2016. április 28., csütörtök

Madárles




Kép: http://www.funzine.hu
Nem tudom, szoktatok-e madármegfigyelő kamerákat nézni. Én néha lesem a gólyákat, néha megnézem, hogy egyes vándormadarak  merrefelé járnak. Most kaptam egy jó csomó linket, ahol különféle madarak figyelhetők meg webkamerák segítségével.
Egy igen megdöbbentő sorozatra bukkantam ezek között: nem tudtam róla, hogy ilyen létezik, t.i. hogy a gyengébb fiókát eleve már a szülők „kiszelektálják”.   Egy fekete gólya pár élete, hétköznapjai láthatók itt:




Kép: http://vilagbiztonsag.hu

Itt pedig egy kis cinke hétköznapjai: http://madarles.hu/

 













Akit érdekelne a téma (=madárvonulás) ennek az oldalnak a nézegetését ajánlom - szerintem ez a legjobb: http://satellitetracking.eu/ Itt név szerint rá lehet keresni a jelölt madarakra, s megnézni, most épp merre járnak. (Kiválasztod a madarat, katt rá, majd a következő oldalon vannak az adatok, a legfelső sora kattintva láthatod a térképet, amerre járt, ill. ahol jelenleg van a madár. Bal oldalon a "Play"-ra kattintva időrendben látod a vonulását.)


 

18 megjegyzés:

  1. Szeretem megfigyelni a madarakat.
    Mivel közel az erdő sok előfordul felénk.
    Két etető is van kitéve és már tudják hogy télen nyáron jöhetnek enni.
    Nyáron vizet is teszek ki az etető közelébe. A rigók nagyon szeretnek benne pancsolni.
    Mivel soha nem voltak zavarva fel sem röppennek ha kimegyünk.
    Minap hallgattam meg X. rádióban a Madártani Intézet munkatársát sok érdekes dolgot hallottam .
    Többek között azt is hogy a madár szülők elvégzik a kiválasztást és ezt praktikus okokból teszik nem kegyetlenségből.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem nagy bánatom, hogy az udvarban heverésző macskák miatt itt nincs nagy madár-forgalom. Legfeljebb télen (amikoris a macskák bent lustálkodnak), havazáskor jönnek az éhesek. Pedig még fürdő/ivó vízzel is próbálom csalogatni őket - de hiába....
      Ez a szelektálás engem nagyon meglepett, még sosem láttam/hallottam ilyesmit.

      Törlés
  2. Igen!Szeretjük a cinegét és etetjük is.Azonban egy vércse is tanulhatna tőle gyilkolásban.
    Ha beírod a keresőbe,hogy"A széncinege sötét oldala" vagy gyilkos cinegék,hát elámulsz a tettein.Hihetetlen,mire képesek.
    Lélekajtós

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát tényleg elámultam. Sosem hallottam ezt...És tényleg, szinte hihetetlennek tűnik - ki gondolná, erről a kedves pici madárról ezt a szörnyűséget...

      Törlés
  3. Egyszer láttam élőben, ahogy egy gólya egészben lenyel egy hatalmas vízisiklót. Pikk-pakk, egy perc alatt eltűnt a csőrében, hihetetlen volt. Itt a videón azt a jó nagy halat nyomja le a saját torkán.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Valóban fantasztikus, hogy milyen "kunsztokra" képesek. Még jó, hogy ezt nem "örököltük" tőlük :-)

      Törlés
  4. Saját madarakat szoktam figyelni..igaz web kamera nélkül...többnyire. Rengeteg madár tér be,az etetőbe, pláne mióta azt a kaját vesszük, amit Te ajánlottál...
    Láttam már cinkéről videót, ki hinni, hogy ilyen agresszív...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez a kegyetlenség engem nagyon meglepett, őszintén szólva, életemben nem hallottam ilyesmiről. Nem tudok szabadulni azóta a gondolattól, hogy a Taigetosz nem az ő példájukat követte-e ?????
      És mi, ma? Jól tesszük-e, amit teszünk ? (Néha elgondolkodom ezen...) No de micsoda kár lett volna, ha valaki Stephen Hawking-ot anno "kiselejtezte" volna......

      Törlés
  5. mi az hogy nézegetünk e madár webkamerákat? de még mennyire! :) a legkedvesebb amit nézek, a kerecsensólyom fészek, de az idén nem költöttek ott, egy vörösvércse pár van a helyükön.

    Megnéztem a gólyás filmeket. Mit mondjak...tudom, hogy van a természet, a kiválasztás törvénye, de akkor is: szorult a szívem ahogy néztem. Pedig lehet a természet ugyanúgy kiszelektálná az első visszaút során a gyengét, a nem életrevalót.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. "...Több dolgok vannak földön és égen,
      Horatio, mintsem bölcselmetek
      Álmodni képes...."
      70 éve nézem a világot és még mindig vannak új dolgok számomra - igaz, a pozitív meglepetéseket jobban szeretem, mint az effélét, amit most itt "megismertem"...
      De hát biztos oka van mindennek, ami történik - vagy legalábbis így gondolom.

      Törlés
  6. Uramisten! Ezt nem gondoltam volna a madarakról, főleg a cuki cinkéről!:( Biztos komoly oka van az "egyelésnek". Talán nem bírnak többet fenntartani, etetni? De hát a gólyák rengeteg kaját vittek, bőven jutott volna! Meg aztán nem is látszottak fejletleneknek, akiket eltüntetett! A fater nagyon kegyetlen, nézni se bírtam!...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, én is kellőképp megdöbbentem - hiszen, mint írtam, ilyent még sosem láttam/hallottam...De úgy gondolom madár-szinten a gyűlölet szó ismeretlen (majmoknál tán már nem) - és épp ezért elgondolkodtató a dolog.A fajfenntartás ösztöne dolgozik bennük - és akármilyen nehezen is mondom ki - ez belőlünk mintha hiányozna. Jaj, de szívesen beszélgetnék én erről (is) .....Hiszen pro és kontra annyi mindent lehetne mondani.....

      Törlés
  7. Anyunak anno voltak némakacsái. Már azért is érdekesek voltak, mert kavicsokból csináltak fészket, sőt a szebbeket el is lopkodták egymástól. Nagyon sokáig kotlottak. Már arra gondoltunk, hiába a nagy felhajtás, nem lesznek kiskacsák. DE lettek.
    Anyu minden reggel benézett hozzájuk, és többször talált tojást/tojásokat a fészkek mellett. Azt nem tudta honnan gurult/gurultak ki, hát amíg a mamák ettek és egy kicsit mozogtak, visszarakta hol az egyik, hol a másik fészekbe. Napközben nyitva volt az ajtajuk, így mikor benézett, látta, hogy a tojás/tojások megint kint vannak. Egy darabig ment ez a játék, majd gondolt egyet és kigurult tojásokat egy kölcsönkért keltető dobozba rakta.
    Hamarosan kikeltek a fészkekben a kiskacsák, és a keltetőben is. Megdöbbentő volt, hogy a keltetőbe kikelt tojásokból nagyon gyenge, sokszor sérült kacsa bújt ki. Bármennyire is próbálta megmenteni őket nem sikerült.
    Anyu párszor még próbálkozott, de végül úgy döntött, elfogadja a kacsamamák döntését.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lásd fentebb, amit Tiff-nek írtam. Valami oka csak van, hogy ez és így történik. Hogy mi az emberi agyunkkal és "erkölcsi érzékünkkel" miképp vélekedünk a dologról, az már más kérdés. De igen, igen, igen elgondolkodtató - ami NEM azt jelenti, hogy feltétlenül úgy kell(ene) viselkednünk, mint a kacsáknak, vagy (pláne!) a fekete gólyának - de gondolkodni lehet róla.

      Törlés
    2. Pzs, döbbenetes amit most írtál. Kérdeztem magamban, honnan tudta, miből látta az a kacsamama, hogy gyenge vagy sérült kiskacsa van abban a tojásban? Hihetetlen ösztöneik vannak ezek szerint a szárnyasoknak (is).

      Törlés
    3. Anyu azt mondta, elképzelhető, hogy a mozgásából.

      Törlés
    4. PZs, ez nagyon kedves és érdekes történet volt. :-)) Csodálatra méltó, hogy az állatok mire képesek!!!

      Törlés
  8. De még mennyire, hogy érdekelnek! Tegnap előtt pl. fecskéket figyeltem, fotóztam ama ritka pillanatban, amikor a földön vannak és épp sarat gyűjtenek. :-)))))

    VálaszTörlés