2016. április 29., péntek

Csak ülök és csodálkozom....

Tegnap a madarak furcsa szokásairól esett szó (t.i. hogy a fiókáikat kilöködik a fészkükből, stb…). Tiszta véletlenül találtam egy másik érdekességet is itt: http://www.ng.hu/Termeszet/2008/02/Foto_a_bizarrul_etkezo_ketelturol

A felvételen egy giliszta szerű lábatlan kétéltű, a Gymnophiona (régebbi nevén Apoda) látható, amint meglehetősen sajátos módon táplálja kicsinyeit, megengedve nekik, hogy lenyúzzák és felfalják a bőrét….


A Gymnophiona nőstény egyedeknél, mikor az utódokat várják, megvastagodik a bőr, s telítődik tápanyagokkal. A kicsinyek pedig tépőfogakkal rendelkeznek, háromnaponta, leginkább éjszaka, mindössze tíz percen át táplálkoznak anyjuk bőrével. Lenyúzzák, majd felfalják a bőrdarabkákat.
(Azért alapjában véve elgondolkodtató, hogy mi, emberek is eleinte a "sajátunkból" tartjuk életben utódainkat !!! Ez a dolog eddig, ebben a megközelítésben még nem is jutott eszembe....)

Itt van a kis férgekről egy videó is – igaz sajna angol nyelvű…





                                                                      *******


Nem és nem és nem tudok sem betelni, sem eléggé csodálkozni a természet fantasztikus dolgain. Tegnap délután még ráadásul egy olyan filmet is láttam a tévében, amely a lumineszcenciával foglalkozott. Technikailag ma már képesek vagyunk a tengerek sötét mélységeiben csodás felvételeket készíteni a csak ott világító állatokról. Hihetetlen, hány féle szín és forma van/él/létezik az óceánok ismeretlen, hatalmas és mélységes vizében. 


http://rewrite.origos.hu/s/img/i/1005/20100507biolumine.jpg

És mi mennyire el vagyunk telve magunktól…. Gyakran az az érzésem, ennek a csodás bolygónknak jó részét egyáltalán még fel sem fedezetük. A levegőben, föld felett és alatt, vagy a vízben élő millió, vagy milliárd aprócska lényt, aki igenis élnek ! Élnek, mint mi – legfeljebb nem olyan böszme nagyok…. Komolyan mondom, minden ilyen film láttán tátva marad a szám. Mennyi mindent nem tudunk…és mennyire oda-vagyunk önnön nagyságunktól.

El kellene gondolkodnunk néha ezen…..



7 megjegyzés:

  1. Megnéztem , annak ellenére hogy irtózom a mindenféle férgektől és csúszómászóktól .
    Sok érdekes dolog van amiről nem is tudunk.

    Az előző bejegyzések válaszait is most olvastam el.
    Utalsz a Taigetoszra .
    Szerintem itt nálunk is működik a Taigetosz elve :-(
    Gondoljunk csak a várólistákra !
    Saját magam tapasztalata mondatja ezt velem (bocsánat a témára érzékenyektől )
    mmama

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, működik....Sajnos, nem mondasz újat - nagynénim másfél éve szoc.otthonban van. ....Nem részletezném a tapasztalataimat. Naponta imádkozom gyors halálomért....mert a magyar egészségügy karmaiba kerülni nem szeretnék.

      Törlés
  2. Juj, nem bírom a csúszókat, bocs, de érdekes a téma, sosem hallottam "bőrevőkről" - sem.
    A világító állatok - szinte hihetetlen!!!Egészen biztos, hogy sok mindent nem tudunk és lesz olyan, amit sosem sikerül meglátnunk, megtapasztalnunk. Szerintem ez nem is baj! Legalább ennyi "intimitás" legyen a természet és köztünk!:) Sokszor idegesít, hogy olyan dolgokat megtudunk olyan hihetetlen mélységekben, ami szinte már tapintatlanság!:) És nem elsősorban a Story magazin tartalmára gondolok!:D
    Az eü.-ről inkább semmit! Benne vagyok, rémes!:( Most olvastam, hogy a szívbetegeknél leghosszabb a várólista. Végül is, ha sántikálok, az még elmegy pár hétig, de egy akut szívprobléma? Jaj!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A tengeri csodákról már láttam én régebben is filmet, de amit tegnapelőtt mutattak, hát az egyenesen fantasztikus, részben a búvár-fotós-technikára, részben a látott élőlényekre értve.
      A magyar egészségügyről meg....hát nincs nagyon mit mondani egy 4 betűs csúnya szón kívül...Nem lenne ez baj, ha nem az életünk lenne a tét.

      Törlés
  3. Válaszok
    1. Milyen érdekes... pár napja a vietnami csodálatos barlangról írtam... Most meg ez. Nem hallottam róla. Gyanítom van még "néhány" dolog amiről nem tudunk. Bár néha gondolom, tán nem is baj....

      Törlés
  4. Ez nekem is új volt. Valóban nagyon érdekes, köszi, hogy megosztottad!

    VálaszTörlés