2016. április 15., péntek

Most nyílik az orgona

A kertemben ilyen



Ha van egy szabad délutánod, s ki szeretnél próbálni valami újdonságot, főzz orgonaszörpöt !
(Az eredeti recept itt olvasható:  
Elöljáróban elmondom, annyira nem jó, mint amennyire idő-igényes….

Először is ugye kell keresned egy olyan helyet, ahol a lehető legkevesebb városi mocsok kerül a virágra. Tehát el kell zarándokolni valahova, vad vidékre. Nekem van Gyükésem. Elmentem. Egyúttal megszedtem az idei csalán-tea-szükségletemet is.
Aztán le kell „szemezni” a kis virágokat a szárukról. Most értettem meg, hogy miért szeretik a méhecskék az orgonát (is) – úgy ragad a szemezgetés közben a kezed a virágokban lévő cukortól (vagy mitől), hogy egy-kétszer közben kezet kell mosnod. (Bár mondjuk a leszedett mennyiségtől függ ez, de mint alább látható, én elég sokat szedtem.) Az általam szedett mennyiséggel 2 óra alatt (!) végeztem.

Ezek után jön a recept – ami egyszerű: 
1 bögre virág, egy bögre cukor, 1 bögre víz, citromlé.
A vizet, a cukorral fel kell főzni, majd beletenni a virágot, ezzel felforralni, tűzről levenni. Hozzáadni a citromot, leszűrni és „máris” mehet az üvegbe.
Én száraz-dunsztba tettem, így talán tovább használható, nem muszáj minden nap ezt inni két hétig.

Szóval orgonaszörp „letudva”. Nem hiszem, hogy megismétlem ezt a procedúrát. Maradok a jól bevált bodzaszörpnél.


Még szárasan

Megpucolva

Beletettem a forró cukros vízbe

Felfőztem

Leszűrtem - ilyen a  "rendes színe"- rózsaszínes

Üvegekbe töltve (valami miatt itt nem jó a színe).
 

14 megjegyzés:

  1. Még sosem próbáltam -sem készíteni, sem inni. Szerintem nagyon szép lett a színe. Íze? Illata? Orgonás?
    Nálunk még nem nyílnak, ha találok a vadonban egy adagot megcsinálok. Köszi a receptet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Őszintén szólva sem az íze, sem az illata nem emlékeztet az orgonára... én többet vártam tőle. Olyan, mint egy rózsaszín, túlcukrozott limonádé...

      Törlés
  2. A hétvégi nagy melegben már nálunk is ki fog nyílni. Sose próbáltam főzni belőle.:)

    VálaszTörlés
  3. Kimaradt. A folpackot nem a kupak alá teszed?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Fólia van az üveg száján, azon a Nabenzoát, majd a kupak, majd újabb Nabenzoát és újabb fólia. Garantáltan időtlen időkig eláll. Mindent így teszek el, se a lekvárba, se másba nem teszek tartósítószert, csak a fóliák és a tetők közé.

      Törlés
  4. Hú, de jól néz ki! Nagyon különleges a színe.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mint írtam is, a jó szín az utolsó előtti kép. Olyan halvány-rózsaszínes lett.A színe tényleg szép.

      Törlés
  5. Az a "jó" az internetben, ki-ki megtalálhatja azt, amiről úgy gondolja,hogy "neki van igaza." Kérdezte más is,- bizonyára kap választ,- hogyan és miért zárja le az üvegeit úgy,- ahogy @Aranyosfodorka.
    Itt van pl. egy leírás Befőzési tanácsok ( -benne a tartósítószerről,lezárásról - stb.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem a fentebb (is) leírt módszer tökéletesen bejött. Semmi, soha nem romlik meg és semmiféle tartósítószer nincs a befőttben/lekvárban.

      Törlés
  6. Tavaly Macedóniából hoztak ajándékba egy desszertet. Egy rózsa volt a dobozon. A desszertnek rózsa illata és "íze" volt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A kérdés csupán csak az, hogy mennyit adott az ízből és az illatból a rózsa, s mennyit valami műízé.....

      Törlés
  7. Én is minden évben készülök kipróbálni ezeket a virágos izéket, de most, hogy látom nálad mekkora macera és hogy nem is extra az íze, idén is kihagyom!:))) Kösz, hogy megosztottad!

    VálaszTörlés