2016. május 8., vasárnap

Az ajtó meg a kulcsa…


„Hangos meditáció”…. (Hátha  írás közben/után megvilágosodom...)
A gondom az, hogy nem vagyok képes eldönteni, ha itthon vagyok, a zárban hagyjam-e belülről a kulcsot, vagy kivegyem ? 
(A riasztót mindig bekapcsolom, azon még sose gondolkodtam, hogy tegyem-e, vagy se.)
Ez egyáltalán nem nevetséges és jelentéktelen kérdés  – csak az érzi súlyát, aki hozzám hasonló helyzetben van.
Az ember 70 évesen már erre-arra készül (néha). Akármi történhet, nem kell feltétlenül meghalni – bár az az egyszerűbb megoldás.

1. Kiveszem a kulcsot. Mondjuk, nem tudok elmenni az ajtóig, hogy beengedjem a segítséget.  Akkor a  családtagjaimnál lévő kulcs-másodpéldánnyal ajtófeltörés nélkül be lehet jutni.(Hmmm... Ki érne ide előbb ? A testvérem, vagy a mentősök ?)
2. Nem veszem ki a kulcsot. Mert ha jön egy vészhelyzet, mondjuk földrengés/tűzvész/árvíz/tornádó/meteorit, vagy nemtudommi ? Akkor mondjuk éjjel, vagy sötétben tapogatózva sem kell keresni és meg nem találni a kulcsot, miközben rám omlik a ház. Ha eljutok egyáltalán az ajtóig, akkor ki tudom nyitni.
Az is tény, hogy érzésem szerint az első variánsnak nagyobb az esélye, mint a másodiknak....
Tényleg tanácstalan vagyok....Mi lenne az igazán jó megoldás ?

Az érdekes az egészben az, hogy több, mint 30 éve élek ebben a lakásban - régebben valahogy ez a kérdés eszembe sem jutott. Hogy most miért ??? (Na jó, hát persze, erre azért tudom a választ…..)

Szóval ha van itt valaki egyedül élő 70-es, vagy jó tippet adni akaró fiatalabb olvasó, legyen szíves írja meg,  hogy ő melyik megoldást választaná ? 
Mert ez nem csak nekem probléma, abban biztos vagyok - legfeljebb a "nem beszélünk róla" kategóriába van sorolva.
Vagy csak én aggódom megint feleslegesen? Akkor tán pszichológushoz kellene mennem....


 

23 megjegyzés:

  1. Mi itthon bent hagyjuk éjszakára, de nem vagyunk egyedül.

    Viszont amikor anyukám kezdett már nagyon rosszul lenni, s most, hogy a nagynéném is beteg, az egyezség az (volt), hogy kiveszik a kulcsot. Így be tudtam jutni anyukámhoz, s be tudok menni a nagynénémhez is, ha baj van. Neki egyébként az ajtó közelében van a kulcstartója, így nem kell keresgélnie.

    A család véleményét kérdezted? Értem az előző posztodból, hogy ez most nehéz téma, de szerintem velük is jó lenne erről beszélned. Nagy-nagy virtuális ölelés...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az ölelésért külön köszönet ! :-)
      A családommal nem beszéltem róla, mert nem túlzottan rajonganak az én "öreges" témáimért.Ez pedig tipikusan egy olyan. Végülis van egy kulcs náluk, ha baj van, őket hívom, s ők lehet, hogy feltételezik, van annyi eszem, hogy kiveszem a kulcsot. Amúgy magam is egyre inkább efelé hajlok, mert ez a logikusabb. Az efféle "bajra" nagyobb az esélyem, mint a világvégére...

      Törlés
  2. Mielőtt pszichológushoz indulnál , gondolj arra hogy meglehet Ő is ezen a kérdésen hezitál maga, magának :-)

    Jól át kell gondolni mit hagysz , hagyhatsz nyitva .
    Ezt tényleg családi alapon kéne megbeszélni .
    Nálunk működik egy "riadólánc" .
    Az egyedül élő nővéremmel naponta beszélünk, és az Ő szomszédja is kedves ismerős , aki be szokott jelezni ha valamit nem talál rendben .
    Akkor én merő véletlenül pont telefonálok valami ürüggyel .........
    Ikerházban élünk az idősebb fiúnkkal és családjával.
    Egy kulcskészlet náluk van , mint ahogy az övéké nálunk.
    A ház bejáratát két német juhász őrzi , itt még a magamra hívott mentő sem tudna bejutni egyszerűen.
    De a telefon mindig a zsebemben van , létrán, fára mászva stb.. :-)
    olyan is volt már hogy szóltam a 15 éves unokámnak , most a mama megmetszi a fákat időnként nézzen ki nem estem e le :-)

    Ha egyedül lennék nem tudom hogyan csinálnám.
    Valószínű ugyan ilyen tanácstalan lennék.
    mmama

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bizony nem haragudnék meg, ha 2-3 naponta valaki "hamis indokkal" idetelefonálna, hogy ellenőrizze, élek-e még egyáltalán...
      Ami a kulcs zárban hagyását, vagy kivételét illeti, lásd fentebb: mégiscsak az a jobb megoldás, ha nem hagyom a zárban.

      Törlés
  3. En bezárnám kulcsra az ajtót és annak közelébe (vagy egy markáns helyre) tenném a kulcsot, hogy veszélynél te is és más is ki tudja nyitni kulcsal az ajtót és nem kell betörni. Mindenesetre megbeszélném a családdal.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, erről kell beszélnem a családommal. Amúgy ha bezárom és kiveszem a kulcsot, ők be tudnak jönni, mert van kulcsuk az ajtóhoz.

      Törlés
  4. Jól feltetted a kérdést. Én mindig benne hagytam. Viszont van/volt a szomszédban kulcs. Persze, ha benne van, mit ér? Viszont van ablakod, vészhelyzet esetén betörhető. Akkor az ember próbál bárhogy bejutni. Aki meg beakar az úgyis bejut zárban lévő kulccsal vagy anélkül is. Sajnos. (Ezt a rendőrök mutatták meg a szomszédnak , betörés után...)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A helyzet az, hogy a "betörési lehetőséget" most figyelmen kívül hagytam, mert való igaz, az ellen max. akkor tudnál védekezni, ha egy trezorban élnél. Bizony, a kulcs a szomszédnál semmire se jó, ha belülről bent van a tiéd. Hogy erre miért nem talál fel valaki valami jó kis megoldást ? - nem tudom.

      Törlés
  5. Érdekes ez, mert én is ha egyedül vagyok itthon, kiveszem a kulcsot a zárból, bármi történne velem, be tudjanak jönni. Az utóbbi években csinálom ezt én is, addig eszembe sem jutott.
    Az megint más kérdés, hogy ötvenszer megnézek minden ajtót (négy helyen lehet bejutni a házba...) be van e zárva.

    Sokszor felidézi az ember a múltat, de tény és való: otthon, Anyáéknál soha nem zárták az ajtót éjszaka sem, nyáron éjszaka is tárva nyitva volt az ajtó a meleg miatt, soha nem féltek. Mióta meghalt Apa, Anya is három zárral csukja az ajtót...

    A mai világban a hideg is kiráz még a gondolatra is, hogy éjszaka nyitott ajtó...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. huhh, mennyi szóismétlés: ajtó, ajtót ...bocsi :)) nem figyeltem:)

      Törlés
    2. A szóismétlés (tapasztalatom szerint) a lelkes és gyors válaszoknál fordul elő, úgyhogy cseppet se restelld !
      És bizony az "ánti világban" nekem sem volt gond, ha véletlenül reggel kiderült, hogy este nem zártam be az ajtót.Most már lefekvés előtt néha kétszer is ellenőrzöm, hogy bezártam-e ? A világ is más, mint 40 éve, hogy rólam meg már szó se essen....

      Törlés
  6. Hm, nálunk már olyan a zár, hogy ha kulcsrazárva benn is a kulcs, attól még egy kívülről kulccsal ki lehet nyitni.
    Zárcsere?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mit nem mondasz !! Nem is tudtam, hogy létezik ilyen is. Utána fogok járni. Köszi !

      Törlés
  7. Régebbi történet : (volt egy öngyilkos a házunkban) - becsengetett egy rendőr, elhívott magával,az ajtó előtt mondták : forduljak el,majd se' perc alatt kinyitották az ajtót (valamilyen álkulccsal)-pedig több zár is volt rajta.(Később ugyanúgy vissza is zárták...) én csak tanúnak kellettem. (Igaz,azt nem tudom volt-e kulcs belülről.) 2.) Gyakran látom a tv-ben,- a tűzoltók beverik az ablakot,ill. bizonyos esetekben azt alkalmazzák. 3.) Jut még eszembe,bizonyára esetedben is - előbb - az utcáról kell bejutnia annak,aki segíteni akarna. 4.) Bár "kaptál tanácsokat" - mások hogyan csinálják... maradt még ez : Bizonytalanságaink 5.) Magunkról : igaz,nem vettem,úgy kaptam... van kulcstároló "doboz" - (kisebb postaláda méretű) -nálunk ott van, egy helyen,minden kulcs összegyűjtve. (belül,a bejárati ajtó mellett)- amúgy meg, ha otthon vagyok (egyedül) - a kulcsot kiveszem... (stb.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az ablakbeverésről: hát nálam ott is gond van, mert rács van az ablakokon. Persze kitépni elvileg azt is lehet, de akkor már egyszerűbb az ajtót betörni... És hát hiába van nekem is belül egy szép rendes kis kulcsgyűjteményem, a felvetett problémára nem megoldás. Csak az marad, hogy ki kell vennem a kulcsot a zárból. Ámbár Kavics kommentjében írtaknak utána fogok nézni. Ha megvehető áron van ilyen zár, akkor azt fogok venni.

      Törlés
  8. Most aztán gondolkodhatsz hogy mit is tegyél? Szerintem is családdal beszéld meg talán van jó megoldás ami számodra is nyugtatólag hat:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lásd fentebb. Ezért igenis jó bizonyos gondolatokat leírni - mert a válaszok megerősítik az embert néha bizonyos döntésében. Ki kell venni a kulcsot, az a jobb megoldás.....

      Törlés
  9. Valóban van olyan zár, amit biztonsági zárnak is mondanak és két felől lehet egyszerre benne a kulcs.

    VálaszTörlés
  10. Ismét egy fogas kérdést tettél fel. Minden megoldásnak van előnye és hátránya. A kétoldali kulccsal nyitásnak is, nem? Gondolom, a jól felszerelt betörőnek nem gond, hiszen úgy nyílik, mint a normál. Nem akarlak ijesztgetni, de sztem, ha valaki ki akarja nyitni az ajtódat, az ki is fogja! Ne törd ezen a fejed! Vedd ki a kulcsot, az megnyugtat!;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hogy őszinte legyek, nem a betörőkérdés foglalkoztatott, amikor írtam... azt sajnos nagyonis tudom, hogy nekik nincs akadály.Csak valami vészhelyzet esetén való bejutásra koncentrálva töprengtem el, hogy mi lenne a jó(jobb) megoldás. De a Kavics által ajánlott zár nagyon tetszik nekem, mint írtam is, ezzel fogok a jövőben foglalkozni s ha megfizethető, hát kicserélem a záramat. Akkor aztán mindegy, hogy benne van-e a kulcs belülről, vagy se - ha kell, be tudnak jönni hozzám.

      Törlés
  11. Eltévedtem, nem figyeltem, bocs! Ha nem betörőről van szó, akkor egyértelmű a Kavics által javasolt kétoldali zár alkalmazása.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én még nem is hallottam ilyenről, pedig hát praktikus....

      Törlés