2016. április 18., hétfő

Gyűlölöm a cirkuszokat

Megtiltanám, hogy állatokat mutogassanak a cirkuszokban. Én még az állatkerteket se szeretem. Nincs ma már rájuk szükség...

Itt egy film, amin egy cirkuszi oroszlán életének első szabad perceit láthatod: 





Megható, elgondolkodtató, elkeserítő.  https://hu.wikipedia.org/wiki/Jane_Goodall 
belőle kellene millió, meg azokból, akik bombák, aknák és egyéb gyilkoló eszközök helyett a természet megőrzésén fáradoznak. Ha lenne kedvem, tovább is ragoznám a kérdést, mert ugye nem csak a bombagyártókkal van baj...
Gyakorlatilag veled is, velem is...még ha nem is tartunk ketrecbe-zárt oroszlánt....

18 megjegyzés:

  1. Egyetértek. Olyan sok természetfilm van ma már,ahol lehet látni az állatokat, szörnyűek az állatkertek!
    A cirkuszt nem értem,hogy miért nem tiltják be az állatvédők.Maradhatna a cirkusz akrobatikus mutatvány.:állatok nélkül.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én sem értem, miért engedélyezik még ma is a cirkuszi állatmutatványokat. Nemrég járt Pécsett is cirkusz - úgy sajnáltam azokat a szerencsétlen, kis terecskére "mutogatni" kiterelt állatokat ! Egyszerűen nem értem, hogy miért lehet ezt még ma is Európa közepén megtenni. Ha senki se menne cirkuszba, talán az tönkretenné a cirkuszosokat és akkor az lenne a megoldás. De miért csak az ???

      Törlés
  2. Tudod, ilyenkor mindig Jack London Éneklő kutyája jut az eszembe. A szívem szakadt meg érte.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mindig, mindent az emberek rontanak el, tesznek tönkre...A teremtésnél csak mi nem sikerültünk...

      Törlés
  3. Nagyon megható... Úgy gondolom, meg fogják szüntetni az állatkerteket és a cirkuszok állatos részét is, csak idő kérdése. Egyre több az állat- és természetvédő. A saját gyerekeimen, unokáimon tapasztalom. Véleményük - ez ügyben is - teljesen más világot vizionál és feltételez a jövőben. Idő kérdése. Valószínű, ez már nem a mi életünkben lesz, de az sem baj, csak legyen!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bízom benne, hogy hosszú távon igazad lesz.Lenne azzal is elég sok feladata, hogy a kipusztuló-félben lévőket megmentsük valamiképp.

      Törlés
  4. Ezért nem lehetne engem még elcipelni sem a cirkuszba, ha fizetnének érte, akkor sem! Sosem szerettem, gyerekként is irtóztam tőle és pontosan az is tett rá egy lapáttal az "élményekre" amit Holdgyöngy írt, Jack London Éneklő kutya c. könyve.

    Állatkertben is a gyerekekkel voltam utoljára...érdekes, Ők sem szerették azt a zárt világot ott...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én életemben egyszer voltam cirkuszban, úgy 60 éve tán, és a gyerekeket egyszer sem vittük el. Még állatokat nézni se. Az állatkertben ugyan voltak, de bevallom nekem az se volt nagy élmény. Mivel van TV, túlzottan sokat nekik sem mondott az a látogatás. Más világ van, mint 50-60-70 éve, alkalmazkodni kellene hozzá.

      Törlés
  5. És ha látnátok azokat a filmeket, amiket akkor csináltak, amikor a cirkuszi állatokat veréssel "tanítanak be" a különféle mutatványokra.
    Egyszer az utcán láttam egy cirkuszt reklámozó autót, melynek a platójára egy medve és egy fekete párduc volt láncolva. Egyiknek se volt foga.
    Az állatkertek az utóbbi időben már nem egy pici ketrecben tartják az állatokat, aminek nagyon örülők. De az nagyon felháborít, amit a koppenhágai állatkertben csináltak.
    Nálunk a vadaspark egyben a kihalófélben lévő állatokat védelmét is szolgálja.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Annak aki nem olvasta volna:http://index.hu/tudomany/2014/02/09/kivegeztek_a_koppenhagai_allatkert_bebizsirafjat/
      Kérdem, miért nem szállítják vissza ezeket a "felesleges állatokat" a hazájukba ? vagy aki állatkertben született képtelen lenne ott megélni ? A vadasparkban ugyan talán szabadabban élnek, mint a ketrecekben, de hát az se az "igazi". A szomorú az, hogy mi vesszük el az életterüket, és ez után kezdünk el gondolkodni valamilyen köztes megoldáson.
      Akárhogy nézem is, csak mi emberek vagyunk a bűnösök.

      Törlés
  6. megint szívemből szóltál...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az az érzésem, hogy igen sokan vagyunk - csak azt nem tudom, miért nem ér a mi szavunk semmit ????!!!! Mindig, mindenbe, mindenhol belerondít a pénz...

      Törlés
  7. Minden relatív.
    (megtévesztett a video,vagy amit írtál hozz, azt hittem véglegesen szabadon engedték az oroszlánt,- szerencsés,hogy nem,- mert még ha előzőleg visszavadították volna,sem biztos,hogy életben maradna. )Állítólag 2007-óta (magyar törvény) vadon befogott állatok cirkuszi tartása és bemutatása tilos. Így aztán, az ott látható állatok (bizonyára) állatkertben születtek. (2) Bár más is említette,elég sok állatkertnek igen jelentős a kipusztulófélben lévő állatok megmentése érdekében végzett munkája.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nehezen, de elfogadom, hogy vannak (talán) fajok, melyeket másképp már nem lehet megvédeni, átmenteni a jövőnek - csak állatkertben. Ez egy dolog. A cirkusz más, és az ellen minden erőmmel tiltakozom. Más kérdés, hogy az én tiltakozásom senkit sem érdekel és semmit sem érek el vele.

      Törlés
  8. Csatlakoznék a "szüntessük meg akcióhoz"! Ahogy az ember, úgy az állat is szabadnak született és nem ketrecbe.
    Szerencsére már egyre több helyen szünnek meg az állatkertek és a cirkuszi állatmutatványok is tiltódnak! Érdemes a neten rákeresni. Nem oly rég foglalkoztam én is a témával és olvastam pár pozitív dolgot.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Oly lassú a változás ! Új Jane Goodall-okra lenne szükség, de nagyon ! Én pl. utálom a pécsi állatkertet is - pedig sok milliót beleöltek most is - ahelyett, hogy bezárták volna. Sokan nem foglalkoznak a ténnyel, hogy több évtizede az állatkert a Mecseknek azon pontján van, ahonnan a tettyei vízmű vize is összegyűlik. És isszuk....

      Törlés
  9. Tegnap már nem nagyon volt kedvem a témát folytatni,bár jutott eszembe akkor is Májusban kinyithat az állatkert ( Ill. közbejött egy "megszökött" zebra története is,- (cirkuszból) - majd jó les vigyázni!- mert már Pécsett van a cirkusz ! Tiltakozáshoz : (szerintem) nem vagy egyedül, hiszen a cirkuszi állatok felvonultatása ellen ( utcán) is bőségesen volt (anno) tiltakozás. (Pécsett is,- ill. lehet,hogy az idén is lesz ? )
    (2) Nem akarnék a témától senkit sem eltéríteni... ( csütörtökön lenne döntés - önkormányzat- ... (igaz ez sem mai téma, hisz' volt anno egy Misina Projekt is ! ) - Téma : Drámaian átalakítják a tv.torony környéket ( Legjobb a cikk az okpecs.hu -ban - mert abban ott van az előterjesztés is ) "Lustábbaknak" Deámaian átalakítják a tv torony környékét (Ki-ki hozzászólhat, meg elmondhatja tetszik-e,vagy ellenkezőleg.)
    Bocs' ha valamelyik link nem működne.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát jobb cikkel is kezdhetem volna a napot, mint ez a tv-tornyos.... Amúgy meg: tiltakozhatsz te - ha semmi hatása nincs a tiltakozásodnak.

      Törlés