2016. április 25., hétfő

Új veszély közeleg: a kaukázusi medvetalp...Térkép: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Expansion_of_hogweed_A.svg

 

A kaukázusi medvetalp mérgező özön-növény. Akár 7 méteresre is megnőhet. Ismertetőjele a száron levő számtalan  rozsda-vöröses folt. A szár töve üreges, a levelei összetettek és nagyra nőnek, 1-2 méter szélességet is elérhetik. A virágzata ernyő alakú, akár 80 centiméter átmérőjű is lehet, fehér színű. Késő tavasztól nyár végéig virágzik és csak ilyenkor veszélyes.
Emberi bőrrel érintkezve fejti ki mérgező hatását: ugyanis fényérzékennyé teszi a bőrt (akár hosszabb távon is), s égési sérülésekre emlékeztető hólyagok jelennek meg rajta, melyek sokszor nehezen gyógyuló hegeket hagynak maguk után.
                                                                       ****


P.s. Ránéztem a térképre s az villant az eszembe: szegény kicsi ország ! Délről a migránsok, keletről az oroszok, északról a medvetalp…. Hát csoda, ha nyugat felé mindenki eltávozik ?12 megjegyzés:

 1. Én azt mondom, hogy nyugat felé sem rózsás már a helyzet...

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Na de az az egyetlen menekülési lehetőség...
   Bár tény, hogy menekültnek lenni soha, sehol, senkinek nem volt jó. Két rossz közül nehéz a választás.

   Törlés
  2. Kicsit elbagatelizálva a dolgot, nézd csak mit találtam:
   http://veniam.hu/vers324
   :-)

   Törlés
 2. Bár épp' tegnap mondták nekem, nem mindenki kattintgat annyit a neten mint én (?) - ... szóval, ez sem ma kezdődött. Még arra is emlékeztem, elég régen, itt a blogodban is említődött, özönnövények témaként. (?) Van az is,hogy A kaukázusi medvetalp - Rémhír vagy valóság. (maradjunk annyiban, nem annyira tragikus,mint ahogy azt régebben küldözgették körlevélben,- a mérgezésre értve.Viszont jó hír : az egyes fajtái ( a nem kaukázusi) az ehető ! (állítólag)) Ráérőbbek rálelhetnek ! :-)

  VálaszTörlés
 3. Tavaly már megkongatták a vészharangot, ugyanis a Tisza partján is találtak, azt hiszem Tivadarnál, akkor azt írták, hogy Kárpátaljáról "szivárgott" be hozzánk.
  Nálunk ez is úgy el fog terjedni, mint a parlagfű.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. De miért mindig csak a rossz terjed ilyen erőszakosan ??? Mindenben ez a helyzet.....

   Törlés
 4. És a belső ellenség az smafu ?
  mmama

  VálaszTörlés
 5. Négy éve Lengyelországban láttam először(és eddig utoljára)és elámultam,hogy milyen hatalmas növény.Sejtettem,hogy előbb-utóbb ide is megérkezik.
  lélekajtós.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Csak azt nem tudom, lehetne-e ellene tenni valamit ? Bár nem hiszem. Régebben is foglalkoztam az özön-növényekkel
   http://aranyosfodorka.blogspot.hu/2008/07/ozonnovenyek.html
   http://aranyosfodorka.blogspot.hu/2013/08/ozonnovenyek-2.html
   amiket ott olvashatsz, elég régóta itt vannak - és senki sem tesz ellene, igaz, talán ennyire nem is veszélyesek, mint ez. De terjednek. Persze kérdés lehet-e és az is, KELL-E tenni az ellen, ami fölött valójában nekünk túl sok "hatalmunk" nincs ?????

   Törlés