2016. április 10., vasárnap

A világvégi ház



Meg tudja-e valaki mondani, hogy az ember fejében/agyában mitől bukkannak elő „dolgok” képek, emlékek, verssorok ? Mert még ha látok valamit, s azzal kapcsolatban jut eszembe egy idézet – hát jó, megértem… De ha „csak úgy” ???
Vagy annyira izgatja a fantáziámat az én „ház”-ügyem, hogy valamiképp ez a "világvégi” is felbukkant az agysejtjeimből, miközben azt a másikat, vagy annak a másiknak a történetét kutatom ?
Ha lassan is, de biztosan haladok ám előre :- ) és megfogadtam, még egyszer elmegyek a könyvtárba, aztán befejezem. Akár egész lesz a történet, akár kissé hiányos.
   Szóval ma, egyszer „csak úgy” ez a vers jutott eszembe:
                          

                             Juhász Gyula:Mese





Egy világvégi házban
Világszép lány lakott,
Világ végére néztek
Ott mind az ablakok.
Nem járt előtte senki,
Nem látott senkit ő,
Az Óperencián túl
Megállt a vén idő.
A világszép lány nézte
A csillagos eget,
Tavasz táján szívében
Valami reszketett.
Hajába rózsát tűzött,
Valakit várt nagyon,
De csak a csillag nézett
Be a kis ablakon.
S a csillag oly közömbös,
Hideg és halovány.
S hiába várt örökké
A világszép leány...





4 megjegyzés:

  1. Nem tudom megválaszolni a miért-eket, azt gondolom és hiszem, hogy mindennek oka van és ha kitartóan kutatunk, átláthatjuk a kezdetben összefüggéstelennek látszó dolgokat és akár az összefüggések is megértésre kerülnek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ami még érdekessége a versnek - de nem írtam - már felnőtt koromban bukkantam rá. Amikor az ember nem nagyin tanul, de legfőképp nem jegyez meg verseket...És ezt mégis. Ki érti ?

      Törlés
  2. Előző élet? Sejtemlékezet? Nekem egyszer egy templom jelent meg, azóta is keresem. Sokszor érzem úgy, hogy Erdélyben élhettem, valamikor, életekkel ezelőtt. Minden olyan ismerős, annyira fog.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lásd fentebb, Kavicsnak írt válaszom. Miért jegyeztem én meg "annyira" ezt a verset ? Néha elgondolkodom ilyesmiken, mert ok nélkül - azt hiszem - semmi nem történik.

      Törlés