2016. április 13., szerda

Itt vannak !



Itt vannak !!! Tegnap újra láttam őket: itt cikáztak fölöttem csivitelve !

Én minden évben annyira tudok örülni a fecskéknek ! Mindig Kairót juttatják eszembe, mert annyi fecskét egy helyen röpködve, mint amikor ott jártam, még soha, sehol nem láttam. Egy hajón, a hastáncos helyett a fedélzeten bámultam a számomra nagyon más világot – és ott repdestek a körülöttem….
Maroknyi kis élet – és ezer kilométereken át visszatalál ide – no meg oda…..
Csoda.


http://keptar.oszk.hu/023800/023838/1282238840.jpg

11 megjegyzés:

  1. :-D Nálunk is, már a múlt héten megjöttek. Mentem a városba és amikor a Mangfall-folyón keltem át, látom és hallom, hogy nagy csivogással repkednek a folyó felett és úgy örültem nekik, mintha hozzám jöttek volna rég nem látott vendégek!!! Hisz valahol azok is. :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Milyen érdekes, pedig ti tőlünk északabbra vagytok....

      Törlés
  2. Tüneményesek!!! A kitartásukkal "nagyok" a szememben.:)Bárcsak építenének hozzánk fészket!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Itt nálunk egy irodaház ablakaiban igen sok fészek van és meglepő ill. dicséretes, hogy nem leverték, hanem valami fa, vagy fémlapot tettek alá, hogy az épületet ne piszkítsák nagyon össze...(Lehet, hogy van rendelet arra, hogy nem lehet leverni a fecskefészket ? nem tudom....)

      Törlés
  3. Nálunk a belvárosban nagyon sok fecskefészek van. Itt mifelénk még láttam őket, de figyelni fogok.
    Viszont az első kiskacsák már kikeltek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :-) Nemrég jártam a Balokány-beli tavunknál és épp arra gondoltam, itt vajon miért nincsenek vadkacsák ? Valószínű azért, mert nem igazi "élő víz" és se növényzet, se halak/békák egyebek nincsenek benne.Na de ahol ott egy folyó...könnyű annak.

      Törlés
  4. Délután - hazaérve egy kontrollról - olvasom ezt. Már nem tudom felidézni, mennyi éve írtam (írtuk ?) a blogba, hogy a Lánc u.-i Rendelőintézet II.em. egyik ablakában voltak fecskék, (anno)- a fészek most is ott van,de fecskéket nem láttam. (Mintha régebben olvastam volna, hogy kevesebb a fecske. (is) - Én meg várnám vissza a denevéreket !( Mert minden évben itt szokott röpködni 2 db. (?) a kertünkben, szürkület után,- ill. este.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. 2008-ban vagy 2009-ben történt, már nem emlékszem pontosan. A belvárosban már gyülekeztek a fecskék. Rengetegen voltak. Esténként a tér fölött repkedtek. A házak ablakpárkányán, a házak díszein töltötték az éjszakákat. Fantasztikus volt nézni őket.
      Aztán egyik pillanatról a másikra betört egy nagyon durva hidegfront. Amikor mentem munkába, megdöbbenve láttam a párkányokon és a földön a halott fecskéket. Nem szégyellem, sírtam.
      Az életben maradottak eltűntek. Gondolom elindultak délre.
      Azóta, ha szeptemberben látom őket a tér fölött repkedni és hallom a csivitelésüket, mindig eszembe jut az a reggel.
      Sajnos az utóbbi években volt már több hasonló, hideg szeptember.
      Talán ez az oka, hogy egyre kevesebben vannak.

      Törlés
    2. @x: Megnézem majd, mi a helyzet az E-On ablakaiban, ott mint fentebb is írtam, igen sok fecskefészek volt.Remélem megvannak és fecske is van bennük.... Denevéreket még én se láttam, igaz nem is nagyon leskelődtem este utánuk.

      PZs: hasionló rémtörténetem van nekem is, igaz a közutálatnak örvendő varjakkal kapcsolatos. Egy óriási, jégesős kora-nyári vihar után a levert/letört ágak és levelek között számtalan fiatal varjútetem hevert. Én se fogom azt a látványt soha elfelejteni.....
      És sajnos az egyre extrémebbé váló időjárás viszontagságaiban nincs cseppnyi esélyük sem ezeknek a kicsinyke állatoknak a túlélésre....

      Törlés
    3. A varjak nagyon intelligensek.

      Törlés
    4. Igen, azok. ezért is jönnek be a városokba - ott a töménytelen szemétben- amit mi emberek termelünk, - könnyebb eleséghez jutni, mint vadászni kint a mezőn....Láttam egy filmet is róluk, hihetetlen dolgokat képesek művelni, eldugják a csemegét a másik elől, megoldanak egész különös feladatokat, stb...

      Törlés