2016. április 22., péntek

Mire jó a pelenka ?



Gondoltam, hogy a kiállítás – nem sokakat fog érdekelni….de nem tudok minden napra szenzációt kitalálni... Mára is csak egy egészen hétköznapi kis sztori jut:

Nem tudom ugyan, érdekel-e bárkit is - mert pont pelenka ügyben tegnap "estem pofára"... Ajánlottam a családom két pelenkás szülőjének, hogy esetleg használjanak mosható pelenkát: http://www.minimano.hu/termekeink/pelenkazas_kellekei/moshato_nadragpelenka/#pelenka
Mert ugyan munkaigényesebb, mint az eldobható, de azt gondoltam, olcsóbb, környezetkímélőbb, mittudomén... 
De hát már abból, hogy az én bolond öreg fejemben ez jó ötletnek látszott, már eleve abból tudnom kellett volna, hogy na nem, ezt manapság egy fiatal nem fogja megtenni. Valami megszállottan környezettudatos lénynek kellene lenni - ám ilyenek kevesen vannak.
O.K. jó ne mosson senki pelenkát, dobáljanak el mindent, használjanak minél többet a fogyasztói társadalom bűvöletében élők...Ha ők nem is, de a gyerekeik, vagy unokáik csak rájönnek majd, hogy mindenek van vége. A "jólétnek" is.

Lehet, hogy ez a pelenkabetét felhasználási mód is egy hülyeség - (végülis nyilvánvaló, hogy kakis-pisi pelenkát nem lehet erre használni, csak vadi-újat) - de érdekes ötletnek tartottam, azért írtam róla.




16 megjegyzés:

  1. A mai világ azt hiszem a kényelemről, a gyors megoldásokról szól. Olvastam az Ökoanyu könyveket, van kisgyermekes családoknak szóló is. Ő kimondottan annak járt utána mit lehet biztonságosabban csinálni. Úgy tudom vannak akik utánozzák-.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Elfogadom én, hogy ez a gyorsabb, egyszerűbb megoldás az eldobhatós - de azt nem értem, miért nem érnek rá mondjuk pelenkát mosni (se) a gyesen lévő anyukák ? Igaz, a kezükből a mobiltelefon ki nem esik, még szoptatás közben se....

      Törlés
  2. Én sem tudok olyan mai anyukáról aki textil pelenkát mosna.
    Pedig körbe vagyok véve sok fiatallal, sok aprósággal.
    Viszont az eldobható pelenkák árban elég húzósak . Amíg nálunk volt baba akinek kellett elég sokszor vettünk csak úgy egy kis segítség gyanánt és mindig nagyon örültek neki. Ráadásul nálunk ikrek is vannak
    mmama.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tudod, csak azon merengek néha, hogy a "régi" anyák miképp is "bírták" ? Sokan dolgoztak is a kisbaba mellett, bölcsődébe adták, háztartást vezettek - és tizedennyit nem nyavalyogtak, mint a maiak.És egész jól felnevelődtünk milliónyian eldobató pelenka nélkül....

      Törlés
  3. Van ám azért egy réteg, akik mosható pelenkát használnak, sőt van aki mosható betétet is. De nem túl sokan az igaz.
    De pl. anyukám sosem örömmel emlegette a rengeteg pelenka dörzsölést a teknőben.
    Szóval nehéz kérdés ez.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Így igaz - mármint, hogy nehéz kérdés.És mondhatnád azt is, hogy bezzeg a pelenkamosással meg pazaroljuk az egyre kevesebb ivóvizünket. És az is igaz, hogy ennek a modern változatnak (mert ugye NEM a régi textilpelenkáról beszélek!) - az ára is elég húzós. De talán lehetne kombinálni a két félét.... Bár hát hogy őszinte legyek, felőlem aztán... csináljon mindenki, amit akar....Jó ideje nem szólok bele még tanáccsal sem a gyerekek dolgaiba, mert lám most is jót akartam (volna) - aztán mire mentem vele ?

      Törlés
    2. Igen, én is a mai mosható pelenkára gondoltam, nem a hagyományos textilre.
      A kombinálás szerintem is a legjobb ötlet. Mondjuk otthonra a mosható, ha elmennek valahová, akkor az eldobható.
      De igazad van, a legjobb nem beleszólni, abból általában nem sül ki sok jó. Csak majd egyszer a felnövő generáció lehet, hogy számon kéri tőlünk, hogy miért engedtük őket pazarolni, miért tettük tönkre az életterüket.
      Szóval nehéz kérdés ez. :-( Én szívem szerint egyes dolgokat egyenesen betiltanék. Pl. a műanyag flakonokat és szatyrokat meg egy csomó vegyszert. Régen volt ultra por, azt jóvan.

      Törlés
    3. Tudod, az én szerencsém, hogy rajtam már nem nagyon lehet majd számon-kérni semmit - mert mire "baj" lesz én már a felhők szélén ülve fogom figyelni kétségbeesésüket....

      Törlés
  4. Eszembe jutott most az én pelenka mosási időszakom:)

    '88-ban és '90-ben születtek a lányaim, akkoriban még nem is volt eldobható pelenka, ill. akkor kezdett bejönni a Libero pelenka betét, ha valaki emlékszik rá.
    Na, az nekem akkoriban luxus volt, mármint megvenni, így csak egy-egy csomaggal vettünk arra az esetre, ha utaztunk a babákkal, azt használtuk, hogy legalább akkor ne kelljen mosni. Egyéb esetben nem is használtam, csak a moshatót.
    Kézzel mostam minden este, a napi összegyűjtött adagot.
    Így is felnőttek, hogy nem volt rajtuk Pampers pelenka.

    A férjemmel sokat bohóckodtunk már ezzel kapcsolatban, egy-egy pelenka reklám láttán, hogy 'neked milyen Pampersed volt gyerekkorodban?' :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tudod, nem akarnék én mindig mindenben okos lenni, vagy örökké a saját életemmel előhozakodni, különben is, milyen jogon beszélek én pelenkamosásról, akinek a Jóisten azt sem engedte meg, hogy akár egyet kimosson... De: Ezt az egész mai "eldobós" világot pazarlónak tartom/érzem. Bár kényelmesnek biztos kényelmes. Azt nem tudom - lásd az alábbi hozzászólásnál írt válaszomat, hogy gazdaságtalanabb-e a mosás, mint a eldobás....

      Törlés
  5. Sajna tönkrement a "sajtos rongyom" és úgy döntöttem, hogy veszek textilpelust. Nos, kiakadtam az árán.
    Nem tisztem védeni a mai anyákat, de gondold végig, megveszed a pelust, aztán mosod, teregeted, ami egy lakásban igen csak izgalmas, hiszen nem mindenki lakik kertes házban,majd vasalás.
    Ez rengeteg pénz, víz+csatorna, áram - mondjuk 90 fokos mosásnál pörög az óra - mosószer.
    Nem semmi.
    A fiam 82-ben született és rokonoktól kaptunk eldobható pelust. Micsoda nagy szó volt, ha el kellett menni valahová, gond nélkül cseréltem és nem kellett zacskózni, cipelni a használtat.
    Akkoriban még nem volt mosógépem, ezért kézzel mostam, sőt még főztem is a pelusokat.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem tudom még csak megsaccolni sem, hogy melyik az "olcsóbb" - én semmiben sem szeretem a "megveszem-kicsit használom-eldobom" módszert, ha van rá másik alternatíva. Persze sok tekintetben ettől megy "előbbre a világ" - mert bizonyára az se tetszene, ha gyertyával kellene világítanom (itt a számítógép előtt :-) ülve). Én csak írtam valakinek az ötletéről, amit nem tartok butaságnak. És talán tényleg lehetne kétfélét használni... De - mint mondtam - engem ez már a legkevésbé sem érint. Egyszerűen csak egy "felvetett téma" volt részemről.

      Törlés
  6. A méregdrága pelenka virágcserép-betét felhasználásáról mintha lett volna már szó, akkor írtam, hogy van egy Gardman-termék, "Watergel" a neve, ez olcsóbb, mint a vadi új pelus. Tudom, a beszélgetésnek most nem ez a fő csapása, csak úgy, hátha valakinek jól jön.Bár nincs benne gyakorlatom, de logikailag a vegyes, a módszer ötvözése lenne a megoldás, amit -gondolom- sokan így is csinálnak.(HM)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A pelenkánál maradva: miként fentebb is írtam, talán tényleg a vegyes használat lenne jobb, környezetkímélőbb...
      De manapság az IDŐ fontossági sorrendben a KÖRNYEZET elé került minden téren.

      Törlés
  7. Nem tudom, voltak-e olyanok, akik esetleg beírták-e a Google keresőbe, pl. hogy a mosható pelenka hátrányai. Mert - szerintem (is) - bár vannak előnyei,de hátrányai is. (Írtam már : 5 éve (2011.04. - 2016.04) foglalkozom pelenkázással... igaz,csak akkor, ha itt vannak az unokák.Bár jelenleg már nincs szükség semmilyen pelenkára... kb. 2-3 hét múlva (?) - folytatódik...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az én megérzésem az, hogy hosszú távon a pelenkamosás elfelejtődik majd - mint annyi más, ami réges-régen "természetes" volt, ma meg már a "mesék" körébe tartozik.

      Törlés