujtogeto-adozz  a bodzaszedő csak adózzon le rendesen, a milliomosok nem baj, ha csalnak-lopnak-hazudnak, rájuk még nincs kitalálva passzus….

Félreértés ne essék, NEM az ellen ágálok, hogy markolókkal, "román vendégmunkás-brigádokkal” egyesek leirtsák a fél Mecseket…. De hogy esetleg engem, ha felmennék (nem megyek) egy 15-20 dk leszedett levélért megbüntessenek – azt azért elég durvának tartom…. Mindig ez van ebben az országban, SOHA, SEMMIBEN nem ismerik a mértéket a törvényalkotók.(se)

 




Nekem szerencsém van, már évek óta nő a kertemben. Néhány – véletlenül hagymájával együtt kihúzott tövet ültettem el évekkel ezelőtt – és megmaradtak, sőt magjukat szétszórva szaporodnak.
Tehát jelentem, a fentebb látható medvehagymás pogácsa NEM tiltott területről került begyűjtésre. De az idézett cikkeket elolvasva, valahogy megkeseredett a számban a pogácsám íze (is).

 

19 megjegyzés:

  1. Emlékszem még a hóvirágos időkből, amikor a piacon árulták, majd ugyanezért ugyanazokat megbüntették.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem alapvetően azzal van gondom, hogy összemosódnak a határok. És sajnálom, nem tudok mást, csak a múltat idézgetni: hát könyörgöm, 50 éve eszébe jutott valakinek dózerrel feltúrva az erdőt mázsányi medvehagyamát kibányászni ? Nem. A kapzsiságunk fog a vesztünkbe vinni....

      Törlés
  2. Csak fizess fizess mindenért ez itt a lényeg, meg nehogy már túl egészségesen táplálkozzunk...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, ez is vezérelv manapság: rendelet-erdőt gyártunk, a fák közé még hálókat is feszítünk, így aztán valaki egészen biztos beleakad, akit aztán jól megbüntethetünk. Gazdagék pedig a "háló fölött" helikopterekkel átrepülnek.....

      Törlés
  3. Ide érzem a frissen kisült pogácsa illatát :-)

    Évekkel ezelőtt Szentendrén járva egy ottani kertészetben vettünk két tő medvehagymát, 600 ft / tő .
    Kiültettem és aztán eltűntek , majd úgy két évvel ezelőtt egy egész kis telepnyi tört elő a földből . Egy csokorral már tavaly is tudtam szedni.
    Hóvirágot egy erdélyi ismerőstől kaptam tövestől a Hargitáról .
    És van tőzike is , azt a bakonyi nagynéni kertjéből telepítettük át .
    Mindegyik szépen iperedik , terjed. Szeretek rájuk nézni :-) gondolatokat ébresztenek .

    Lassan már tényleg a levegőért is fizetni fog kelleni . Persze csak nekünk alattvalóknak , a vazullusoknak majd még fizetnek is érte hogy ha vesznek levegőt :-(((((((((

    Na ha valamitől ettől nekem is megkeseredik a szám íze :-(
    mmama

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csak bátorítalak egy kisebb adag medvehagymás pogi sütésére - a gyerekek is biztos örülnének neki.
      PZs kommentje alapján valóban ajánlatos manapság ilyen blokkok megőrzése is - ki a csoda tudja, mikor lesz szükség azt bebizonyítanod, hogy nem az erdőből hoztad. És én, én hogy tudnám bebizonyítani, hogy a kertemben lévő hóvirág és medvehagyma már legalább 10 éve ott van - abból az időből származóan, amikor még ez nem volt tilos. Persze -azt is tudom, hogy bizonyos dolgokról csak beszélnek, fenyegetőznek, de betartani nincs is lehetőségük...

      Törlés
  4. Megjegyzem,ez sem egészen most kezdődött ! Igaz, 2 dolog kivételével : 1.)a FELVÁSÁRLÓKNAK (!) kell adót fizetniük. 2.) az,hogy kijelölték azt a területe,ahol az idén tilos szedni ! Mellesleg már tavaly is olvastam : A medvehagyma-gyűjtés szabályai (Mecsekerdő Zrt) - Googleba így beírva,ott a 2 oldalas anyag. Az egyik pl. a szedési engedély minta.Benne, hogy 20.000 Ft+ÁFA és az 1 hektár 1/5-ét érintetlenül kell hagyni,hogyan kell szedni,- stb.) Én inkább azon mosolyogtam magamban, mennyi olyan fotó jelent meg a cikkek mellett,amin a virágzó medvehagyma látható ! Más : lehet,hogy az időjárás miatt,vagy a bel és külpolitikai események miatt nem akarnék én ehhez a témához ennél többet mondani. (Sok a pontatlanság a mai anyagban, meg a "hirtelen harag ?" - bocs'.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. MZ/X akkor mi a csudának nem írtad Te meg pontosítva az anyagot, Te kis "hirtelen harag" nélküli???)))
      Mi a csudának okoskodsz állandóan???? he?????))))
      Zsuzsanna és a vének...)))

      Törlés
    2. @x: mi a pontatlanság ??????? Egyébként a virágzó medvehagyma-tőről szedett levél is ehető - csak már nem kellemes ízű. Régebben azt híresztelték, akkor mérgező. Ez nem igaz.
      A bel- és külpolitika szemétségei nem érdekelnek.
      A lényeg azt hiszem mégis benne van a szövegemben: tilos medvehagymát szedni a tiltott területen.

      Törlés
    3. Névtelen Zsuzsanna :-) a helyzet az, hogy @x ilyen. És nem hinném, hogy meg fog változni...Megszoktam már a bökölődéseit.

      Törlés
    4. Jé! És én azt hittem csak engem irritál @x! Most legalább követhetően ír, de volt egy pár olyan replikája, amit alig lehetett kibogozni.(HM)

      Törlés
    5. Ha az ember figyelmesebben es hosszabb idore visszamenoleg olvassa nem csak a beirasokat ,hanem a kommenteket is,a dolgok moge latva rajon, @x egyaltalan nem rosszindulatuan irritalo :), sot nem is irritalo. O @X.
      Regi-regi olvasokent en igy latom, es,ha noi elmem idonkent kibozgohatatlannak is talalja, hianyozna a kommentelok kozul. :) Mas kerdes:nem is nekem kell kibogoznom,hanem aranyos fodorkanak :)

      Törlés
    6. Tselszi: vesébe látó szemeid vannak !!! :-) Van egyféle stílusa, amit lehet szeretni és nem szeretni. Néha én is csodálkozom, néha én is bosszankodom, de minden bejegyzésének örülök.És jó okom van erre....
      Kedves @x - ha ezt -véletlenül- elolvasod: itt is üzenem, nagyon kérlek, kommentelj te csak még sok sok sok évig. Mindenfélét. Nem baj, ha nem ért mindenki egyet veled.....

      Törlés
  5. Évekkel ezelőtt egy nagy kertészetben ajándékba vásároltam anyunak számos olyan növényt, amik nálunk védelem alatt vannak, és leszedésük, kiásásuk tilos, komoly büntetést von maga után.
    Addig nem hagyott békén, míg oda nem adtam neki a számlát, hogy bizonyítani tudja, törvényesen kerültek hozzá a növények.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. És igaza volt, a számla megőrzését illetően. Fentebb írtam: vajon, ha ellenőrizné (egy őrült), én hogyan tudnám a magam igazát bebizonyítani ???

      Törlés
  6. Nem kellett volna elolvasnom először a kommennteket... mert igen. mindenért lehet és kell NEKÜNK fizetni... nem akarok politizálni... DE való igaz, valamivel meg kell fékezni, a kiírtást... mert teherautónyi medvehagymát szedtek egyesek... és a hóvirágra is ez volt a jellemző...MÁS:::.... Egy ismerősnek 50.000 forintot kértek az engedélyért, hogy medvehagymát szedhessen...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Soha, sehol, semmiben nem ismerjük a mértéket. Én nem tudom, hogy ez általános emberi, vagy csak magyar specialitás. Most legyél őszinte, (a kérdést magamnak is feltettem) te milyen rendeletet hoztál volna ? Bizony nehéz erre válaszolni, mert vagy az egyik oldalon állsz (=erdők védelme), vagy a másikon (=emberek).

      Törlés
  7. Gombát sem szabad szedni engedély nélkül,mégis tele a vásárcsarnok gombával,ha dömping van.Mindenki tudja,hogy nem saját termés.Nem büntettek eddig érte.(persze,ami késik,nem múlik...)
    Megjegyzem,megkötni sem tudnak,ha van vargánya és leszek olyan galád,hogy téged is be foglak csalni a sűrűbe.Mit szólsz hozzá?
    Lélekajtós

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Töredelmesen bevallom - még ha a nemztei interpol lesi is a blogomat- hogy veled fogok tartani :-)

      Törlés