2016. május 18., szerda

Gondolataim a faültetésről



Mondhatjátok, hogy az öreglány a kákán is keres (és talál) csomót…
Mert:
Örülök, hogy a városom úgy határozott, hogy fásít....
...de azért vannak bennem negatív gondolatok is....

Annak pedig kifejezetten örülök, hogy a fák a város saját csemetekertjéből származnak – mert legalább azt nem tudom mondani, hogy valakinek a kertész ismerőse járt jól az akcióval. (Ámbár, a város fizet-e és ha igen mennyit a saját cégének ? Na mindegy, hagyom ezt a témát.)

Szóval fásítunk és bár a cikkben nem szerepel a belváros, vagy ez a mi környékünk, de itt is látom a munkálatok eredményét.
Látom és elgondolkodom. Mert a tuják még rendben, a tuja szereti a meleget, hiszen Toszkána tele van velük… De fenyők ??? fenyők itt, ahol hamarosan szaharai meleg lesz ??? Pedig bizony fenyőket ültettek több helyen is. Nem tudom ugyan, milyen meggondolásból, lehet, hogy csak azért, mert a lombos csemeték elfogytak…
Pedig pont a fenyőkkel nagyon rossz tapasztalatok vannak errefelé, a Mecsek déli lejtőire évtizedekkel  ezelőtt telepített fenyőket megtámadta valami, és jelentős részük már elszáradt. (Meglehetősen rondán is néznek ki ezek az erdőrészek, nem értem, miért nem takarítják el ezeket a kidőlt, vagy kidőléssel fenyegető csúfságokat. Ezt is eltüzelhetnék az erőműben….)


Sima(vagy selyem?) fenyő..........Luc(vagy fekete?) fenyő............Tuja


Látod, egy itt már hiányzik !



A Ledinán is vannak a beteg fenyők

Amire azonban igazán kíváncsi vagyok, az két dolog:
- az egyik, hogy hányat fognak ezekből a csemetékből ellopni, (egyik fotómon már látható, hogy a folyamat elindult).
- a másik pedig az öntözés kérdése. Nem tudom pontosan hány  ezer kis csemetét ültettek végülis el. Sokat. Namármost jön a nyár,  40 fok körüli tartós forrósággal. Ki fogja ezeket locsolni ? Avagy majd megint úgy járunk, mint a Havi hegyi mandulákkal ?  Nagy csinnadrattával elültették,  aztán szépen meg is feledkeztek róla. Egyetlen egy nincs meg azokból a kicsi fákból. Pedig az csak tán 10 db volt és mind egy helyen.... Ha egy ilyen csemetét a nálunk már mindennapossá váló trópusi nyárban nem gondoznak, akkor esélye sincs a megmaradásra.

Szóval ez a helyzet a pécsi fásítási programmal….
Majd beszámolok a fejleményekről is.
Egyelőre az örömömben több az üröm.  


De hogy a végére valami szép maradjon, csatolok még két ugyancsak tegnap délután készült képet: 


 

12 megjegyzés:

  1. A földlabdás örökzöldeket bármikor (kivéve a fagyos időszakot) elültethetjük.A fenyőféléknek nincs akkora víz igénye. De az is tény hogy a legjobb ültetési időszak a szeptember, ha nem földlabdás a csemete. Csak vannak ott okos emberek akik tudják mikor a legjobb ültetni és miért épp fenyőfajtákat.Szerencsére elmondható a fenyőkről és az örökzöldekről, hogy nagyon kevés törődést igényelnek, ha már begyökeresedtek új helyükre. Ez egyébként eléggé elhúzódó folyamat a fenyők esetében, gyakran két-három évig is eltart, mert nagyon lassan fejlődik és növekszik a gyökérzetük. Viszont ha ez már megtörtént, akkor a szárazságtűrőket öntözni nem kell. Ami a fatolvajokat illeti...törjön keze lába amikor úgy dönt hogy ellopja. Nekem kedves emlékem fűződik a fenyőfákhoz Baranyában ahol laktam védett fenyőfák voltak a falu utcáján végi, így a mi házunk előtt is. Egyszer megszámoltam közel 50-60 bagoly tanyázott éveken át ezeken a fenyőkön. :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Némiképp megnyugtattál, hogy (bizonyos) fenyők azért nem túlzottan vízigényesek.Remélem, ez olyan fajta...Azt sajnos nem hiszem, hogy ezeken valaha is baglyok fognak tanyázni, igen forgalmas utak mellé kerültek. Én már hálás lennék azért is, ha megérnék a felnőtt kort.

      Törlés
  2. Ezt erdész nem látta, hogy itt mi folyik. Mindenhol a Mecsekben is vágják a fenyőt, mert már most sem bírja azt a meleg száraz klímát. Már a bükk sem érzi jól magát, úgy néz ki, a jövőben az is vissza fog szorulni. Jól bírja még a tölgy, de a városba sok más díszfa lenne, amit lehetne ültetni. És persze akármit ültetnek, az első pár éves korában öntözni kellene.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Őszintén szólva nekem is jobban tetszene, vagy tetszenének a különféle díszfák. Mutatósabbak, bár azt nem tudom, hogy igénytelenebbek-e, mint ezek? A mecseki fenyőpusztulásnak - úgy tudom elsősorban nem a meleg, habnem valamiféle kártevő az oka.
      http://www.oee.hu/hirek/egyesuleti-hirek/feketefenyo_mecsek

      Törlés
  3. Az utóbbi években itt is sok helyen fásítottak, igaz előtte hatalmas pusztítást is végeztek a meglévők között, mindig megindokolták, hogy elöregedtek, betegek, veszélyesek voltak stb.
    Pedig...mesélhettek volna azok a "beteg" fák...De egyetlen egy helyen sem raktak fenyőt, tuját.

    Hadilábon állok a felismerésükben, hogy melyik milyen, de olyanokat ültettek, ami igénytelen, bírja a városi klímát, gyorsan nő, nem arról híres, hogy nagyon allergén lenne. (Bár aki allergiás, az sok fa virágára az...)

    Szóval ez mindenképpen dicséretes, kicsit ellensúlyozta a felzúdulást, ami a kivágott fák miatt volt. És amit évekkel ezelőtt ültettek, ma már gyönyörűek, mert mind megmaradt, igaz hatalmas földlabdával rakták le őket.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nálunk az elöregedett fáknak a lombját metszik vissza, de azt aztán elég durván. Némelyiknél nem is hittem, hogy túléli - de azért a zöme mégiscsak megmaradt. A hársak jobban bírták, mint a vadgesztenyék...
      Ezeket a kis csemetéket -eleve, hisz oly picikék- nem lehetett földlabdával ültetni. Azért én nagyon szurkolok nekik. Valójában azt hiszem más nem is kellene, minthogy a környezetükben élők vállalnák nyáron az öntözést, - ha a város ezt nem teszi meg. Ez már segítene nekik a túlélésben. De nem fogják a népek ezt megtenni... Senki sem fogja hallani a fácskák kétségbeesett siránkozását a víz után (csak én) - de hát hogyan tudnék én X ezer fát megmenteni ?

      Törlés
  4. Érdeklődőbbek,vagy ráérőbbek : pl. a Google keresőbe írva : Csemetekert-Pécs pár adat megtudható a fák és egyebek ültetésétől. Pl. mennyi a megtakarítás a saját nevelésből adódóan.
    A fotókon látható fákhoz Tovább zöldül Pécs =Van az önkormányzatnak rendelete arról, milyen fákat lehet ültetni. ( amik nem tájidegenek)Elég nehéz észrevenni,de (általában) raknak a fák gyökeréhez egy "öntözőcsövet" is - néha láttam már,hogy öntözik a fákat. (Hozzászólásból látom, volt aki megtalálta ezt az anyagot : (cím) Feketefenyő pusztulás a Mecseki-parkerdőben. ( Úgy tudom, a karácsonyfákat sem Pécsett tüzelik el,- (máshol lévő erőműbe viszik) - már nem komposztálják, ill. régebben olvastam,a kivágott fákból (néha) pótolják a megrongálódott - parkokban/erdőben stb. lévő fa "alkalmatosságokat." Természetesen én megértem azt,ha (általában) a negatívumokat vesszük észre, de attól még van az ellenkezője is. Ezzel nem azt éreztetném, hogy minden tökéletes... Összegzés : "bízzunk" a főkertészben ( + a csapatában) - [ a virágültetési Guinness rekordot - ami ugyancsak "megosztotta a lakosságot"- meg nem említeném.] Kimaradt : belvárosban ugyan nem nagyon járok, de pl. a Ny-i elkerülő út elején láttam már,hogy a kiültetett fákat öntözték. ( útban a könyvtár és a háziorvos felé)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezért várom mindig a kommentjeidet: felfedezel olyasmit, amit én nem, ha én vagyok a negatív pólus, akkor te a pozitív - és jól van ez így. Optimistán kell látni a világot, s aki ezt meg tudja tenni, annak jó. Én sajnos nem egészen ilyen vagyok, de hát magam-féléknek is kell lenni....Ami az öntözőcsövet illeti, ilyesmit már én is láttam, de konkrétan az írásomban említett fáknál nem. Amúgy nem tartom rossz megoldásnak....

      Törlés
  5. Minden hozzászólásom elveszett ?...
    (próba)...
    Tovább zöldül Pécs

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ennek az ajánlott cikknek kifejezetten örülök. Azt olvasom ki belőle, hogy legalább a fa-fajtát jól választották meg. Nekem nagy öröm lenne, ha még zöldebb lenne a város - most már csak azért kell szurkolni, hogy legyen, aki nyáron locsolja is. Amúgy azon morfondíroztam, hogy vajon rajtam kívül senki emberfiának nem jut(na) eszébe, hogy a háza elé államilag ültetett kis fát - ha látja, hogy nem locsolják - hát néha napján a saját vizéből megöntözné ???

      Törlés
  6. Azt nem tudom,hogy miért ültetnek olyan fákat a belvárosba,aszfalt mellé,amelyik nem bírja ezt a klímát.Rengeteg más fa van,amelyik bírja a hőséget és nagyobb eséllyel indulna,mint az erdei vagy fekete fenyő.
    Eleve rossz választás.Példa is van rá,a Mecseken tönkrement fenyőerdőkkel.Még egy galagonya bokrot is többre tartok tavasszal a virágözönével,ősszel a piros termésével,mint a sínylődő hosszú tűlevelű fenyőt.Csak példának mondtam,ezer más fa jobb lenne...
    Aztán mi csak sajnálhatjuk a sínylődését.
    lélekajtós

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Függetlenül a fentebb ajánlott cikkben írtaktól (olvasd el: http://www.pecsma.hu/pecs-aktual/tovabb-zoldul-pecs/ )valahogy én is jobban örülnék leveles, virágos fáknak. Na de alapjában véve elfogadom, hogy a semminél még a tuják, fenyők is jobbak....

      Törlés