2016. április 20., szerda

Színorgia a ZSKN-ben.




Keserű Ilona életéről, munkásságáról itt lehet olvasni részletesen.
A pécsi születésű festőművésznőnek most életmű kiállítása nyílt a Zsolnay negyed M21-es kiállító termében.(Csak halk megjegyzés: kár, hogy a teremnek még ennyi év után sincs egy normális, rendes neve. Tudom, rajtam kívül ez senkit nem érdekel, de azért mindig leírom....)

Szokásom szerint olyan időpontban mentem, amikor teremtett lélek nem volt ott, tehát nyugodtan végignézhettem/fotózhattam az egész anyagot.
Minden alkotással az a helyzet, hogy van, akinek tetszik, van akinek nem. Van aki megérti, van aki nem, van akit megérint, van akit nem.
A modern festők kiállítási anyagában mindig találok néhány képet, ami tetszik, a többit pedig csak megnézem.  A legritkább eset, hogy valami absztrakt a szívembe tudja lopni magát… Nem tehetek róla, régimódi öregasszony vagyok, nekem „csak” a színek kevesek. Akkor is, ha a szivárvány összes színe fel van festve egy vászonra.
Mert ugye más a szivárvány az égen eső után, napsütésben, és nagyon más egy vásznon. Pláne, ha nem is szivárványt ábrázol, csak a színeiből „lop le” valamit.
Töredelmesen bevallom, most is, itt is csak néhány kép volt, ami mondott valamit nekem.
Ettől függetlenül a színes képek közül nem valami nagy örömmel jöttem ki a szemerkélő esőbe, a szürke délutánba. De hát a színes vásznak ott maradtak az M21-ben….Nem jöttek velem.

Szabad a pálya...ember sehol

Először azt a néhányat mutatom meg, melyek tetszettek: 

Emma a képek címe - ezek tetszettek a legjobban
A művésznő Édesanyja
Emlékeket ébresztett bennem....


A fentinek és ennek a színei tetszettek - pedig ugye "modernek". Tejszínhabos tejeskávé jutott róluk eszembe....
Ezt nagyon ötletesnek találtam. Nem fotóztam a címét, de szerintem: "Lények a vízben". Tul.képp. pirosra festett gledicsia toktermések

 Néhány festmény: 









És néhány "egyéb" alkotás. Nem tudnám megnevezni őket:









                      A kiállítást március 11-től május 18-ig tekinthető meg.

9 megjegyzés:

  1. Gondolom más is van úgy,hogy (értem más alkotásra is, nem csak festményre - pl. könyvre ) az egyik embernek tetszik, a másiknak ellenkezőleg. Beírom a linket - csak azért - mert van benne egy "ígéret" ! (ismétlés : " Az álmodozás ingyen van !" - hogy múzeum lenne jó...) Kiállítás nyílott Keserű Ilona életműveiből

    VálaszTörlés
  2. Kedvet csináltál hozzá, sajnos messze vagyok.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Úgy gondolom, minden kiállítást érdemes megnézni (pláne 250.- Ft-ért) - mert ha csak egy képet is "viszel el" az emlékezetedben, már megérte.

      Törlés
  3. Én imádom a színeket csak úgy, egymás mellett is, hiszen az jókedvet ad, vidámságot - ha már a mondanivalóját nem is értem...:) Mondjuk direkt ezért nem érdemes kiállításra menni, otthon magad is kipróbálhatod! Talán ezért is, nekem tetszenek amiket mutattál, mind. Köszönöm.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, ha tetszettek. Tény, hogy az egész kiállítótérnek (ami pedig nem kicsi, egy része a legfelső fotón látszik is) - olyan "szivárványos" hangulata volt.Még mindig jobb, mint a fekete-fehér, vagy csak sötét színnel dolgozó festők alkotásai. Bár ugye azt mondják, a feketébe (meg a fehérbe) bármit "belegondolhatsz"... Nem tudom, én a fekete ruhadivatot is utálom... Szóval maradjon a világ szivárvány-tarka.

      Törlés
  4. Engem is a színes dolgok fognak meg így a monitoron keresztül. Azért -szerintem- más a hatás élőben!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Töredelmesen bevallom, azért (is) szeretek ilyen elhagyatott, magányos időben ide látogatni, mert bármi is legyen kiállítva, én valamiféle szent helyen, templomban érzem magam. Hogy a méretek teszik-e, s benne saját jelentéktelenségem, vagy az alkotások is belejátszanak, magam sem tudom. De azért az biztos, hogy más a kiállítótér "hangulata" színes képekkel és más a sötét tónusúakkal.

      Törlés
    2. http://aranyosfodorka.blogspot.hu/2015/05/kiallitasok-zsolnay-negyedben.html
      Kerestem egy más tónusú fotót, ha összehasonlítod a kettő, akkor kétségtelen ez a mostani tetszik nekem is jobban.

      Törlés