2016. május 16., hétfő

Egyszerű és nagyszerű


Biztos mindenki volt már úgy, hogy rájött az „édes-ehetnék” – és ilyen-olyan okból semmiféle nassolnivaló nem volt a keze-közelében. Én nem tartok itthon csokit, meg kexeket, mert ha van, akkor megeszem :-)   
Na de néha meg mégis olyan jó lenne egy kis „édes bűnözés”...
Kinyitottam a szekrényajtót és a fejem egyik rekeszét (hátha találok bennük valami hasznosat).  Hát ez lett belőle:
 



Egy kevés túrót összekevertem tejszínhabbal (műhab-spray a kávémhoz mindig van itthon), meg egy mokkáskanál vaníliás cukorral, majd a tányér aljára szórtam egy sor mazsolát (a képen nem látszik) és erre kanalaztam a tejszínes túrót. A tetejére kicsinyke meggy-lekvár csomócskákat tettem.
Nem egy nagy durranás, de öt perc se kellett az elkészítéséhez – és mégiscsak volt valami „vasárnapi desszertem” . Esetleg ha maradt volna a múltkori babapiskótás sütiből legalább egy szelet, vagy valami keksz, azt is tehettem volna a túrókrém alá...De nem volt maradék...
Viszont így túl nagy lelkifurdalásom sem lett tőle….

Ma a salátámat is feltuningoltam: leszedtem egy fejes salátát a kertben, apróra tépkedtem, hozzá vágtam két zöldhagyma gyereket, meg egy nagyobb retket (ez nem a saját kertemből való)  és pillanatok alatt volt pompás, friss zöld, a fasírt mellé….

Néhány kép a kertemből, a mai esős délelőttön:  

Saláta, zöldhagyma, petrezselyem-gyerekek és a paradicsom palánták

Fűszernövények
Zöldhagyma utánpótlás - a pincéből felhozott, kihajtott öreg hagyma újrahasznosítása

 

Lila pistike és mézvirág, a kedvenceim. Mögöttük a krizantinok, ibolyalevél erdőben   

10 megjegyzés:

  1. Egészségedre a finomságokat! De jó dolog a kert , tudom van vele munka de nagyon sokat számít hogy csak kimégy és ott a friss zöldség! Szépek, biztos jót tett neki az eső!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem is úgy tűnt, hogy 2 nap alatt szemmel láthatóan nőtt minden....

      Törlés
  2. tetszik: zöldhagyma-petrezselyem gyerekek :))

    kis kincses kert:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az egy személyes háztartásomhoz nagyon sok mindent innen szedek - érdemes kicsit dolgozni vele, így garantáltan tudom, mit eszem. Ezen felül nekem nagy öröm látni, ahogy a semmi kis magból 2 m-es paradicsomfa nő pár hónap alatt....

      Törlés
  3. Nekem is nagyon tetszik a kerted, a zoldseges agyasok . :) A pistiket hol sikerul atteleltetned?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A zöldséges kert az tulképp 4 db. nagy műanyag rekesz. Nekem nagyon jól bevált (és nem kell olyan nagyot hajolni hozzá). bevallom a pistikét minden évben újonnan veszem a piacon. Átteleltetni nem sikerül, magról vetni már párszor tudtam, de olyan macerás. Azt a 3-4 tövet, ami a kertemben van, megveszem, mert amúgy nagyon szeretem....

      Törlés
  4. Végül is az a lényeg, hogy a tiéd legyen. Jók ezek a pici kertek, ami kell megterem bennük. Kedvenc amerikai blogomban a hölgy erkélykertben termelt sok mindent. Csodáltam érte.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az erkélykertek nekem is nagyon tetszenek, mert ha elég ügyes a tulajdonos, tényleg még kis területet is gazdaságosan ki lehet használni, szép és hasznos is lehet. Volt egy vágyam régebben, a "függő eper" (felakasztott cserépből csüngött lefelé az egész "bokor") - próbálkoztam egyszer vele - de nem sikerül. Tudom, hogy a reklámújságok képei fotoshopoltak, és soha annyi nem teremne az enyémen, mint azon a képen volt, de azért egy kísérletet megért. Minden pici helyet lehet és érdemes kipróbálni - ha van hozzá az embernek kedve/türelme.

      Törlés
  5. Szép a kerted. Én cserépben petrezselymet és snidlinget szoktam nevelni Idén csak petrezselymem van.
    Tavaly nekem is volt 2 tő pistikém,nagyon jól érezték magukat az ablakban. Egészen karácsonyig bírták, akkor egyik pillanatról a másikra elpusztultak. Így utólag arra tudok gondolni, hogy megfázhattak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A mindennapos zöldségnövények, amiket a nagy áruházak is árulnak, elég jól elvannak cserépben, ablakban is, és szerintem néha érdemes egyikkel másikkal kísérletezni.
      A pistikéket - fentebb is írtam - én se tudom átteleltetni ( mellesleg a begóniát se) és a saját magvetés se jött be igazán. Egy cserép 100-110 Ft, hát áldozok rá évente 4-500 Ft-ot, hogy szememnek kedveset látssak.

      Törlés