2016. április 30., szombat

Bazsarózsa-túra


Jó, idén kicsit megkésett az ajándékom… Aki régi olvasó, tudja, hogy tavaly áprilisban milyen szülinapi ajándékot kaptam – de az idei se semmi.

Valójában nem tudnám megmondani, miért alakult úgy az életem, hogy bár a Zengő környékén számtalanszor jártam, de egyetlen egyszer sem sikerült kifognom a bazsarózsa virágzás idejét.
A múlt héten egy kedves kis barátnőm járt arrafelé, és áradozva mesélt a szépségekről, amit látott. Hát beindult az agyam és gondoltam, meglepem magamat egy bazsarózsás túrával.

Balra a Hármashegy - jobbra a Zengő. Út  Hosszúhetény felé

Van azonban nekem egy blogos barátném Hosszúhetényben, a „Lélekajtós” - gondoltam, jó lenne őt rávenni, jöjjön velem, a helyszínt is jobban ismeri – meg egyedül teljesen ismeretlen helyeken már nem szívesen mászkálok. Sikerült is mára összehozni a találkozást, és a Magasságos is kegyes volt hozzánk, mert a hét közepén még csúf, esős-szeles hideg volt az idő, ma pedig hétágra sütött a nap. Igaz, dél felé kissé befelhősödött – de végig kitartott – panaszom nem lehet.

10-re beszéltük meg Heténybe a randevút, jó korán elindultam, mert láttam mások blogjában, meg úgy messziről is, hogy sárgulnak a repcetáblák, s idén még egyet sem fotóztam – hát útközben meg is álltam pár repcés képet  készíteni.

Ugye szép ?
Aztán Hosszúhetényben hamar megtaláltam az adott címet, s nem sokat vacakoltunk, (nem az én autómmal) máris nekiindultunk a bazsarózsa keresésnek. Az én informátorom a Nagy-mező Aranyhegyi részen járt, ez a Zengő lába előtti rész – s bár én is úgy tudtam, hogy az igazi bazsarózsás Püspökszentlászló környékén van -  de mivel a másik barátnőm itt látta a szépségeket, hát ide mentünk.
A kísérőm és kedves kalauzom már akkor is tudta, hogy nem csak ezt a helyet fogjuk felkeresni, hanem mégiscsak felmegyünk a másik lelőhelyre is – és hosszabb túrára készült. Bár először nem árulta el nekem, hadd legyen meglepetés.... Én csak amolyan  megyek-fotózom-jövök útra készülve, még vizet sem vittem, ő meg…hát…majd elmesélem, ha oda érünk a történésben.
Itt a térképen is láthatók a helyszínek, amerre jártunk. Mellesleg cseles, mert aki nem rendelkezik helyismerettel, azt hiheti, macskaugrásra van a két terep - pedig nem ! Közben kalandos erdei utakon a fél hegyet körbe kell járni...: 



Szóval az első helyszín az Arany-hegy, illetve a Nagy-mező. 
Nem  vagyok mestere a több részből összedolgozott képnek, de hát valami ilyesmi (vagyis ezerszer szebb) látvány tárult a szemünk elé: kb. középen a Hármas hely, jobbról a Zengő, előttünk meg  virágokkal teli hatalmas rét: 



A táj csodás, a kilátás nemkülönben, és egyszerűen elmondani, felsorolni nem tudom azt a rengeteg most nyíló virágot, amit menetközben láttunk. Mert bár autóval mentünk, de itt-ott megálltunk gyönyörködni és fotózni.
Hát ilyesmik (is) voltak:

Szamóca és egy szál vadlen

Már termését érleli az illatos hunyor

Egy szellőrózsa...

...meg még három - a számtalanból

Gyöngyköles 

Egyik kedvencem, a farkas kutyatej

Tavaszi hérics

Izgatott hangyaboly


Aztán egyszer csak megpillantottam az első lilás-rózsaszín bazsa-bokrot – hát komolyan mondom, leírni se tudom az örömömet. Nem azt mondom, hogy 70 évet vártam rá – mert ez nem lenne igaz, de végtelenül boldog vagyok, hogy most akkor már ez is „megadatott” – kipipálhatom, nem fogok úgy meghalni, hogy pécsi/mecsekalji lányként nem ismerem a bánáti bazsarózsát… Sajnos, ahogy Lélekajtós barátnőm megjósolta, a virágzás javán már túl voltunk, de azért találtunk ám még csodálatos, kicsit megkésett  nyíló  példányokat is:

Tudom, hogy nem jó kép. Autóból fényképeztem,de  az ELSŐ bazsarózsa bokor van rajta, amit megláttam !

Itt sajnos a legtöbb már elnyílt



De azért akadt ám friss virág is, poszméhecskével !!!

Teljes pompában a galagonya, rózsabogárral

Kosborok sokan...

Tarka kosbor egyedül


Meg egy agár kosbor is... legalábbis a képen magányosan,  mert valóságban sokan voltak.

Valamilyen "levél-bogár"

Veronika meg 2,5 gólyaorr :-)


Fent a tetőn,  ritkás tölgyesben...



Közöttük már jelentkezik a nagy ezerjófű...

De a zöme sajnos már itt is elnyílt...

Magyar rozsnok - nem lehet elmenni mellette úgy,  hogy meg ne simogasd...

Mint egy színes, hímzett takaró

Sem a virágokkal, se a tájjal/környezettel nem lehet ám betelni. Ha az ember egy egész napot akarna, hát eltölthetne itt annyit is. És mindig látna valami újdonságot....

De  mi igyekeztünk a másik helyre, fel a hegyre. Én úgy tudtam, hogy az az út le van zárva (régen többször is jártam arra, de aztán egyszer csak természetvédelmi okból lezárták) –  most szerencsénk volt, be lehetett autóval is menni….


Mondom, az út szélén is....

És hát ott, ahol a virágok helyét jelző tábla állt, ott már az útszélen is nőttek/nyíltak… Kicsit odébb leparkoltunk és egy jó meredek dombon felkapaszkodva láttam a csodás bazsarózsa-nyílás végét. Direkt lefényképeztem közelebbről a töveket, ahol az elnyílt virág toktermése látszik már csak – hát el tudom képzelni 2-3 héttel ezelőtt mi lehetett itt. Virág-orgia !!!




Ez mind bazsa-bokor !

...meg ezek is....




El tudod képzelni, mi volt itt kb. két hete ???? Virágözön....

De még így is csodás volt, ahogy a barna és még csak zsengén zöldülő erdőben, ezek a pompás lilás-rózsaszín virágok, ott illegették magukat !

El nem tudom mondani,  milyen boldog voltam – talán amikor a homokbányába bejutottam, akkor éreztem utoljára valami efféle „diadalt” – ami nagyon jó érzés, mert hát nincs jobb/szebb, mint ha beteljesülnek az embernek a vágyai.

És a nap megkoronázása egy erdei kis pihenőben az útikoffer kipakolása után egy kellemes ebédelés volt – mert barátnőm alaposan felkészült erre a  bazsarózsa-piknikre…

Aztán nem is egyenesen azon az úton mentünk amin feljöttünk, mert én ismertem a Magyaregregyre vezető útszakaszt is, amit a barátnőm meg nem – hát lekanyarogtunk abba a csodás völgybe és úgy, onnan, Zobákon áthajtva értünk vissza Hosszúheténybe.

Fantasztikus nap volt.
A leírás semmit nem ad vissza, a képek is keveset.
Köszönet érte annak, aki ezt lehetővé tette, meg a Lélekajtós barátnőmnek.




27 megjegyzés:

  1. Gyönyörűek a Bazsarózsák, idén miden eddiginél korábban kinyíltak.

    VálaszTörlés
  2. az jutott eszembe: ilyenkor (meg máskor is) mennyire szeretem a természet minden négyzetcentiméterét. Ahogy írtad: hímzett terítőhöz hasonlítható mezőket, az utánozhatatlan zöldeket, az illatokat meg úgy az egészet, az érzést.

    Két éve Erdélyben, egy túrán mentünk el egy olyan helyre, ahol bánáti bazsarózsák voltak. Májusban voltunk és ott a hegyekben még javában nyíltak, teljes pompájukban voltak.

    Azt a látványt nem lehet elfelejteni :)) Ültünk/ebédeltünk a bazsarózsák között a hegyoldalban és néztük a szemközti hegyeket...Még most is beleborzongok a szépségbe, amit akkor átéltem...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Valószínű ott is van egy terület, ahol az adottságok megfelelők ennek a növénynek. Tudomásom szerint Magyarországon nincs másutt, csak itt. A rét pedig, hát ugye, milyen csodálatos tarka ?

      Törlés
  3. Juj, de szép kirándulást tettetek! Bár egyszer én is láthatnám ezt a virágzást, eddig csak a fotókon volt szerencsém.
    Lélekajtós nagyon helyes a kipakolt uzsonnával. :-) Látom valódi piknikkosárból vette elő.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A piknikezés volt a meglepetés - nagyon örültem annak is. Persze legjobban a megtalált, még nyíló csodás virágoknak.

      Törlés
  4. Én is Mecsekben nőttem fel, de tömeges bazsarózsa virágzást és sem láttam. Amikor mentünk vagy még bimbós volt, vagy már elvirágzott. Nagyon szép fotókat sikerült így is készítened, és olyan olvasmányosan írtál róla, hogy kedvem lenne most beülni a kocsiba, és Baranyáig meg sem állni...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajna, ha most autóba ülnél, még annyit se látnál, mint én 2 napja. Gyanítom ez a hideg eső elverte a még virágzókat. De való igaz, nehéz a teljes virágzás idejét kifogni.

      Törlés
  5. Csak ismételni tudom az előttem szólókat !
    Jó kis útleírás szép képekkel, és átjön rajta a kellemes hangulat is !
    Külön öröm számomra Lélekajtós bejegyző társunk képe !
    Egymáson keresztül megismerni , meglátni egymást nem mindennapi dolog .
    Üdvözlöm ezúton is , neked pedig köszönet az élményért !
    mmama

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, ha tetszett amit megmutattam/írtam. Valóban kellemes, szép napom volt. Megörökítésre nagyon is érdemes.

      Törlés
  6. Köszönöm az üdvözletet,mmama!Neked is szívesen megmutatom,ha rászánod magad.Ám csak jövőre érdemes,idén már késő.
    Üdvözöllek:Lélekajtós

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Óó .. zavarba ejtően kedves vagy köszönöm a felajánlást .
      Elég messze vagyok , de soha nem mondom hogy soha ezért lássuk meg mit hoz a jövő .
      mmama

      Törlés
  7. De jo volt olvasni,nagyon orulok,hogy ilyen jot kirandultatok. Nagyon jok a kepeid!Csodas ott feletek a taj! Milyen kedves,kellemes pikniket tervezett Lelekajtos. Nagyon tetszik az abrosz es rajta a finomasagok :)
    Boldog szulinapot! tehettel volna olyan kepet is,ahol ott vagy :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi a gratulációt, és tényleg az idei szülinapomra ez volt a meglepetés. A piknikelést én is élveztem ! :-)

      Törlés
  8. Húú ez gyönyörű lehetett!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gyere már egyszer erre mifelénk is. Geoláda biztos van itt is. Bazsa nélkül is van erre szépség.Igaz, hogy nagy túrát veled nem tudok vállalni, de nagyon régen találkoztunk !!!

      Törlés
  9. Meg lehetne szervezni egy csoportos kirándulást jövőre?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem szeretek felelőtlenül ígérgetni, de nem fogom elfelejteni. Csoporttal nehezebb lenne a dolog, mert jó sokat kellene gyalogolni a helyszínekig, hiszen busszal nem lehet ezeket a helyeket megközelíteni. Mi ketten kocsival mentünk, de mondhatom azt is, hogy Lélekajtós "terepjárójával" - olyanok az útviszonyok, hogy ott elég nehéz a közlekedés.

      Törlés
  10. Akkor -a képeket nézve- most kellene begyűjteni a galagonya virágos hajtásvéget?(HM)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bizony most kellene, meg a bodzát is. De ahogy elnézem az időjárás előrejelzést, nem tudom, mi lesz az idei bodzaszörp befőzési tervemmel ?

      Törlés
    2. Hozok neked, ha nem tudsz eszerezni. Most valami csalafintaság történt, mert mikor a napján olvastam a bejegyzést, mintha rövidebb lett volna és kevesebb fotó, vagy én vagyok felületes. (HM)

      Törlés
    3. Bodza ügyben feltétlenül hívlak holnap (péntek) reggel. A bejegyzésemben eredetileg egy képpel több volt,(levettem) de egyébként elsőre is ennyi szöveg és ennyi kép volt látható.

      Törlés
  11. Pzs-nek:meg lehet szervezni csoportos túrát is időben.Az olcsóbb szállás a bazsarózsa vengégház Püspökszentlászlón-ez egy turistaház,egyszerű,olcsó.Vannak kiadó házak is falusi vendéglátás keretében,ami persze drágább.Időben kell foglalni,mert ilyenkor sokan foglalnak.A falutól 3 km-re van Püspökszentlászló,most már Hosszúhetényhez csatolva.A csomagokat kiszállítom kocsival,de a sétát vállalni kell,ha sokan leszünk vagy kocsival jönni-többen összeállni.
    Februárban jelezd,ha jönnél!
    Lélekajtós

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Már beírtam a naptárba, "átírni a 2017-s naptárba: Február, bazsarózsa túra - jelentkezés"!

      Törlés
    2. :-) Nocsak ! :-) Szerveződik a csapat ? Örülnék....

      Törlés
  12. Itt vagyok, le ne maradjak a szépséges kirándulásotokról! Gyönyörű a táj, az a rengeteg virág, és a bazsarózsák... felkerült a listámra ez a túra is! Micsoda pompa lehet ott az erdők alján, amikor mind nyílik...
    Aranyos, van illata ennek a bazsarózsának? Gyűjtöttetek valamit?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Őszinte leszek: totális felfedező és fotózó lázban voltam, és úgy tekintettem rájuk, mint most született csecsemőkre. Azokat se fogom meg, a virágokhoz sem nyúltam, ergo, nem szagoltam meg. Túlságosan erős illatuk nem lehet, a pünkösdirózsa sem az illatáról híres. A csodás látványo(ko)n kívül nem gyűjtöttem mást - de azokat jól elraktározom.

      Törlés