2016. május 14., szombat

Kérdések



Úgy tűnik, mostanában kétnaponta szemem elé kerül valami, amin „kiakadok” – ami felháborít, amit nem értek. (Vagy az egész a koromnak tudható be ?…)
Most ez a hírt kaptam @x-től:

Szó se róla – tudom, hogy gyerekkoromban  egy, a gázlángra feltett négyszögletes és lyuggatott vaslapon pirítottunk kenyeret. Se merülőforralónk, se vízforraló kancsónk nem volt, volt viszont 15 literes bádog fazék, abban melegítettük a vizet mosáshoz, fürdéshez....
Kézszárítónk sem volt és mobiltelefonunk se és még nagyon, nagyon sok minden más sem…
Nem volt pl. boylerünk (dacára, hogy a gáz és a villany be volt vezetve a házba), és  képtelen vagyok felidézni, hogy vajon a hajunkat mivel/hogyan szárítottuk ??? (Igaz, nem is mostunk naponta hajat, mint az manapság divat…) És persze nem volt mikró sem. A húst, a diót, a mákot az az erre kitalált kézi darálókkal daráltuk le – nem elektromos géppel. És a tésztaféléket sem robotgép, hanem a nagymamám keze dagasztotta.  Porszívó sem volt, csak partvis, meg vix(=padlófényező), kefe, söprű, kislapát.
Nem is töröm tovább a fejemet – biztos van még pár dolog, amit ma használunk, de 50-60-70 éve még csak nem is tudtunk a létezéséről, ill. nem is léteztek…

http://4szoba.hu/upload/images/photos/000/000/937/szett.jpg?1235562827


De:
Kérdem én, attól csökkenne az energia-felhasználás, ha nem vízforralóval melegítenénk a vizet ? vagy soha többé nem ennénk pirítóst ?
Nem akarom elhinni, hogy a kisemberek hétköznapi energia-fogyasztás olyan mértékű, hogy az domináljon a világban. Sokkal inkább dominálhatnak az ipari üzemek és a csoda tudja még milyen hivatalos és állami felhasználók.
És:
Miért nem találnak már ki valamiféle új energiát, ami mindenki számára elérhető, nem rabolja és nem károsítja a környezetet ? Vagy ha ilyen már van, (és szerintem van) akkor miért  őrzik hétpecsétes titokként, csak azért, mert a jelenlegi helyzet igenis van, akiknek jó pénzt hoz ???   

Nagymama, Nagymama, miképp gondolkodtál te 1986-ban a nyolcvanas évek dolgairól ? Ugyanígy nem értetted a világot, mint én ? Ugyanezt érezted: hogy hülyeség, felesleges minden, amit mi csinálunk ?  Mert majdnem minden jó úgy, ahogy van/volt ?

Hiába kérdezek… választ nem kapok….

8 megjegyzés:

  1. Ez egy 2014-es cikk,a porszívókat már akkor "szabályozták".:
    UDM, 2014. augusztus 31., 05:49
    Egy uniós előírás szerint a porszívókat is csak energiacímkével lehet forgalomba hozni szeptembertől, a hűtőgépekhez és a mosógépekhez hasonlóan. Ugyanez az előírás rendelkezik arról, hogy hétfőtől csak olyan porszívó hozható újonnan forgalomba, amelynek teljesítménye 1600 watt alatt van.
    A spanyol hegyek tele vannak szélturbinákkal,olcsó az áram és a víz.
    A sógorok már 30 éve felhasználják fűtésre a talaj hőmérsékletét.Lefúrnak mélyre és a föld hőjét keringetik.Az osztrákok ezt államilag támogatják,ha valaki ilyen fűtésmódot választ.Nekik megéri.
    Nálunk mást támogatnak mostanság a második Ratkó korszakban.Aki meg már nem tud szülni,fölösleges élnie...(?)
    Azért akármilyen "szép" volt a régmúlt,ne menjünk visszafelé.
    Igen,ha gyorsan kell valahova mennünk,beülünk a kocsiba.Addig kimos a gépünk,amíg mást teszünk és sorolhatnám.
    Igen,sokkal inkább nagyfogyasztók az ipari üzemek és gyárak,akik éppen a mi "luxus"pirítónkat,vízforralónkat,hűtőnket,mosógépünket,autónkat állítják elő...
    Valahogy úgy vagyok vele,amin nem tudok változtatni,azon nem mérgelődöm.Ne mérgelődj Te sem,nem érdemes "energiát pazarolni" a mérgelődésre.
    Lélekajtós

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A hivatkozott linken "By hataratkelo on 2016-05-12" én most olvastam, és ez a dátum szerepel a cikken felül, de lehet, hogy már korábban is szó esett róla.
      Ám abban nagyon is igazad, van, hogy mást azért támogatnak... nem is kissé - de sajnos a focipályák zöld füvét még tehén-legeltetésre se lehet használni és fűteni méginkább nem lehet vele...
      Azért ha lennének másfajta energiák elérhető áron, gyanítom, azért csak csak a magyar is rászokna...
      Sajnos én sem tudom a tökéletes megoldást, de hát csak kellene lenni valaminek, ami nagyjából jó mindenkinek. Vagy ilyesmi logikai alapon eleve kizárt ?
      A mérgelődésemet pedig itt a blogban "vezetem le" - mert valahol azért a felesleges gőznek csak ki kell jönnie. Nem ártok - bár nem is használok vele senkinek.
      Igaz, kérdezheted, akkor meg miért is írom le ?
      Hát: csak.


      Törlés
  2. Nemrég kaptam franciáúl egy pár okos gondolatot, leforditva kb :" az érettség az, ha békében tudunk élni azokkal a dolgokkal, amiken lehetetlen változtatnunk"
    Hát én is igy látom a dolgokat, mert mi kis emberek nem tudunk változtatni a modern világ fejlödésén, csak legfeljebb energiánkat pazarolni a mérgelödésen.

    A nopokban néztem meg az évi villanyleszámolásunkat (Németországban élünk) és rádöbbentem hogy miböl tevödik össze : 30 % áromfogyasztás, 70 % mindenféle illeték és adó az új energiákra - mert úgye itt 2020-ra le akarják kapcsolni az összes atomtelepet. Ennek nagy ára van. Változtatni ezen nem tudunk és nem is töröm a fejemet.





    (

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. "Békében élni" - az azt jelenti, hogy nem gondolni rá, vagy nem törődni vele, vagy nem gondolkodni róla, vagy nem írni és nem beszélni róla, nem észrevenni ? Eltűrni, beletörődni, belefásulni ?
      Akkor én valószínűleg már sosem fogok békében élni s mindörökre "éretlen" maradok. Vannak persze emberek (rajtam kívül is) akik afféle csendes lázadók. Nem fogok fegyvert, de beszélni azért beszélek arról, ami nem tetszik. Igaz, semmire se jó azon kívül, hogy a bosszúságomat ilyen módon "kiadom" magamból. Így aztán a méreg nem befelé gyilkol. És remélem senkinek sem ártok vele.

      Törlés
    2. Valahogy így vagyok vele én is. Ki kell mondani, mert ha benn reked sokkal többet árt (önmagunknak).

      Az évszázadok során mindig is voltak (lesznek is), akik hatalommal rendelkeztek mások felett. Attól függően, hogy nekik mi jó változnak a dolgok. Ezeknek - most már nevezhetjük őket lobbistáknak - nem jó, ha más energiákat használunk. Idő kell nekik, mire átállnak az afeletti monopóliumra. Majd akkor lesz más energiánk, persze ingyen soha semmi sem lesz, az sem.

      "Átneveltek" bennünket, rászoktattak dolgokra, sőt tövább is megyek függővé tettek/tesznek bennünket bizonyos dolgoktól. És a kényelem és az effektivités nagy úr... ki szeretne ma még egy álló nap kézzel mosni, mikor a gép egy óra alatt kimos és én addig pl. megfőzhetem. Nincs is ezzel semmi gond, csak a határokkal elszaladt a ló, mert "kinevelődtek" a lobbisták és ma - már a példánál maradva - egy mosógép 1-2 évet mos, aztán le kell cserélni. Már nincs javítás, szerelés. Új vétel van. :-(

      Törlés
    3. Igen, ez a téma tovább-gondolása... Mert talán nem is (a példánál maradva) a mosógéppel, vagy a hűtőszekrénnyel van a baj - hanem azzal, hogy készakarva rövid élettartamra készítik. Nagyon nem is tagadják. Fogyassz !!! Gyorsan! Többet ! (=több lesz a hasznom) ez űz, hajt mindenkit - de ebben gyakorta nem a vásárlók az igazi hibások/bűnösök....

      Törlés
  3. Meg nem mondom ma már... (pedig régebben a blogba megírtam) - mennyi elektromos berendezésünk van itthon emlékezetem szerint 50-nél több,ill. összeszámolta-e bárki is a sajátjait. (Bizonyos berendezésekből van,hogy kettő-három,- és csak ketten élünk a fedél alatt.)Sok-e ez,vagy kevés ?- (relatív) Szerintem - bár ezt te nálam jobban tudod,- a sok kicsi, az sokra megy ! (Pl. jelentősen csökkent - anno - a villanyszámlánk, amikor mosógépet,hűtőszekrényt cseréltünk.) Arról most szót sem, hogy van, aki megszokásból, ill. kényszerből nem akar vill. berendezéseket cserélni. Sok mindenről el lehet(ne) gondolkodni ezzel a témával kapcsolatban is,- nekem,pl. jutott eszembe : amikor a "fél ország" olajkályhával fűtött... (aztán az is "elfelejtődött) - vagy beletörődtünk-e (?) - hogy már alig lehet kapni "hagyományos " villanyizzót,- ( ha meg veszed az újat, azt ne kapcsolgassad gyakran!-) - aztán ott vannak az állandóan üzemmódban lévő berendezések ( tv,számítógép,meg a többiek) - összegezve : bizonyára a "Nagy Testvér" ezt is jobban tudja, :-) miből,mennyi van a háztartásokban,és most úgy gondolják (esetleg) ezzel elérhető valamilyen változás. Mellesleg írta valaki (máshol) : sebaj !- majd hozunk az oroszoktól/ukránoktól kávéfőzőt,meg vízforralót, egyebeket. Mellesleg tetszett : mert ez is egy tipikus magyar mentalitás ? - (Kifelejtettem még pl. az óra előre-hátra állítgatást,-de abba sem kezdenék bele.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tudom, ez is egy olyan dolog, amit elölről-hátulról szemrevételezve más-más eredményre juthat az ember. És hát persze, azt is tudom, hogy rendesen vagyunk manipulálva. Én, mint minden rendes öregember ragaszkodom a megszokott dolgaimhoz, ismerem őket (jó és rossz oldalukat) - nem tartok igényt erre a rohamtempójú és permanens változásra.
      Amúgy meg csak érdekességképp az én két új "eszközöm" az új TV és az újonnan telepített számítógép egy bizonyos idő után "magától" kikapcsol, ha nem nyúlok a távirányítóhoz, vagy a billentyűkhöz. Ezt nem tartom butaságnak - persze, tény, hogy ezt elérjem, ehhez venni kellett új gépeket....Tessék: Itt a fából vaskarika...
      Az óraátállítást meg tényleg nem érdemes elkezdeni elemezni. Évente kétszer garantáltan felmegy tőle a vérnyomásom.....

      Törlés