2016. május 9., hétfő

Késtem egy napot

Most olvastam: kedvenc természettudósom-filmesem  május 8-án volt 90 éves ! Ismeretlenül is és tudva, hogy sosem fogja olvasni, jó egészséget és még pár szép évet kívánok neki - mert megérdemli. 
Rengeteg természettel foglalkozó, ismeretterjesztő filmjét láttam, mindig élvezettel hallgatva a sosem 'elszállt' és elvont ismertetőit. Néhány képes útleíró könyve meg is van - bár már évek óta inkább a tévében és a neten követem utazásait. 
Épp a napokban is volt egy pár évvel ezelőtt vele készült film, amit - bár nem először - de örömmel néztem.
Ebben az alábbi kicsi filmben is felvillantak képek, melyek ismerősek voltak régen látott filmjeiből.



Nem tudom vannak-e mostanában fiatal utódai - olyan, a természet megismertetésében és megóvásában aktív emberek, akik rendelkeznek is valamiféle karizmával és az ő lelkesedésével tudják védeni, ami még védhető... 
"Új Goodal-t" sem ismerek...
Sajnos.
Csak remélem, ha ők elmennek, kerül azért valahonnan utánpótlás.

16 megjegyzés:

  1. Csatlakozom a születésnapi jókívánsághoz . Tényleg csuda dolgokat tudott észrevenni a természetben, és meg is mutatta azt. Én is szeretem a filmjeit .
    De van ám nekünk is fiatal , díjazott nagy reménységű természet fotósunk a Máté Bence . Drukkolok neki a világhír felé vezető útján !
    mmama

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ismerem a Máté Bence fotóit is. És hát valljuk be, kis ország, kis fotós, kicsinyke lehetőségek. Tán ha ő is annyit lehetőséget /támogatást kapna, mint az "öreg" -akkor akár többre is vihetné. Mert gondolom Attenborough sem a saját zsebpénzéből utazgatott....

      Törlés
    2. Pontosan A-nak kényelmes előre tervezett és sokszor előre megírt szövege volt a filmekben. Mindig szép tiszta ruhákban forgatott. Természetesen nagyon élvezetes volt minden film(je) amiben ő szerepelt. Az ő neve egy márkajel (volt) a fantasztikusan megcsinált természetfilmek körében. Születésnapján szívből gratulálok!

      Még Máté Bence is szerezhet hasonló hírnevet. Kívánom, hogy így legyen!

      Akit én nagyra becsülök (Aranyos, Te is ismered) Andreas Kiling. Ő az, akinek nincs "kiépítve" az út, nem mindig tiszta a ruha rajta forgatáskor és igen sokszor veszélyezteti az életét egy-egy megfigyelés során. Számomra ő az igazán autentikus természetkutató/természetfilmes.

      Törlés
    3. Szégyellem, hogy nem jutott eszembe, holott vele is épp a napokban láttam már másodszorra a volt K-Ny német határon át vezető csodálatos útját. És valóban !!! Kiling hasonló az öreg A-hoz !!! Remélem élete végéig ő is azt tudja csinálni amiben profi, és ami sokunknak örömöt ad....Igaz persze ez nem csak rajta múlik...
      Mentségemre legyen mondva, hogy azért már ő is szerepelt a blogban:
      http://aranyosfodorka.blogspot.hu/2011/03/muflon.html
      Sajnos neki nem sok esélye van arra, hogy az angol királynő lovaggá üti.....

      Törlés
    4. Tudom, hogy tudod. :-)

      Azt gondolom, hogy őt más fából faragták, ő nem olyan típus, akit a királyné lovaggá ütne. Nem is ez a fontos, autentikus, ez a lényeg.

      Törlés
    5. Elképzeltem, ahogy megjelenik a királynő előtt hátizsákkal, meg a kutyájával - Cleo-val, félhosszú fürtjeivel...:-) Na jó, tudom, persze nem így menne oda.... de tény, más fajta ember mint Attenborough. Ettől függetlenül nagyra értékelem a munkáját, örömmel nézem a filmjeit !

      Törlés
    6. Igen, egy ehhez hasonló Cleo-s képet láttam én is magam előtt :-D

      Törlés
    7. :-) Mindegy. Kedvelem és kész.

      Törlés
  2. Csodás ember,csodás filmekkel! Szerintem van utánpótlás,hiszen itt van Pl. Bence is, a fotós.
    :))))Nem is olvastam az előző hozzászólást.:))))

    VálaszTörlés
  3. Igen, de Bence "csak" fotózik, amennyire ismerem, Attenborough azért sokoldalúbb volt. Ezzel Bencét nem leminősítem, mert csodát művel ős is, csak mást.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szintén csak azt mondom: tán ha lehetősége lenne, ő is többre lenne képes.

      Törlés
  4. Próba - lehet-e még ide írni 05/11-én (szerdán ) (?)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. MINDIG érdemes írni, a régi anyagokhoz is. Ugyanis amint bekapcsolom a gépet, az első dolgom, hogy ellenőrizzem a késve megjelenő kommenteket, és megjelenésüket azonnal engedélyezem. Szóval te csak írjál nekem mindig ! :-)

      Törlés
  5. Írtam már nekem ( kábelen) a BBC Earth nevű csatorna is jön, azon eléggé bőségesen "nyomják" a filmjeit. Épp' 05/10(kedd) este is láttam egyet,- érdekessége (?) - egy jó régi (?) - 60-as évek elejei ?- madagaszkári útján készült filmjét és az 50 évvel későbbi filmjét láttam- (a kettő "összedolgozva" / összehasonlítva.) Nem tudom,ki olvasta,vagy nem,- Angliában egy hajót neveztek el róla,- (volt közönségszavazás is - stb.)- a neten meg lehet találni erről is a cikkeket. Más : igaz, nem fiatal már, de pl. volt/van : Michael Palin (szül. 1943) - mellesleg "átment" Magyarországon is - stb.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Palin nevét én nem ismertem. Most rákerestem - de nem nagyon rémlik nekem, hogy láttam volna tőle valamit.
      Azt sem tudtam, hogy A. nevét egy hajó viseli :-)

      Törlés